Informatieavond over aanleg groen dak

23 juni 2024
tekst: Hans Snel; foto: Mel Boas

Op donderdag 27 juni van 19:30 tot 21:00 uur organiseert Duurzaam Wonen Den Dolder een informatieavond over het aanleggen van een groen dak. Bewoners krijgen informatie over de kortingsactie van Mijn Groene Huis en over de mogelijkheid om samen met dorpsgenoten een extra subsidie aan te vragen bij het waterschap. De Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) is aanwezig voor het beantwoorden van inhoudelijke vragen. En twee van de vier deelnemende leveranciers, Uw Groendak en Babylon Daken, beantwoorden vragen over hun specifieke product.

Een groen dak heeft meerdere voordelen, zowel voor bewoners als hun omgeving. De dakbedekking zorgt voor verkoeling in de zomer en helpt bij het tegengaan van wateroverlast tijdens hevige buien. In combinatie met zonnepanelen zorgt het – dankzij de verkoelende werking – voor een iets hogere opbrengst van de panelen. Het zorgt er verder voor dat de eronder liggende dakbedekking langer meegaat. En niet onbelangrijk: de bloemen op het dak trekken bijen, vlinders en andere insecten aan en dragen zo bij aan de biodiversiteit.

Normaal kost het zelf aanleggen van een groen dak gemiddeld 60 euro per vierkante meter. Dankzij de 30 procent korting van Mijn Groene Huis betaal je hiervoor nog maar 42 euro. Het laten aanleggen kost gemiddeld 80 euro, maar met korting betaal je 56 euro. Door met hulp van Duurzaam Wonen Den Dolder samen een subsidieaanvraag in te dienen bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) krijg je nog eens 30 procent korting, waardoor het zelf aanleggen nog maar 24 euro per vierkante meter kost en het laten aanleggen 32 euro. De kortingsactie van Mijn Groene Huis wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Zeist.

De informatieavond vindt plaats op 27 juni van 19:30 tot 21:00 uur in De Kameel, Dolderseweg 167A. Inloop vanaf 19:15 uur. Het aantal plaatsen is beperkt en daarom is vooraf aanmelden gewenst. Dat kan via bit.ly/groendak-dendolder. Tijdens de informatieavond krijgen deelnemers antwoord op vragen over de actie, de geschiktheid van het dak, het onderhoud van het groene dak en over de verschillen tussen de producten van de vier leveranciers. Naast Uw Groendak en Babylon Daken zijn dat Dakbloemenweide en Solar Sedum.

Duurzaam Wonen Den Dolder is een dorpsinitiatief van bewoners in Den Dolder. De initiatiefgroep wil buren en dorpsgenoten helpen met het verduurzamen van hun woning. De groep organiseert informatiebijeenkomsten, excursies en de Groene Markt Den Dolder. Meer informatie over de actie is te vinden op www.mijngroenehuis.nu/hetdakop en www.duurzaamwonendendolder.nl.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Duurzaam Wonen Den Dolder:
Buren Den Dolder kopen met elkaar zonnepanelen

Meer over groendaken:
Leonie Kooijman, onze Zeister dakhaas

Volgende aankondiging:
Eerste Zeister Bluesrockfestival

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.