Freshta

15 juni 2024
tekst: Anne-Marie Winkelman; foto's: Krijn van Noordwijk en Herre Vermeer

Op maandag 24 juni presenteert fluitist Mark Lotz samen met een 'droomteam' van Europese muzikanten zijn nieuwe album Freshta in het Beauforthuis.

Met zijn nieuwe album Freshta bevestigt Mark Lotz zijn reputatie van componist en improvisator die altijd weer met verrassend urgente muziek van wereldklasse komt. Muziek ook die meer en meer getuigt van een maatschappelijke focus. Freshta kwam in november 2023 uit bij ZenneZ Records. Nu brengt het ensemble, met naast Mark Lotz op fluiten, Jeroen van Vliet op piano, Claudio Puntin op klarinetten, Jörg Brinkmann op cello en Dirk-Peter Kölsch op drums, het gehele album live in het Beauforthuis in.

Sinds de pandemie hebben Marks activiteiten steeds vaker een maatschappelijke focus. De albumtitel is in nagedachtenis van Freshta Kohistani, een Afghaanse vrouwenrechten-activist en een voorvechter van democratie. Alle stukken op Frestha verwijzen naar vrouwelijke activisten, veelal uit de regio Afghanistan, Pakistan en India, maar ook Afrika. "Ik heb mij verdiept in hun personages en hun specifieke verhalen en die in de sfeer van de composities proberen te verwerken. In tijden van oorlog, populisme en sociale onrust, wil ik als artiest juist ook maatschappelijk relevante onderwerpen benoemen. Muziek verbindt mensen en draagt voor mij een boodschap uit van vrijheid en liefde voor de mens", zegt Mark hierover.

Speciaal voor deze nieuwe composities stelde hij een nieuw ensemble samen. "Een droomteam van Europese topmuzikanten," zegt hij trots. "Musici die in staat zijn om aan complexe muziek een emotionele laag toe te voegen." Met het bij elkaar brengen van Claudio Puntin, Dirk-Peter Kölsch, Jeroen van Vliet en Jörg Brinkmann is hij daarin wonderwel geslaagd, de onderlinge chemie is groot.

Het resultaat is muziek met zowel groove als diepte, die moderne jazz verbindt met modern klassiek en invloeden uit world music. Ondanks het serieuze onderwerp klinkt Freshta hoopvol. Lotz bestempelt het album niet als politiek maar als een viering van de opmerkelijke levens van deze activisten.

Mark Lotz • fluiten, effecten
Jeroen van Vliet • piano, effecten
Claudio Puntin • klarinet, basklarinet
Jörg Brinkmann • cello, effecten
Dirk-Peter Kölsch • drums

Freshta
Maandag 24 juni | 20:15 uur
Beauforthuis, Austerlitz
Entree € 16,- / € 11,- | Combiticket concert + cd € 25,-
Kaarten: https://tickets.beauforthuis.nl/nl-NL/Show/Details/6642

Combiticket
Voor slechts € 25, - kun je een combiticket voor het concert èn de cd bestellen. De cd ligt dan voor je klaar bij het concert.

Een deel van de inkomsten van dit album wordt gedoneerd aan de vrouwenrechten-projecten van CARE Nederland.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Mark Lotz:
Interview: Mark Alban Lotz

Meer over het Beauforthuis:
Beauforthuis

Volgende bijdrage:
Floor: helpster van wilde bijen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.