geschiedenis

Moeder Suriname

Column
Onlangs vond in het Torenlaan Theater in Zeist de vertoning plaats van ‘Moeder Suriname’, een documentairefilm van de schrijfster Tessa Leuwsha. De schrijfster neemt ons mee in een zeer persoonlijk verhaal over hoe ook na de afschaffing van de slavernij deze doorspeelde in het leven van haar grootmoeder.
tekst en foto’s: Léon Algra

Landgoed Huis De Breul

Column
Tijdens mijn wandelingen door de Stichtse Lustwarande kom ik langs de prachtigste buitenplaatsen en landgoederen. Ik vertel iedere wandeling iets over de geschiedenis van de plekken waar wij lopen, maar ook wat ik daar persoonlijk heb meegemaakt. Nummer 1: Landgoed Huis De Breul.
tekst en foto's: Arnie Della Rosa

Opening Expositie 'Ik zeg toch Sorry'

Column
In onze gemeente is er veel aandacht voor het 150ste herdenkingsjaar van het slavernijverleden. Toen ik aan een vriendin vertelde dat ik namens Zeistermagazine bij de opening was geweest van een expositie over het slavernijverleden van Zeist, stelde zij een best logische vraag: “was er dan slavernij in Zeist?”
tekst: Erica Pijs; foto’s: Rosa Lommen en Leonie Langenhuijsen

Anna Maria van Schurman

Aankondiging
Donderdagmiddag 21 september houdt Pieta van Beek in het Torenlaan Theater een lezing over Anna Maria van Schurman, de eerste studente in Utrecht in 1636. In haar lezing zal Pieta van Beek stil staan bij het uitzonderlijke leven als kunstzinnige, geleerde, vrome, ongetrouwde en polyglotte vrouw.
tekst: Leonie Silkens en Jantsje de Boer; foto: Paul Terpstra

Wat deed jij in 2003?

Oproep
In september bestaat Zeistermagazine 20 jaar. Om dit lustrum te vieren kijken we met onze lezers terug naar het jaar 2003. Daarom een oproep. Wat deed jij in 2003? Hoe zag Zeist er in 2003 uit? Zet jouw herinneringen aan 2003 op papier en stuur het ons toe. De leukste inzendingen worden in september geplaatst!
tekst: Ronald Camstra

Zeist in de Middeleeuwen

Boek
De meeste Zeistenaren zullen wel eens van de ridder Godfried van Seijst gehoord hebben. Deze Godfried is de oudst bekende inwoner van Zeist. Hij wordt vermeld in een oorkonde uit het jaar 1165. Een boek dat eind dit jaar verschijnt met de titel Het middeleeuwse riddergeslacht van Seijst gaat over dit geslacht van Seijst.
tekst: Ar Stramrood

Stadsgenoten

Aankondiging
Vrijdag 14 oktober brengen ‘Stadsgenoten’, muzikanten uit verschillende Utrechtse bands, een voorstelling in het Torenlaan Theater over illustere stadsgenoten, die de afgelopen 900 jaar hun stempel hebben gedrukt op de stad Utrecht.
tekst: Jantsje de Boer; foto: Peter de Bois

Onthulling gedenksteentjes

Aankondiging
Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité onthullen op woensdag 30 maart gedenksteentjes voor de woningen Waterigeweg 31 en Frank van Borselenlaan 2, 4 en 8. De onthulling van deze gedenkstenen vindt plaats met nabestaanden.
tekst: Marja Vermeulen; foto’s beschikbaar gesteld door Heleen bij ’t Vuur en Gerrit van der Vorst