Zou een hond ook piekeren?

1 september 2018
tekst: Anke de Jong, foto: Pixabay

Zou een hond ook piekeren? Dat was een vraag die bij me op kwam toen ik keek naar de hond die voor mijn voeten lag te snurken. Af en toe hebben wij een hond te logeren als de baasjes genieten van een broodnodige vakantie of van een weekendje weg. Deze hond lag uitgebreid te snurken en in zijn droom was hij vast aan het rennen want de bewegingen die hij in zijn slaap maakte leken er verdacht veel op.

Dat honden blij, boos, bang kunnen zijn is me wel duidelijk. En dat ze je soms in de maling nemen of iets stiekem doen ook.  Maar piekeren? Nou is internet altijd een dankbaar medium om zo’n vraag op te zoeken. Tot mijn stomme verbazing las ik berichten over onderzoek dat gedaan is en waaruit blijkt dat honden inderdaad ook kunnen piekeren en daarvan wakker liggen. Of het werkelijk klopt weet ik niet maar als ik naar deze hond kijk kan ik het me haast niet voorstellen.

Waar wij mensen over van alles kunnen gaan piekeren is deze hond gewoon af en toe een blij ei en op andere momenten een angsthaas of een van zich afbijtende macho. Wat kan het leven toch simpel zijn als je hond of kat bent (als je mandje in Nederland staat tenminste). Eten, drinken, slapen en spelen zijn de hoofdingrediënten van het leven van een hond of kat.

Nee dan wij mensen. We piekeren wat af in ons kouwe kikkerlandje. Bijvoorbeeld dat het deze zomer geen koud kikkerlandje was maar dat het wel de Sahara leek. En of het wel goed zou komen met al die bomen en planten die helemaal bruin worden. En of dat centrum van Zeist nou wel zo goed in elkaar zit en hoe het moet met het winkelcentrum in Zeist West, wordt dat ooit nog wel wat?

Zelf maak ik me ook wel regelmatig schuldig aan die piekergedachten. Weer een halve nacht wakker gelegen van iets waar je de volgende dag van denkt ‘was dat nou zo’n probleem? Het is minder erg dan ik dacht’ In de nacht lijkt alles overigens erger dan overdag, gek eigenlijk!

Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat het goed gaat maar ik zie in mijn werk mensen bij wie dat niet zo is en die moeite hebben om zich staande te houden. Die soms verschillende tegenslagen tegelijk krijgen en moeite hebben om de draad van het leven weer op te pakken. Of mensen die niet in staat zijn om zelf iets aan hun problemen te doen door een ziekte of (psychische) beperking. Ik zie ze altijd weer puzzelen en piekeren wat weer tot veel onrust leidt en nog meer gepieker.

Soms zou ik deze mensen iets toe wensen van wat die hond heeft die hier heerlijk ligt te slapen. Je legt je hoofd neer en slaapt, snurkt en droomt mooie dromen. Er wordt voor je natje en je droogje gezorgd en je hebt een heerlijke mand om in te slapen en krijgt af en toe iets lekkers toe gestopt. Niet slecht toch? Zo’n honden…. eh luizenleven wens je toch iedereen toe?
 

Column: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.