Zeist kiest haar sportheld

30 januari 2022
tekst: Ruud Vermaase; foto: SIVZeist

Dat het kiezen van een sporter van het jaar een onmogelijke taak is, blijkt ook uit de peiling die Zeistermagazine deed in de dying seconds van 2021. Plus wat blessuretijd in 2022.

Teamsport
Ook ik scande het lijstje vluchtig en ontdekte er geen bekende namen tussen. Behalve Eva de Goede natuurlijk, maar haar schoorsteenmantel is al veel te klein voor al haar prijzen. En om een lang verhaal kort te maken: teamsporters zijn sowieso dubieus in dergelijke verkiezingen. Hiermee viel voetbalster Senna Koeleman, die debuteerde in Jong Oranje, bij mij ook af.

Alhoewel, ook een grote individuele sporter heeft een heel team om zich heen dat uitgebreid wordt bedankt bij het in ontvangst nemen van prijzen. En terecht. Hoe bescheidener de sport en sporter, hoe groter de prestatie, denk ik wel eens. Wat een gemiddelde Olympiër aan trainingsarbeid verricht, is vaak ongelooflijk. Die arbeidsethos. De opoffering! En waarvoor… Als ik een modale profvoetballer was, zou ik mij plaatsvervangend enorm schamen bij het zien van een reportage over roeiers, turners en schaatsers. En dan krijgen schaatsers hier in Nederland nog enorme zendtijd gegund. 

Roeien
Vandaar dat ik bij het zien van al die onbekende namen van genomineerden van Zeister sporters van het jaar meteen Annika van der Meer aanvinkte. Zij won zilver met roeien op de Paralympische Spelen in Tokio, helaas nog een beetje in de schemer van de aandacht.

Jurysport
Waarom dan niet onze skateboardster Roos Zwetsloot, die een vijfde plek haalde op de ‘echte’ olympische spelen? Met deze bewering ga ik ook weer geen vrienden maken: jurysporten doen het bij mij ook slecht. Hoe spectaculair en hoe moeilijk deze ook kunnen zijn…

Judo
Judo is een sport waarvoor ik altijd een enorme zwak heb gehad. Wat een prachtige sport is dat! Noël van ’t End haalde de Masters, maar dat zijn geen Olympische Spelen. Overigens raad ik alle ouders aan om je kind op judo te doen. Zo ook alle wielrenners die ik altijd op een rare manier zie vallen. Tot mijn twaalfde heb ik op judo gezeten en daar heb ik nog steeds plezier van. Een paar jaar terug nog, toen ik op de fiets door een auto werd geschept bij De Clomp. Mijn mooie Batavus met 27 versnellingen was total loss, maar dankzij een keurige koprol over de straat mankeerde ik niks.

Zeist haalt medaille op Olympische Winterspelen
Ik had nog nooit van hem gehoord. Fameuze schaatsfenomenen op het koningsnummer als Dai Dai N’Tab, Kai Verbij en in mindere mate Kjeld Nuis, Thomas Snel, Hein Otterspeer en het overgebleven tweelingbroertje Mulder werden tijdens het superspannende OKT allemaal verslagen door een jochie uit Zeist. Die plaatste zich daarmee voor de Olympische Spelen in Peking. Heel Zeist gaat voor de buis, voorspel ik. Hoeveel kans maken wij Zeistenaars tegen supersnelle Aziatische stofzuigertjes en dubieuze Russen? Of is dit stemmingmakerij?

Over wie heb ik het? Merijn Scheperkamp, 21 jaar, blond, lid van Schaats en Inline Vereniging Zeist (SIVZ).

Ik zit voor de buis. Zaterdag 12 februari om 09.53 uur Nederlandse tijd. 500 meter. Slechts 1 rit. Geen tweede kans. Alles of niks. Het kan. Doe het Merijn. Schaats een lage 34-er…
 

Bijdrage: 
Artikel: 
Lezershoek: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.