5 mei 2024
tekst en foto’s: Maarten Bos
Laatst was ik met de fiets van mijn werk aan de Thorbeckelaan onderweg naar mijn woning in Kerckebosch. Als het weer een beetje meezit vind ik het altijd leuk een kleine toeristische route te kiezen door het centrum van Zeist. Ik neem dan de Bergweg en koers vervolgens via de Voorheuvel richting Hogeweg. Dit keer zag ik bij de kruising Bergweg-van Reenenweg plotseling een nieuw winkeltje opdoemen aan mijn rechterhand. De Verbinding, stond er op de pui. Aan de hand van de goederen die buiten stonden uitgestald concludeerde ik dat het hier om een zaak in tweedehands producten ging. Mijn belangstelling was direct gewekt en ik stapte af om De Verbinding "aan te gaan".
Recyclewinkels
Waarom trekken winkels met gebruikte spullen mij zo? Dat is in de eerste plaats een kwestie van geld. In kringloop- en tweedehands goederencentra tref je de mooiste spullen aan tegen vaak kleine prijsjes. Maar ook vind ik het concept van hergebruiken sympathiek. Het is goed voor het milieu om producten die met veel energie- en grondstoffengebruik zijn gemaakt een tweede of derde leven te geven. Daarom kom ik regelmatig in de drie grote recyclewinkels die Zeist kent en meende ik in De Verbinding een nieuw jachtterrein te herkennen. En die verwachting kwam uit.
Ik ben nog eens nagegaan wat het verschil is tussen een tweedehandsgoederenwinkel als die aan de Van Reenenweg en een kringloopzaak. De Verbinding is dus een tweedehandswinkel en die koopt in principe goederen in. Een kringloopwinkel verkoopt spullen die door mensen zijn afgedankt en gratis zijn aangeleverd. In beide type winkels zijn de prijzen laag. In beide soort zaken is sprake van stimulering van de kringloopeconomie.
In Zeist bestaat al sinds 1983 het fenomeen kringloopwinkel. Aan de wieg ervan stond mevrouw Babs Riemens, die in 1972 ook al de glasbak had bedacht. Door haar toedoen kwam in Zeist de allereerste glasbak van Nederland te staan. Al deze initiatieven waren in eerste instantie bedoeld om wat te doen aan de steeds verder uitdijende afvalstroom in welvaartsland Nederland. Het recyclecircuit is inmiddels immens populair en staat er ook bekend om arbeidsplaatsen te creëren voor mensen die minder kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Peter van der Vlist
De Verbinding is geopend door geboren Zeistenaar Peter van der Vlist (69). Hij woont nu niet meer in het dorp maar hij koos wel bewust voor het centraal gelegen Zeist als locatie voor zijn nieuwe onderneming. Peter vertelde mij: "Stilzitten kan ik niet en daarom ben ik op mijn 69e nog iets nieuws begonnen. De Verbinding is opgericht namens mijn stichting Het Houten Hart. Die organisatie gaat jongeren aan het werk zetten in De Verbinding om ze zo een praktijkopleiding te geven. Ik ga ook samenwerken met scholen en welzijnsinstellingen en goede doelen sponsoren. Dat gaat gebeuren met behulp van de opbrengsten uit de verkoop van spullen in mijn winkel. Ik verkoop vinyl (langspeelplaten en singletjes), CD'S, Dvd’s, boeken, kunst, wijn en snuisterijen en ik serveer ook ontbijt en lunch, eventueel te nuttigen op het bijbehorend terras. Op de kaart staan lokale producten. Dat bevordert de duurzaamheid want die producten hoeven niet van ver te worden aangevoerd. De prijzen worden heel redelijk".
Peter legde mij vervolgens uit dat hij in het verleden geschiedenis gestudeerd heeft. "Maar", zo vervolgde hij, "voordat ik die studie volledig kon afronden werd ik gevraagd manager te worden bij de Moderne Boekhandel Bas in Amsterdam. Dat heb ik toen gedaan. Daarna had ik een eigen boekhandel in Leusden. En nu verkoop ik dus weer boeken, maar zoals gezegd ook kunst en al die andere genoemde goederen".
Ik keek nog eens goed rond en stelde vast dat het in De Verbinding een klein paradijsje is voor snuffelaars, verzamelaars en liefhebbers van kunst. Peter: "Ik koop onder meer partijen op en leg die in de winkel tegen lage prijzen. Ik denk dat De Verbinding zo interessanter wordt dan menige eerstehandszaak. Dat Is wel mijn streven en ik denk dat dat gaat lukken".
Aanwinst
De Verbinding kan een aanwinst voor Zeist worden. Ik ben er na mijn eerste bezoek al menigmaal teruggekeerd. En dat geldt voor meer Zeistenaren. Een van mijn hobby's is het verzamelen van oude vinyl langspeelplaten, LP's dus. Bij ieder nieuw bezoek aan de winkel van Peter kocht ik 1 door mij begeerde LP. Na een paar weken had ik platen van de Kinks, Cuby and the Blizzards, Focus, Brainbox, de Beach Boys en de Rolling Stones in huis. Belangrijke aanvullingen op mijn collectie, aangeschaft tegen redelijke prijzen. Daarna ging mijn aandacht uit naar de CD's en boeken. Vermeldenswaard zijn de vele kunstboeken die echt niet duur zijn. Voor de ware kunstliefhebber is er ook kunst te koop. Daar heb ik me nog niet aan gewaagd. Anderen met meer kennis van zaken op dit punt moeten maar beoordelen of het kunstaanbod van Peter de moeite waard is.
Dat Peter niet graag stilzit blijkt ook wel uit het feit dat hij na sluitingstijd van De Verbinding geregeld met gitaar en mondharmonica optreedt in diverse Zeister cafés. En 's zondags, als zijn onderneming gesloten is, is hij ook nog brugwachter, overigens niet in Zeist.
Adres en openingstijden
Het adres van De Verbinding is Van Reenenweg 177, de winkel is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Als het terras en de lunchroom eenmaal goed gestart zijn worden de openingstijden wellicht verruimd. Peter: "Wellicht. We zullen zien hoe een en ander gaat verlopen". De ondernemer heeft al wel een kok voor zijn restaurant weten te strikken, zo verzekerde hij mij. "Achter mijn onderneming zit ook een stuk idealisme. En ik handel graag in de spullen die je hier aantreft. Ik heb er ook veel ervaring mee. Dat alles bij elkaar maak het de moeite waard om op mijn leeftijd nog zoiets te starten".
Peter zei nog tegen mij: "Let op: tijdens verbouwingen die moeten plaatsvinden gelden er tijdelijk andere openingstijden".
Meer tweedehands winkels: Kringloop De Ketel |
Ruud is minder enthousiast: Vieze boeken |
Volgende bericht: Ars Musica Muziekdag |
De column van Maarten
Ha Peter en Maarten,
Wat een mooi verhaal over de verbinding. Ik kom gauw een keertje kijken op de van Reenenlaan!
Veel succes met dit mooie initiatief!