Columnisten

 

Op deze pagina stellen onze columnisten zichzelf voor, in willekeurige volgorde

Ruud Vermaase
Ik kan mij over de kleinste voorvalletjes in het leven verwonderen. Of eigenlijk juist als ze klein zijn. Gewoon in het dagelijks leven, als ik met OV reis, boodschappen doe of in de kroeg verzeild raak. Ik vind het jammer dat ik pas sinds 1994 in Zeist woon en daardoor geen nostalgie uit mijn jeugd kan verwerken. Vanaf het eerste (papieren) begin van het ZeisterMagazine lever ik maandelijks een anekdote af. Met plezier. En er gebeurt genoeg.

Columns van Ruud: Verwonderingen

Ik ben Erwin Hagen (1964) en sinds eind 2004 woonachtig in Zeist. Onze kinderen (2004, 2008) zijn opgegroeid in Zeist. In 2010 werd ik directeur van MeanderOmnium, de welzijnsorganisatie in Zeist. Vanaf dat moment ging Zeist in al haar aspecten pas echt voor mij leven. En heb ik ook een deel van mijn hart aan Zeist verbonden. Als geboren en getogen Zuilenees keek ik altijd met een scheef, en dus verkeerd, oog naar Zeist. Als het 'Wassenaar van Midden-Nederland'. Niets is minder waar. Zeist is een prachtige, diverse samenleving waar we veel met elkaar kunnen en willen bereiken. En daarom blijf ik, ook nu ik geen beroepsmatige verbondenheid meer heb met deze gemeente, graag toch zeer verbonden. Ook door middel van het Zeistermagazine.

Columns van Erwin: In de buurt

Mijn naam is Marcel Leenders en woon al 25 jaar midden in het centrum van Zeist. In de kern zou je kunnen zeggen. En misschien wel daarom voel ik mij een wezenlijk en betrokken onderdeel van Zeist.
Ik ZieZeist ! 
En dat wil ik graag verwoorden.

www.ziezeist.nl

Columns van Marcel: ZieZeist

Anke de Jong-Koelé
Ik ben in 1998 in Zeist-West komen wonen vanwege het werk van mijzelf en mijn man. Inmiddels zijn onze kinderen volwassen en wonen buiten Zeist. Het fijne van het wonen in Zeist vind ik aan de ene kant het dorpse karakter en aan de andere kant de uitgebreide natuur in de buurt. Tel daarbij op dat we dicht bij Utrecht wonen en het woonplezier is compleet.
Ik ben psychosociaal therapeut met een praktijk aan huis en ik werk met kinderen, jongeren en volwassenen die een ingrijpend verlies meemaken (zowel na overlijden als chronisch ziek worden) of die op een kruispunt in hun leven staan. Daarnaast maak ik kunst, schrijf ik, geef ik schrijfworkshops en focus ik op zingeving en levenskunst. Dat zijn ook vaak de onderwerpen die in mijn columns terugkomen.

Wil je meer over mijn werk weten, neem dan een kijkje op www.virtuspraktijk.nl

Columns van Anke: Levenskunst

Het was jarenlang de droom van Steven Spaargaren om een eigen krant te maken. Zeistermagazine.nl ging 25 september 2003 voor het eerst de elektronische snelweg op. Het is een digitaal magazine geworden dat Steven als zelfstandig journalist en ondernemer sindsdien maakte. Inmiddels is Zeistermagazine een lokaal medium dat zijn plaats definitief veroverd heeft en een groeiend aantal lezers heeft.

Columns van Steven: Standplaats Zeist

Ik ben Ronald Camstra, geboren in 1968. Als student streek ik in 1988 op de Warande neer en leerde toen voor het eerst Zeist kennen (in het begin vooral winkelcentrum Vollenhove, bioscoop Figi en Zwembad Dijnselburg).
Ik heb minder tijd voor het schrijven van eigen columns sinds ik ook de technische uitgave van Zeistermagazine doe, maar als het even kan klim ik in de pen. Ik schrijf het liefst over wonen, buren, buurten en hoe mensen samen proberen te leven.

Columns van Ronald: Bij de buren

Ik ben René Scheffer, geboren in 1958 en woon sinds 1981 in Zeist. Ik werk al bijna 40 jaar bij de gemeente Zeist. Maar daar schrijf ik niet over :-).
Ik was een van de eerste columnisten bij het Zeistermagazine. Schreef over van alles, ook onder pseudoniem restaurant- en lunch-recensies. Op dit moment schrijf ik vooral over sport: “Langs de velden”. Heerlijk om zomaar een trainingsavond te bezoeken en voor de lezer een beeld te schetsen van een sport, een vereniging. Verder ben ik actief op Facebook, Twitter en bij gelegenheden ook model, cabaretier, selfieKing en beginnend vlogger.

Columns van René: Langs de velden

Arend Postma
Ik ben op 5 september 1952 op de Hege Bult in Oudemirdum in Friesland geboren. Daar had ik een fraai uitzicht op het IJsselmeer maar realiseerde mij dat toen nog niet zo. Na een half jaar verhuisde ik naar Bakhuizen, een dorp verderop.
Daar begon ik mijn loopbaan als opperman, het laagste wat je in de bouw kunt bereiken, maar zag in de loop van de tijd toch meer mogelijkheden voor mijzelf. Zodoende belandde ik op 1 december 1973, vlak na de autoloze zondag, als 21-jarige in Zeist voor een werkzaam leven in de ICT. Achteraf gezien, niet de slechtste keuze uit mijn leven. Want daarom kan ik mij de laatste 10 jaar in alle onafhankelijkheid voornamelijk met schrijven bezig houden.
Die vrijheid gebruik ik om het dagelijkse leven te beschouwen, daar iets van te vinden en in mijn eigen woorden in columns in het Zeistermagazine te vervatten. Daarnaast werk ik al vele jaren aan 2 boeken.

Columns van Arend: Zeister wegen onder de loep

Henny Fokkema
Na ruim acht jaar voor SlotstadRTV de raadsvergaderingen van de gemeente Zeist live te hebben verslagen en diverse aan de politieke gerelateerde programmaseries te hebben ontwikkeld en gepresenteerd vind ik het leuk dat het Zeistermagazine mij de gelegenheid biedt om vanuit een andere standplaats de politiek in Zeist in een maandelijkse column te beschouwen. Een column schrijven is totaal iets anders dan een raadsvergadering samenvatten en van commentaar voorzien. Als columnist geniet ik grotere vrijheid, kan ik een persoonlijke visie geven, hoef ik minder afstand tot het onderwerp te houden en kan ik proberen de poëzie met het dagelijks leven te verbinden.

Columns van Henny: De waarde van

Bob Horjus
Geboren in een boerengehucht bij Monnickendam. Ik moest uit Waterland weggescheurd worden, want ik was verknocht aan plat, nat land en de watersport. Toch leverde emigreren naar Zeist in 1973 een hoop op. Goede buren en inspirerende kennissen, die zich organiseren in de buurt, de kerk en de politiek. Mensen aan wie ik me heb ontwikkeld. Daarnaast een stel mooie banen met verslaafden, jonge asielzoekers, delinquenten en studenten. Ik wil schrijven over opvoeding. Kinderen zijn vormgevers van de toekomst. Hen op een positieve manier in het leven leren staan is de wereld veranderen. Daar deden we ons best voor in ons gezin, maar de grote schaal is belangrijk: als hele bevolkingsgroepen dat een klein beetje beter doen heeft dat grote effecten.

Columns van Bob: Samen opvoeden

Ik ben Claire van Spanje-Blom (1967). Van 1986 tot 1990 heb ik de opleiding tot verpleegkundige gevolgd in het Zeister Ziekenhuis. Destijds woonde ik in de zusterflat aan de Jagersingel. Na mijn diplomering ben ik verhuisd naar Vianen, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Sinds 2015 ben ik weer werkzaam in Zeist. Ik werk als verpleegkundige in hospice Heuvelrug en ben tevens betrokken bij de psychosociale zorg en nazorg. In mijn columns schrijf ik over bijzondere momenten met de gasten en hun naasten. Ik ontmoet hen in de kostbare en kwetsbare tijd van de laatste levensfase. Iedere ontmoeting geeft betekenis aan mijn eigen leven en telkens word ik opnieuw geraakt en geïnspireerd. Dat is precies wat ik wil overbrengen.

www.hospice-heuvelrug.nl

Columns van Claire: Op verhaal komen

Mijn naam is Kees Linnenbank.
Ik ben geboren en getogen in Driebergen en woon daar nog steeds. Ik werk als fotograaf / filmer al meer dan 25 jaar bij Slotstad RTV Zeist. door deze werkzaamheden begeef ik mij dagelijks tussen de Zeister samenleving en voel ik mij sterk verbonden met Zeist en het Zeistermagazine.

Kees maakt maandelijks de Foto van de Maand 

Ik ben Peter van Haastrecht, 43 jaar geleden geboren in Vinkeveen en na een aantal omzwervingen terecht gekomen in Zeist. Ik woon in aan de rand van het bos in Kerckebosch en ik geniet elke dag van de mooie natuur!

Ik ben semi-professioneel fotograaf en zou heel graag fulltime willen fotograferen!
Mijn interesse gaat uit naar de mooie natuur in de Beneluxe in ik ga daarom regelmatig op pad met mijn campertje om al dat moois vast te leggen. Mijn avonturen leg ik vast via mijn Instagram account!

Voor Zeistermagazine zal ik regelmatig de mooie natuur rondom Zeist met jullie delen maar ik ga ook zeker proberen andere soorten van fotografie te laten zien. Ik ben al met verschillende series bezig en vind dit een hele leuke manier om Zeist te verkennen. En een hele leuke manier om mijn rapportage fotografie skills te oefenen!

Mochten jullie mij een zien lopen op straat, schroom niet en pak je camera en wandel lekker mee. Want samen fotograferen is veel leuker!

Fotoblog van Peter: Fotoblog

Mijn naam is Julia Blauw, geboren in Utrecht en opgegroeid in Zeist. Al vroeg wist ik dat ik een creatief beroep wilde gaan uitoefenen. De keuze voor het Grafisch Lyceum in Utrecht was dan ook geen lastige. In mijn vrije tijd begon ik met het illustreren van bekende artiesten en ontwikkelde 
hierin mijn eigen stijl. Ik kreeg veel leuke reactie’s en daaruit steeds meer aanvragen uit mijn omgeving om illustraties te maken van mensen, huisdieren, huizen en oldtimers. Toen besloot ik van deze hobby mijn werk te maken. Dit doe ik nu al drie jaar.

Inmiddels heb ik al veel huizen in Zeist mogen illustreren. Steeds meer mensen weten me te vinden om hun eigen (vakantie)huis en/of huisdier te laten illustreren. Ook tijdens vader- en moederdag of voor verjaardagen zijn mijn illustraties populaire en originele cadeaus.

Op mijn website www.juliablauw.com staan nog veel meer voorbeelden van mijn werk onder het kopje portfolio.

Tekenblog van Julia: Artwork

Renée van Dijk
In 1971 werd ik als nakomertje geboren op de toen nog chique L-flat op Vollenhove. Ons gezin kwam uit Loosduinen, hadden in Arnhem gewoond, maar papa werd etaleur voor de Gero fabriek en daarom waren ze in Zeist neergestreken. Ik ben hier opgegroeid, naar school geweest en had mijn eerste baan als directiesecretaresse bij de (toen nog) NMB Bank op de kruising Slotlaan/Hogeweg.

Later werkte ik door heel het land. Ik ben ZZP'er. Ik werk op interimbasis als Executive Assistant bij corporate organisaties en geef advies of training-on-the-job in dat vakgebied bij diverse bedrijven. Ik ben een tijd actief geweest in lokale ondernemersverenigingen, maar omdat mijn klantenbestand zich voornamelijk buiten Zeist bevindt is mijn binding met Zeist nu vooral sociaal. 

Zeist is een mooie groene gemeente en daarom ben ik altijd blijven wonen. Ik werk één dagdeel per week als vrijwillige hondenverzorger bij het Zeister Dierentehuis. Inmiddels zijn honden een echte hobby geworden: ik ben nu ook in opleiding tot Kynologisch Instructeur. Ik sport al jaren en steeds fanatieker bij Balance Personal Training en heb familie en vrienden in en rondom Zeist. 

Columns van Renée: Verwonder je slechts

Ik ben Ewout Schröder (1983) en ik woon met mijn vriendin in het centrum van Zeist. We hebben twee kinderen en een kattenluik. Voor het Zeistermagazine ga ik een maandelijkse column schrijven met als thema ‘Onthutsing’. Mijn columns gaan over situaties in Zeist waar ik, dikwijls ongewild, onderdeel van ben.

Kijk op schroder.blog en meld je aan voor mijn nieuwsbrief met een wekelijks (zeer) kort verhaal.

Columns van Ewout: Onthutsing

Dick Koopman
Sinds 1998 woon ik in Zeist. Als geboren en getogen Utrechter (Zuilen) zochten ik en mijn vrouw een woonplaats die een beetje centraal lag, dan kun je overal werken. Het werd Zeist. Nooit spijt van gehad. 

We wonen nu in ons tweede huis, zeer naar genoegen.

Ik hou me naast mijn werk bezig met vrijwilligerswerk en de politiek in Zeist. Ik schrijf graag en publiceer ook op mijn eigen site dickkoopman.com.

Mijn motto? Je weet niet wat je ziet! Er is achter wat je ziet altijd meer te ontdekken, te vinden. Of het nu gaat om mensen om je heen, plekken waar je komt, het journaal dat je kijkt: er is altijd meer. 

Columns van Dick: Je weet niet wat je ziet

Ik ben Hans Snel (1960) en woon sinds 1997 in Den Dolder, samen met Annemieke. Onze twee dochters zijn inmiddels uitgevlogen. Met mijn bedrijf Nectar Marketing help ik klimaatoplossingen versnellen. Sinds 2018 ben ik actief als campagnemanager bij Stichting Energie Zeist/Mijn Groene Huis en sinds 1 januari 2023 ben ik daar ook de vrijwilligerscoördinator. Van 2020 tot en met 2022 verzorgde in de communicatie van Samen Duurzaam Zeist en heb in die functie de pagina 'Duurzaam Leven' ontwikkeld en gevuld, vol tips over duurzaam leven in Zeist. Je kunt mij ook kennen van een gesprek aan de deur, in een GroenLinks jasje. Ik zet mij op allerlei manieren in voor een leefbare planeet, maar kan af en toe ook in actie komen om een groot onrecht of sociale ongelijkheid te bestrijden.

Columns van Hans: Duurzaam leven in Zeist

Mijn naam is Iris Cassandra. Ik heb rechten gestudeerd in Utrecht en ben daarna lang in de Domstad blijven wonen. In 2015 besloot ik met mijn gezin de stenen van de stad te verruilen voor het groen van Zeist. Geen moment spijt van gehad. Want ik houd van de natuur, en ben dus veel buiten te vinden. Op de racefiets, hardlopend of wandelend. 
Ik ben werkzaam als onafhankelijk jurist en strateeg in de mediasector. Daarnaast ben ik schrijver. Eerder dit jaar is mijn debuutroman ‘Op drift’ verschenen, waarin een samenleving onder druk komt te staan van een uitgeputte aarde. Het is speculatieve fictie, al begint de realiteit er steeds meer op te lijken… Meer hierover op www.icassandra.nl
Voor Vluchtelingenwerk Nederland zet ik mij vrijwillig in om bewoners van asielzoekerscentra en andere (nood-)opvanglocaties te ondersteunen.

We leven momenteel in een wirwar van crises, regels, data en meningen. De solidariteit waar ik als kind in de jaren ’80 mee ben opgegroeid, lijkt soms ver te zoeken. Terwijl dat, volgens mij, juist de humuslaag vormt om de huidige uitdagingen aan te gaan en het hoofd koel te houden. Dat kan alleen als we ‘de ander’ weer gaan zien en horen. Als de mens achter de crises wordt getoond. Dat is wat ik als columnist probeer te doen.

Columns van Iris: De ander