VOLfest: gratis wereldmuziekfestival in Zeist

3 juli 2024
tekst: Franka de Groot

Zondag 7 juli vindt het wereldmuziekfestival VOLfest plaats op Ontmoetingsplein Vollenhove, naast de Weggeefwinkel. Vanaf 15:00 uur kun je kosteloos genieten van muziek uit diverse windstreken: muziek uit Syrië, Portugal, Kaapverdië en Senegal.

Mark Lotz Meets Magda Mendes & Cavaco Sem Fronteiras
Een unieke ontmoeting tussen de internationaal geprezen fluitsolist Mark Lotz met één van de grote vertolkers van Portugese muziek, Magda Mendes en het ensemble Cavaco Sem Fronteiras uit Rotterdam. Ze brengen een repertoire van de drie muziekwerelden van Portugal, Brazilië en Kaapverdië. Deze samensmelting van culturen en muziekstijlen zorgt voor een unieke eenheid waarin saudade (heimwee), vreugde, trots en samenzijn centraal staan. In de ontmoeting tussen de magische stem van Magda Mendes en het virtuoze spel van Mark Lotz ontstaat een dialoog met de sprankelende magie die alleen muziek in het moment kan voortbrengen.

Wasim Arslan Trio
Wasim Arslan is een zanger en componist uit Aleppo, Syrië. Zijn muziek gaat over het verspreiden van eenheid onder mensen en bevrijding van onrecht en onderdrukking. Hij staat bekend om zijn vocale versieringen die verhalen vol emotie vertellen. Wasim slaat een brug tussen oud en nieuw, Arabisch en internationaal. Hij voelt een sterke verantwoordelijkheid om de Syrische cultuur en tradities levend te houden, wat hem ertoe bracht om veel culturele evenementen in Nederland te organiseren. In april ging hij op tournee in de Nederlandse theaters met de show 'Aleppo', waarin het verhaal van de stad en haar muziekgeschiedenis wordt verteld.

Omar Ka Trio
Omar Ka komt uit de West-Afrikaanse Fulani-stam, een nomadenvolk. Zijn gevoelige zang en ingewikkelde gitaarmelodieën weerspiegelen zijn Fulani-afkomst, terwijl de mbalax-, reggae- en funkbeats zijn muziek stevig verankeren in de bruisende straten van Dakar. In zijn muziek verrijkt hij de oude Afrikaanse muziektraditie met westerse invloeden. De combinatie van gitaren en percussie/drums zorgt voor een eigenzinnig geluid. Het Omar Ka Trio speelt een mix van Fulani folk, Dakar beats, Afro-reggae en desert blues.

Tot zondag!
De toegang is gratis en reserveren is niet nodig, maar donaties zijn zeer welkom. Doneren kan via de online ticketshop. Maak het jezelf comfortabel en neem iets mee om prettig te zitten en kom genieten van de muziek en de buurt. Kijk voor meer informatie op www.volfest.nl.

Over VOLFest
VOLfest is een initiatief van de Stichting Jazz And World Zeist (JAW-Z) in samenwerking met MeanderOmnium en basisschool Wereldkidz Op Dreef. Topmusici van over de hele wereld treffen elkaar in de Zeisterse wijk Vollenhove voor een serie concerten in wereldmuziek, jamsessies en muzikale demonstraties. Bezoekers maken kennis met wereldmuziek die de mix van culturen in Vollenhove weerspiegelt, leren nieuwe klanken en instrumenten kennen én ontmoeten mensen uit de buurt. VOLfest wordt mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Gemeente Zeist, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Jeugdeducatiefonds, Fonds Podiumkunsten en De Van Tellingen-Pul Stichting.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Mark Lotz:
Interview: Mark Alban Lotz

Meer over Vollenhove:
De Soepkar

Volgende artikel:
Vijf tekenen dat iemand aan dementie kan lijden

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.