Oud worden in Zeist

Vijf tekenen dat iemand aan dementie kan lijden

Column
Ik werd gebeld met de vraag wat er mogelijk was aan zorg voor haar tante. Mevrouw deed haar boodschappen altijd zelf bij de Albert Heijn in Kerckebosch, maar dat gaat niet meer. Ook heeft ze last van haar geheugen. Het herkennen van dementie is soms lastig, maar deze vijf signalen zijn een indicator.
tekst en foto: Margot ten Hoor

Ultra bewerkt voedsel

Column
Ergens midden februari kwam er ineens geen water meer uit de kraan. Bij graafwerkzaamheden was een leiding geraakt waardoor heel Zeist zonder water zat. Er ontstond direct een run op de supermarkten voor het hamsteren van flessen water. Hoe zijn we zo afhankelijk geworden van de supermarkt?
tekst en foto: Margot ten Hoor

Open Huis Ondernemershuis: workshop en borrel

Aankondiging
Heb je altijd al eens een kijkje willen nemen in het Ondernemershuis Zeist, in de oude Apotheek aan de 1e Dorpsstraat? Vrijdag 31 mei vanaf 15:00 uur houden ze open huis! Je kunt dan samen met andere ondernemers borrelen, maar je kunt ook deelnemen aan een onderzoekende Workshop.
tekst en foto’s: Margot ten Hoor

Ondernemershuis Zeist

Artikel
Toen ik naar Zeist verhuisde zocht ik een fijne werkplek, niet alleen om te kunnen werken, maar ook om mensen te kunnen ontvangen. Ik stak de 1e Dorpsstraat over toen ik op de ruit van de oude Apotheek ‘Ondernemershuis Zeist’ zag staan. Hier kunnen lokale ondernemers een vaste of flexibele werkplek vinden.
tekst en foto’s: Margot ten Hoor

“Thuiszorg? Nee hoor, dat heb ik helemaal niet nodig!”

Column
Het zijn vaak eerder de kinderen die om extra zorg vragen dan de betrokkene zelf. Tijdens een intakegesprek bij een 78-jarige dame in het Patijnpark Zeist werd dit wel heel duidelijk. Toen ik mijn auto parkeerde vermoedde ik al dat dit wel eens een moeizaam gesprek kon worden.
tekst en foto: Margot ten Hoor

Dementiezorg thuis

Column
Vorige week was ik op huisbezoek bij een echtpaar in Zeist. Beide mensen lijden aan dementie. Het ging gelukkig erg goed met ze. Zoals ze nu samen zitten met 24 uurszorg in huis is het heel gemoedelijk, maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om op dit punt te komen.
tekst: Margot ten Hoor; foto: Iris Hamelmann via Pixabay

Vaker een val bij ouderen

Artikel
Het aantal ouderen dat overlijdt na een val neemt jaarlijks toe. De meeste ongevallen gebeuren in eigen huis. In wijken als de Dichterswijk of Hoge Dennen zijn de woningen veelal uit de jaren ‘30, soms slecht onderhouden en niet gemoderniseerd waardoor er veel valgevaarlijke elementen zijn.
tekst: Margot ten Hoor