Onthutsing

Minister van Uitstel

Column
Op de ochtend dat ik een venijnige column over de kabinetsplannen wilde tikken, stond ik in een toilethokje bij Hotel Figi om een foto van de kloppende ontsteking van mijn grote teen te maken. Ik zag al voor me hoe ik uit de wc werd gesleept en weggebracht naar Uitvaartcentrum Jufferstraat aan de overkant van de straat.
tekst: Ewout Schröder; foto: Andrea Schmidt via Pixabay

Lopen tot de haan kraait

Column
Ik zit onder een houten tafel van het buitenterras bij ‘De Heren van Zeist’. Binnen lopen bekenden met onbekenden een polonaise. Naast me zit een man die ook niet meeloopt, hij wacht op de juiste groep. Hij is ervan overtuigd dat zijn groep donderdag voorbijkomt, op witte donderdag.
tekst en foto: Ewout Schröder

De klunende figurant

Column
Het Filosofenlaantje stond vol met schaatsers die de woorden van de speaker aan elkaar herhaalden: “Nog één keer open, dooi nadert." De IJsmeesters van Blikkenburg: het kon een film zijn. Een film met een hoofdrol voor de mannen en vrouwen in rode jassen.
tekst en foto: Ewout Schröder

Logeerpartijtje

Column
De kat van Ewout gaat uit logeren bij een gezin even verderop in Nooitgedacht. "In de werkkamer klikte ik het licht aan en zag hoe een kleine witte muis een Evergreen versleepte. De muis keek ons aan, haalde de schouders op en ging verder met het project."
tekst en foto: Ewout Schröder

Heilige korrels zout

Column
De KRO heeft Zeist gekozen als decor om het verhaal te vertellen van het lijden en sterven van Jezus: The Passion. Ik zie het kringgesprek na dat paasweekend al voor me. Mijn zoontje die zijn klasgenoten aankijkt en zegt: “Zagen jullie die man met dat lichtgevende kruis op zijn rug, in de Slotlaan?” 
tekst en foto: Ewout Schröder

Een wereld zonder ruis

Column
Het is feest: Zeistermagazine bestaat 20 jaar! Dit digitale platform ontstond tijdens de grote internetrevolutie. Ik ging in die tijd regelmatig naar de bieb om 'op het internet te gaan'. Tegenwoordig zitten we continu 'op het internet' en krijgt ons brein dagelijks meer dan 11 miljoen prikkels te verwerken.
tekst: Ewout Schröder; foto’s: Karolina Grabowska via Pexels

Diepgevroren oliebol

Column
In de Nieuwsbode stond een verhaal over het 'Burgerberaad jaarwisseling'. Tijdens het lezen kreeg ik een onbedaarlijke trek en pakte een diepgevroren oliebol uit de vriezer. Ik heb voorstander van het gespreid vieren van feesten: laat iedere inwoner zelf een eigen moment bepalen.
tekst: Ewout Schröder; illustratie gegenereerd door Dall-E (AI)

De weg van het boek

Column
In de week vóór de Boekenweek vond ik mijzelf op een klapstoel in boekhandel Kramer & Van Doorn voor een ‘thema-avond over de weg van het boek’. Initiatiefnemer Fred Penninga zat aan een lange tafel en had er zin in. In de avond die volgde, schoven specialisten uit het boekenvak bij Fred aan.
tekst en foto: Ewout Schröder

Het Niets van Nooitgedacht

Column
Terwijl ik de huissleutel uit de zoom van mijn jas pielde, werd ik op de schouder getikt door een flitsbezorger. Hij vond Nooitgedacht een mooie straat met het lelijkste stukje niets dat hij ooit had gezien. Hij wees naar het afgesloten parkeerterrein aan het begin van de straat: "Je zou er maar tegenover wonen."
tekst en foto: Ewout Schröder

De Zeister knik

Column
Een kennis vroeg mij wat er nou leuk is aan Zeist. “Ongevraagde gesprekken bij toeristische plekken”, antwoordde ik. Er is hier altijd wel iemand die vanuit het niets een verhaal tegen je begint en daar geen reactie op verwacht. Een knikje volstaat.
tekst en foto: Ewout Schröder

Woef

Column
Vijverlaan, Zeist. Vanaf de tandartsstoel zie ik dat Marcella - de mondhygiënist - binnenkomt. Nog voor ik toestemming geef drukt ze een ijzeren haak tussen mijn voortanden, peurt ze in mijn tandvlees alsof het een moestuin is.
tekst: Ewout Schröder; foto: gegenereerd met Artificial Intelligence 

Energievreters

Column
Stichting Energie Zeist heeft op de Slotlaan een winkel: ‘Mijn groene huis’. Je kunt er terecht met “al je vragen over energie”. Ik heb een vraag voor ze: moeten we een nieuwe koelkast? Jo vindt van niet, ik wel.
tekst en foto: Ewout Schröder

Pages