1.000 euro voor wilde ideeën

23 augustus 2023
tekst: Willy Douma

Heb je een wild idee om Zeist leuker, socialer en duurzamer te maken, meld je dan aan voor de Frisse Pitch. De bedenkers van de vijf beste ideeën krijgen 1.000 euro om het idee uit te voeren. Tot 8 september kun jij je idee indienen.

Om mee te doen, moet jouw idee worden uitgevoerd in de gemeente Zeist en moet het de duurzaamheid vergroten. “Dat mag iets anders zijn dan groen. Als je maar iets beter wilt doen voor de mensen en het goed voor de aarde is. Waar toekomstige generaties ook iets aan hebben,” lichten Merel de Jong en Willy Douma van Stadslab Zeist, één van de organisatoren, toe.

Medeorganisator Margreet van der Pijl van Samen Duurzaam Zeist vervolgt: “Daarnaast willen we dat het idee verrassend is. Het moet een wow-effect hebben. Iets waar mensen nog niet eerder aan gedacht hebben. Het mag best een experiment zijn. Deze wedstrijd helpt je, als je een ludiek en doordacht idee hebt, om de sprong in het diepe te wagen en het uit te proberen. We willen je aanmoedigen om je lef te tonen.”

“Het idee moet ook inwoners of wijken verbinden,” voegt Merel daaraan toe. “Dat sociale is wel heel belangrijk. Het gaat over mensen. Het mag ook domeinoverstijgend zijn. Dat het meerdere domeinen raakt, zoals sport, economie, bouwen of biodiversiteit. Het hóeft niet, maar het maakt het wel verrassender en leuker.”

Van de ideeën die worden aangedragen, worden er door de organisatoren en hun ambassadeurs tien geselecteerd die doorgaan naar de pitchavond op dinsdag 10 oktober. “Als jij één van de finalisten bent die tijdens de finaleavond jouw idee mag pitchen, reken dan op een leuke interactieve avond, alsof je je idee in een café staat te vertellen,” vertelt Margreet.

Van de tien ideeën die tijdens de finaleavond gepitcht worden, worden er vijf beloond met een prijs. Vier hiervan zijn juryprijzen. Daarnaast is er één publieksprijs. Degenen die winnen, krijgen 1.000 euro. Margreet: “We willen dat geld een motor wordt om verder te gaan. Als je wint, krijg je niet alleen geld om je idee uit te voeren. Je krijgt ook een werksessie aangeboden om je idee aan te scherpen en we geven je toegang tot een groot netwerk.” Merel vervolgt: “Dat is de vorige keer heel goed gelukt. De deelnemers kennen elkaar allemaal. Er zijn zelfs samenwerkingen ontstaan. Het heeft heel veel waarde gecreëerd op die manier.”

Meer informatie over de Frisse Pitch, de criteria waaraan een idee moet voldoen en het aanmeldformulier zijn te vinden op www.frissepitch.nl.
 

Bijdrage: 

 


Meer over Samen Duurzaam Zeist:
Samen Duurzaam Zeist

Meer over ideeën:
De waarde van de zichtbaarheid van ideeën

Volgende column:
Hoe ziet Zeist er in 2040 uit?

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.