Ondernemershuis Zeist

10 februari 2024
tekst en foto’s: Margot ten Hoor

Toen ik vanuit Utrecht naar Zeist verhuisde zocht ik een fijne werkplek, niet alleen om er te kunnen werken, maar ook om mensen te kunnen ontvangen. Voor mijn werk in de particuliere thuiszorg ontmoet ik regelmatig verpleegkundigen en verzorgenden voor een eerste gesprek of voor een zorgoverleg. Daarnaast woonden wij net in Zeist en kenden we er nog weinig mensen. Ik had een afspraak aan de 1e Dorpsstraat in Zeist. Ik was nog niet zo bekend in Zeist en was dus niet met de fiets maar had mijn auto geparkeerd onder het Gemeentehuis. Na de bezichtiging van de zelfstandige kantoorruimte liep ik terug naar mijn auto. Terwijl ik terugliep zat ik me te bedenken wat ik op zou schieten met de kantoorruimte, aangezien ik daar nog de hele dag alleen zou zitten.

Ik stak de straat over om in het steegje richting parkeergarage te gaan toen ik op de ruit van de oude Apotheek ‘Ondernemershuis Zeist’ zag staan. Dat ga ik thuis even opzoeken, dacht ik. Ik kwam op de website van het Ondernemershuis en maakte een afspraak met Edwin Hilverda voor de bezichtiging. Het concept en het statige gebouw spraken mij beide erg aan.

Inmiddels ben ik alweer 7 jaar bewoner en inmiddels ook bestuurslid geworden en bewoon ik nog steeds met veel plezier. In de loop der jaren heb ik erg veel (lokale) ondernemers ontmoet. Soms groeiden ondernemers door tot een zelfstandige werkplek en anderen vertrokken weer naar huis toen ze hun business bijna zagen verdampen in de Corona periode. Gelukkig hebben we een vaste groep bewoners waarmee we maandelijks een vaste vrijdagmiddag borrel houden.  

Het Ondernemershuis Zeist is een plek waar lokale ondernemers een vaste of flexibele werkplek kunnen vinden. Veel van onze ondernemers zijn begonnen vanuit hun eigen woning, maar hebben meer behoefte aan een rustige werkplek, of juist behoefte aan meer aanspraak. Daarnaast beschikt het Ondernemershuis Zeist over 2 ontvangstplekken, wat weer bijdraagt aan een stukje professionalisering van jouw onderneming. De bibliotheek is ook voor externen te huur en uitstekend geschikt voor een 1 op 1 gesprek of een vergadering met maximaal 6 personen. De gemeenschappelijke ruimte boven is prima geschikt voor het geven van een workshop of training.

Bewoners
Onze ondernemers noemen zich geen huurders maar bewoners. Dit houdt in dat we elkaar goed kennen, en dat we naast inzet voor jouw eigen onderneming ook inbreng in het Ondernemershuis op prijs stellen. Hoe verschillend we ook zijn in wat we uitoefenen, we hebben veel dezelfde voorkomende zaken waar we tegenaan lopen. Want wat hebben een advocaat, een apotheker, een ict’er of verbouwingsarchitect met elkaar overeen? Meer dan je denkt. Het kan zijn dat je moeite hebt met niet-betalende klanten. Of hoe blijf je continue in the picture en werf je nieuwe klanten terwijl je ook druk bent met de lopende zaken? Met deze en andere vragen kun je vaak bij collega-ondernemers terecht.

Het Ondernemershuis heeft geen winstoogmerk maar wil een mooi werkplek zijn voor aankomende of groeiende ondernemers. Om deze reden zijn onze werkplekken betaalbaar en zijn de voorwaarden erg gunstig. Je hoeft in het Ondernemershuis bijvoorbeeld niet meteen een jaarcontract af te sluiten. Wel willen we, om wat commitment te tonen, de eerste bewoning voor minimaal 3 maanden; daarna is de overeenkomst maandelijks opzegbaar. Dit betekent wel dat we ook af en toe om inzet of meedenken vragen. Het bestuur bestaat uit drie ondernemers die zelf een werkplek ‘bewonen’, hun inzet is vrijwillig. Het bestuur regelt de basisbehoeften als koffie, thee, de Wifi, het betalen en innen van rekeningen, de schoonmaker en het plantenabonnement. Dat laatste was helaas wel nodig omdat de plantenzorg ook in onze vakanties door moet gaan.

Het Ondernemershuis Zeist (OHZ) is een betrokken club ondernemers die samen willen werken aan de duurzame groei en winst van onze ondernemingen. Zelfstandigen, MKB-ers, starters en initiatiefnemers van maatschappelijke projecten brengen we samen onder één dak.

Visie
Het Ondernemershuis Zeist creëert samen met haar bewoners een gezonde voedingsbodem en betrokken klimaat voor lokaal ondernemerschap.

De drie doelen van het Ondernemershuis Zeist zijn:
1. (Startende) Ondernemers faciliteren en versterken
2. Duurzaam, sociaal, betrokken ondernemerschap uitdragen
3. Een bruisende netwerkfunctie voor de regio bieden

We zien het Ondernemershuis als de gezonde voedingsbodem voor ondernemerschap in de breedste zin van het woord. Een plek waar een rijke verscheidenheid aan lokale zelfstandigen, starters en maatschappelijke initiatiefnemers zich thuis voelen en kunnen groeien. Iedere ondernemer is toegewijd aan zijn eigen planten, maar draagt graag bij aan het gezamenlijk creëren van een vruchtbare tuin.

Wij geloven dat een plek als het Ondernemershuis Zeist, waar geven en delen even belangrijk is als hulp durven vragen en ontvangen, het gezicht van de samenleving kan zijn. Door het goede dat we in huis hebben te delen, worden we allemaal rijker.

Samenvattend
Wat geeft een plek in het Ondernemershuis Zeist (OHZ ) jou?

 • Een professionele (flex)werkplek
 • Warm en betrokken netwerk
 • Unieke sfeer gericht op delen en verbinden
 • Waardevolle ondernemers events
 • Zichtbaarheid in de regio
 • Werken vanuit een centrale locatie
 • Een duurzame, bewust ingerichte omgeving
 • Vergader -en coachruimte

Wil jij ook meer weten over de mogelijkheden van het bewonen bij het Ondernemershuis Zeist, neem dan contact met ons op voor een rondleiding, bel spontaan bij ons aan of kom op onze open huis borrel op vrijdag 31 mei.  

Open huis borrel
Ontmoet de ondernemers en bekijk onze werkplekken tijdens de open huis borrel!

Wanneer: Vrijdag 31 mei
Tijd: van 17:00 – 19:00 uur
Plaats: Ondernemershuis Zeist, 1e Dorpsstraat 13, Zeist
Meer informatie: www.ondernemershuiszeist.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Margot schreef eerder:
"Thuiszorg? Nee hoor, dat heb ik helemaal niet nodig!"

Meer over het Ondernemershuis:
Nominatie Duurzaam Bouwen Award

Volgende bericht:
JongTalent: Lucie Stolk

 

Voeg een reactie toe

Plain text

 • HTML tags zijn niet toegestaan.
 • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
 • Regels en paragrafen breken automatisch af.