Garage Bakker als eerste aardgasvrij op bedrijvenpark Seyst

1 december 2022
tekst: Reinier Pijnenburg

Op 15 september werd Garage Bakker, als eerste bedrijf op industriepark Seyst, van het aardgas afgesloten. Niet vanwege onbetaalde rekeningen, maar omdat het bedrijf het gas niet meer nodig heeft voor de bedrijfsvoering. Het bedrijf heeft hier in de afgelopen jaren naar toegewerkt door het pand te verbouwen en airconditioners toe te passen die ook kunnen verwarmen. Ook de andere ondernemers op het industriepark werken aan een aardgasvrije bedrijfsvoering. Het plan van de Vereniging van Eigenaren (VvE) is om industriepark Seyst binnen vijf jaar volledig aardgasvrij te maken. Intussen werkt Bakker door aan verdere verduurzaming van zijn pand.  

Achter de groene heuvels tegenover Oud London ligt een modern industriepark. De ondernemers zijn verenigd in een VvE die besloten heeft om gezamenlijk aan de slag te gaan met verduurzaming. Het doel is om zoveel mogelijk energie te besparen en op te wekken, en als het haalbaar is binnen 5 jaar van het aardgas af te gaan.

Het eerste pand dat nu ook daadwerkelijk van het aardgas is afgekoppeld, is van Garage Bakker. Met vader en drie zoons een echt familiebedrijf met twee panden op dit industriepark. Vader Bakker: “Je ziet dat met name de jonge generatie heel energiebewust is geworden. Bovendien zijn ze innovatief en weten ze de weg. Echt ondernemerschap, gewoon doen.  Daar ben ik trots op.

Hoe? We zijn gewoon aan de slag gegaan. We hebben de hal omgebouwd door er een extra verdiepingsvloer erin te leggen. Daardoor ontstond meer ruimte op de bovenverdieping waar nu een aparte multifunctionele ruimte is, die een grotere warmtebehoefte heeft dan de showroom beneden. Vervolgens hebben we de verschillende warmtebehoefte elektrisch ingevuld met airco’s die ook kunnen verwarmen. Dat werkt vergelijkbaar met een warmtepomp.

Na hier bijna een jaar ervaring hiermee opgedaan te hebben durfden we de energieleverancier te informeren dat we geen gas meer nodig hadden. Daarmee hoefden we ook niet meer te betalen voor het vastrecht en de netaansluitingskosten. Dat scheelt. Het gevolg is wel dat netbeheerder Stedin dan besluit om je ook letterlijk van het aardgas af te halen. Dat houdt in dat je gasmeter en de gasleidingen tot en met het aftakpunt in de straat verwijderd worden. De leidingen in je pand mogen blijven zitten. Overigens moet je de kosten voor verwijdering zelf betalen.

We zijn blij dat we  van het dure aardgas af zijn. En we gaan nog meer stappen nemen. We hebben plannen om nu eerst de bestaande TL verlichting te vervangen door LED verlichting. Ook willen we zonnepanelen installeren op het dak om in elk geval in onze eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien. We doen dat met behulp van Mijn Groene Bedrijf. Mijn motto: Er kan vaak meer dan je denkt!”

Op de foto: garagehouder Feddie Bakker met in zijn rechterhand de afgekoppelde gasleiding
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over afkoppelen van het gas:
Kerckeboschflat

Meer over duurzaam verwarmen:
Een eigentijds huis aan de Dolderseweg

Volgende artikel:
Verantwoord voedsel met 'n gezellig praatje erbij

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.