Vitens en de perfecte Ierse koffie

1 oktober 2019
tekst en foto: Arend Postma

Een week geleden viel er een schrijven van Vitens op de deurmat. Het was gericht aan de bewoners van dit pand met de mededeling:

U heeft tijdelijk geen drinkwater op: Vrijdag 30 augustus 2019 van 9.00 t/m 15.00 uur.

In plaats van naar de glasbak begonnen we onmiddellijk met het bewaren van lege wijnflessen - de schroefdop van de wijnfles is een van de betere uitvindingen uit de vorige eeuw.   

Het is lastig inschatten hoeveel wijnflessen water je precies nodig hebt voor een leven van maximaal 6 uur. Door het ontbreken van een zwembad biedt de overzichtelijkheid van het burgermansbestaan voldoende houvast.

Zuinig zijn met water is mij met de paplepel ingegoten. Toch heb ik nog nooit water uit het condensbakje van de wasdroger gedronken. Maar zou het zo doen want we geven het al aan de vetplanten op het balkon en die staan van gezondheid te blaken. Het water uit de wasdroger heeft een geur van chemie en omdat het het resultaat van verdamping is heeft het ook een hoge graad van zuiverheid. Een beetje experimenteren kan geen kwaad, zeker als het met een sisser in de vorm van een maagspoeling afloopt.

Experimenteren zat ook in de genen van een familie die ik ooit kende, dat deden ze met paddenstoelen. Er kwamen daar gerechten op tafel met smaken die in nog geen enkel kookboek beschreven waren. Dat was logisch, want tot dan toe totaal onbekende soorten. Dat kwam door hun leefomgeving en die was zeker geen Vinex-wijk.

Opbeurend is niet het goede woord maar de culturen van schimmels en zwammen op de kozijnen en vloeren van hun onderkomens en op de over het terrein verspreide voedselresten en overleden huisdieren maakten wel een florissante indruk. Ze schitterden in een apocalyptisch landschap van ontbinding.

De familie bestond uit een aantal broers en zusters met kinderen en een schare kleinkinderen, qua grootte een flinke stam. Inteelt was er geen onbekend verschijnsel maar bleef door een zekere omzichtigheid toch behoorlijk onder de radar.

Grote kracht van de familie was het nemen van lastige beslissingen. Als er weer een onbekende paddenstoel – schimmel of zwam klonk gastronomisch niet sexy - ontdekt was moest deze eerst op giftigheid getest worden. Hallucinogene bijwerkingen werden als welkome bijvangst beschouwd.

Voor de test moest wel eerst een vrijwilliger aangewezen worden en dat ging ongeveer als in de Dodenrit van Drs. P. Elk familielid werd op basis van leeftijd, bijzondere talenten en carrièremogelijkheden gewogen en tegen het licht gehouden. Wie aangewezen werd, werd een held die met één been in het graf kwam te staan.

Gelukkig hoeven we het in de wijnflessen bewaarde Vitenswater niet weg te gooien. Die gebruiken we weer voor koffie van koffiesticks van Nescafé want die smaakt toch een stuk beter dan al die sentimenten van Senseo, Nespresso en Starbucks. Bovendien maak je met Jameson whiskey, 2 Nescafé Espresso original koffiesticks, flink wat Van Gilse donkere basterdsuiker en AH Basic whipping cream de perfecte Ierse koffie.

 

Volgende artikel: Vrijwilligersmarkt
 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.