Skip to main content

Koffie

Thu, 07/07/2022 - 22:16

7 juli 2022
tekst: Eline Meijer; foto: Mandy Brander

Hoe drink jij graag je koffie? Zwart, cappuccino, latte macchiato, plantaardige melk of met een zoetje? In mijn praktijk, Diëtistenhuis Zeist, zie ik veel cliënten die dagelijks de nodige koffietjes drinken. De een drinkt omdat hij/zij het gewend is, de ander drinkt om wakker te blijven en om zichzelf weer even een opkikker te geven.

Ik vertel je graag mijn mening over koffie.

Ikzelf vind een koffietje op z’n tijd ook heerlijk en dan geniet ik van mijn cappuccino met havermelk. Dit is dan echt een genietmomentje.

Het advies wat ik mijn cliënten altijd meegeef is in ieder geval om je koffie niet meer na 14 uur te drinken. Je lichaam heeft zeker 6-8 uur nodig om de helft van de cafeïne te kunnen afbreken. Het verschilt wel per persoon. Dit betekent dat wanneer jij nog een koffie om 20 uur drinkt, dit invloed heeft op je slaap. En tegenwoordig zie ik veel mensen met een slechtere slaapkwaliteit. Dus hier is vaak winst te behalen.

Ook geef ik altijd mee dat je koffie beter niet op nuchtere maag kunt drinken. De cafeïne heeft dan niet echt een lekkere bodem om op te kunnen vallen en kan dus hard aankomen. Dit resulteert zich vaak in een opgejaagd of opgefokt gevoel. Vaak heb je het pas door als je het een paar dagen niet drinkt op nuchtere maag. Ik geef dan altijd het advies om lekker te genieten van je koffie wanneer je een goed ontbijt hebt gegeten. Liever ook niet direct na de maaltijd omdat dit de opname van vitaminen en mineralen verminderd. Dus drink je koffie tussen je ontbijt en lunch. Ik moet daar wel bijzeggen dat vrouwen over het algemeen gevoeliger reageren op koffie dan mannen.

Wat gebeurt er precies in je lichaam als je koffie drinkt? Koffie is als het ware een soort stress voor je lichaam. En wanneer er stress is, dan gaat je bloedsuiker omhoog. Je lichaam reageert hierop door insuline aan te maken, om je bloedsuiker weer stabiel te krijgen. Op deze manier vraag je best veel van je lichaam. Helemaal als je meerdere koffies per dag drinkt en al vermoeid en gestrest bent. Koffie zorgt voor een oppeppend gevoel, maar als je al erg moe bent, zorg je er eigenlijk voor dat je nog vermoeider wordt. Je houdt lichaam voor de gek op deze manier, en dat willen we natuurlijk niet.

Wat ik mijn cliënten altijd meegeef en wat ik jou wil meegeven is: drink je koffie en geniet ervan. Maar bedenk wel waarom je die koffie drinkt. Heb je hem nodig om wakker te blijven? Dan is het slim om eens te kijken hoe het komt dat je zo moe bent. Heb je je koffie nodig om goed naar de wc te kunnen? Dan is het goed om erachter te komen waarom je darmen zonder koffie hun werk niet optimaal doen. Heb je je koffie in de ochtend echt nodig of heb je gewoon behoefte aan wat warms? Drink dan een lekkere rooibosthee of kruidenthee. Een glas heet water is ook super.

Let op: cafeïne zit ook in zwarte en groene thee en in chocola. Dus drink/eet dit liever ook niet op je nuchtere maag en einde middag/avond.

Heb je last van je darmen (onregelmatige ontlasting, opgeblazen gevoel, krampen) of van je hormonen (heftige overgangsklachten, (uitblijvende) menstruatie klachten, stemmingswisselingen, vermoeidheid, hoofdpijn)? Skip dan eens die koffie en zie wat het met je doet. Drink je normaal veel koffie, dan kan het wel zijn dat je afkickverschijnselen gaat merken. Neem kleine stapjes en bouw langzaam af.

Ik vind het leuk als je je ervaring met mij wil delen. Dit kan via Instagram @dietistenhuis of via mijn mail naar: info@dietistenhuis.nl. Daarnaast ben je welkom in mijn praktijk in Zeist. Ik heb een mooie praktijkruimte in Sportcity, waar ik je graag wil ontmoeten. Wil je meer info, neem dan vooral een kijkje op mijn website: www.dietistenhuis.nl

Liefs Eline 
 

Bijdrage
Artikel

 


Eline schreef eerder:
Alles behalve diëten

Meer over koffie:
Vitens en de perfecte Ierse koffie

Volgende column:
Een enkele regendruppel boven Zeist

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.