Cas, het groene draakje

28 november 2021
tekst: Daniëla Postma

Iris Lekkerkerk, bewoner van landgoed Heidestein, begon zeventien jaar geleden een verhaal te schrijven voor haar zesjarige zoontje over Cas, een groen draakje. Nu ligt ‘Cas en de karbonkels’ bij verschillende boekhandels in Zeist. In dit humoristische kinderboek lees je hoe Cas zich redt door vrienden te maken, nadat hij gevangen is genomen.

“Ooit,” vertelt Iris, “las ik een serie boeken van Anne McCaffrey, waarin vriendelijke draken voorkwamen. Dat sprak me aan. Ik besloot een kinderverhaal over een lief, slim maar wat onhandig draakje te schrijven. Regelmatig zeiden mensen tegen me dat ik het als boek moest uitgeven. Ik pakte dat jaren later op en schakelde schrijfcoaches in voor advies. De een stimuleerde me meer te schrijven vanuit wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. De volgende liet mij de vele verhaallijnen vereenvoudigen tot één duidelijk verhaal en maakte me ervan bewust dat Cas als hoofdpersoon een ontwikkeling moest doormaken.”

“Dus gaf ik Cas een toepasselijke uitdaging: hij moest leren om weer vrienden te vertrouwen, nadat hij door een vriend verraden was. Ik legde zelfs zo uitgebreid uit wat mis was gegaan, dat het mijn proeflezers verdrietig maakte! Ook misten mensen de humor uit het oorspronkelijke eerste hoofdstuk. Zo kwam het sprookjesachtige begin terug: ‘Heel lang geleden, in een land ver van hier…’“

Van berggnoom tot karbonkel
“Cas wordt gevangen genomen door steenwezentjes. Ik noemde hen ‘berggnomen’ en ontdekte dat je een zere keel krijgt als je vaak achter elkaar het woord ‘berggnomen’ voorleest, terwijl ik voorlezen zo belangrijk vind! Toen stelde mijn zus ‘karbonkel’ voor, een rode edelsteen. In Zeist heb je de prachtige edelsteenwinkel Karbonkel, dus dat woord sprak me meteen aan. Mijn boek is daar nu ook te koop.”

Voor iedereen herkenbaar
“Ik vind het belangrijk dat iedereen zich in het verhaal kan herkennen, ook kinderen uit andere culturen. Daarom kreeg de avontuurlijke Kya een Afrikaanse naam en komen er ook personen in het verhaal voor met een andere achtergrond.

Verder wilde ik mooie, gedetailleerde illustraties met veel humor erin. Gelukkig kan Joke Nederhand-Wijnbergen, een vriendin van mijn moeder, geweldig tekenen. Ik stuurde haar het verhaal en vond een week later 29 tekeningen in mijn brievenbus!

Dankzij die prachtige tekeningen raakte ik vastbesloten: het boek moest verschijnen. Dus schakelde ik Daniëla Postma in voor de vormgeving en het regelen van het drukproces. Als uitgever in eigen beheer moet je veel keuzes maken. Gelukkig zaten Daniëla en ik snel op één lijn. Het boek werd steeds mooier.”

Eigen werelden scheppen
“Het fijnst aan het schrijven over Cas vond ik dat je zelf werelden schept. Soms loop je vast in je eigen verzinsels en moet iets bedenken om dat op te lossen. Dat maakt het zo leuk. Inmiddels ben ik begonnen aan een tweede boek over Cas. Maar dit keer gaat het geen zeventien jaar duren, voordat dat boek verschijnt…”

‘Cas en de karbonkels’ is een (voorlees)boek voor kinderen van 6-99 jaar. Hardcover, 104 bladzijden met illustraties in kleur. Het kost € 17,77 en is verkrijgbaar bij plaatselijke boekhandels, maar je kunt het ook bestellen via www.cashetgroenedraakje.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 
Recensie: 

 


Daniëla schreef eerder:
Omzwervingen van een Zeister kampkind

Meer kinderboeken uit Zeist:
Aaltje eet prikvis

Volgende column:
Perslunch Sushi San

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.