Gratis parkeren bestaat niet

1 januari 2016
tekst: Fons Pennings, foto:  Kees Linnenbank

Parkeren in het centrum roept ergernissen op. Als je een plekje hebt gevonden, moet je zoeken naar een automaat, je kenteken invoeren, vooraf bedenken hoe lang je wilt blijven en vaak meer betalen dan de tijd die je gebruikt hebt. Veel mensen zien betaald parkeren als ongastvrij voor de bezoekers. Mensen van buiten zouden Zeist daarom mijden en, kort door de bocht, is dat de oorzaak van de winkelleegstand. “Ze” moeten het parkeren gratis maken! Hoe vaak hoor dat niet op verjaardagen, op straat en in winkels. Gratis parkeren is dé oplossing voor zo ongeveer alle problemen in het centrum van Zeist.

Maar wat zijn dan de gevolgen als iedereen overal de auto kan neerzetten? Het is een uitkomst voor de mensen die in het centrum werken, winkelpersoneel inbegrepen. Zij parkeren, nog voor de winkels open gaan op de plekken die het dichts bij de winkelstraten zijn. Daarnaast zijn de parkeergarages een prima overloop voor het overschot aan auto’s uit de vergunningsgebieden, met als gevolg dat er veel minder plaatsen beschikbaar zijn voor de mensen die we zo graag naar Zeist zien komen om te winkelen.
En wie gaat dat betalen? Parkeergarages kosten geld. Er zijn hypotheken op de gebouwen en er is beheer en onderhoud. Die kosten zijn nu hoger dan de opbrengst van parkeerkaartjes. Als je parkeren gratis maakt, moeten we dat met z’n allen betalen. Dat is belastinggeld, wat dan niet besteed kan worden aan bijvoorbeeld de thuiszorg. Geen goed idee, dus.

Daar komt nog bij dat we best bereid zijn om te betalen als we tot dicht bij de bestemming kunnen komen. Dat kost in Zeist net geen twee euro per uur, het laagste tarief in de regio.
Waar we wel een hekel aan hebben, is ingewikkeld gedoe met kenteken invoeren en rijen bij de automaat. Maar ergernis nummer één is de parkeerduur. Je betaalt vier euro en na anderhalf uur wordt je al onrustig, omdat de parkeertijd bijna is verstreken. Of nog erger, je realiseert je net te laat dat de tijd om is en rent weg van dat gezellige terrasje in de hoop nog op tijd te zijn.
Er is een oplossing: betalen met je mobiele telefoon. Je checkt in als je aankomt en uit voor je wegrijdt. Handig! Nooit meer vooraf bedenken hoe lang je wilt blijven, niet meer naar de parkeerautomaat en vooral geen zorgen meer als je nog even wilt blijven hangen op dat terrasje.

Natuurlijk er mensen die èn onbezorgd èn goedkoop willen parkeren. De wandeling van het gratis parkeerterrein bij ’t Slot naar het centrum is te ver. Maar wat zou het een uitkomst zijn als je in de twee parkeergarages aan de uiteinden van het centrum, onder de Jumbo en onder het gemeentehuis voor een goedkoop tarief je auto een hele dag kwijt kunt! Een dagkaart van drie euro bijvoorbeeld. Daar zou de gemeente wel in kunnen investeren met een bescheiden bedrag om de economie van het centrum een zetje te geven. Dat is pas een goed idee!

 

Reacties

Zeist is een DORP, daar moet geen parkeergeld in rekening gebracht worden.
Het is KASSA voor de Gemeente.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.