De Zeister Knoop is onze eigen, lokale circulaire munt

Met onze Knoop kun je met je telefoon al bij steeds meer bedrijven in Zeist betalen. Je etentje, een boek, koffie of flesje wijn.  Een eigentijds testament kan ook!

De Zeister Knoop is opgezet om de lokale economie te versterken én duurzamer te maken. Door lokaal te kopen hoeven we veel minder te reizen. Daarbij hebben de deelnemende bedrijven ook naar elkaar uitgesproken steeds duurzamer te willen ondernemen.

Wat is de Knoop: het is een digitale munt. Bij digitaal wordt al gauw gedacht aan crypto, de bitcoin, speculatie. En dat is het net niet. Elke knoop is €1 waard. Hij wordt gemaakt doordat je knopen aankoopt via de Social Trade Organisatie in Utrecht, dat alles mogelijk maakt met hun software. Veilig, snel. Je betaalt met je telefoon bij een winkel, met een app. Of een factuur betaal je van achter je computer, net als bij internetbankieren. Simpel, snel, gemakkelijk.

Het voordeel van de Knoop: je weet dat jouw betaling voor je aankoop in Zeist blijft. Als je in euro’s betaalt, gaan die euro’s al vaak weg uit de regio en ook nog naar het financiële systeem. Bij de knoop blijft het onder consumenten en ondernemers rondgaan.

We hebben met de Social Trade Organisatie afgesproken dat er geen rente wordt gegeven op een tegoed. Als we straks overstappen naar het verstrekken van kredieten aan deelnemers, zal dat ook renteloos zijn! Zo geven we geld weer de oorspronkelijke rol terug: als ruilmiddel, niet meer als middel om rijker te worden ten koste van anderen.

Ondernemers, bedrijven en organisaties krijgen weer vertrouwen in elkaar, waar dat bij banken tegenwoordig soms toch net even anders uitpakt. Door het vertrouwen wordt ook de economie versterkt.

Inwoners van Zeist betalen € 15 (of natuurlijk ZK15) voor een online rekening, ondernemers en instellingen € 50/ZK50.

De Social Trade Organisatie (STRO) maakt de lokale munt niet alleen voor Zeist mogelijk. Ook in Alkmaar e.o., Wageningen, Arnhem, Nijmegen en Breda zijn lokale munten actief. En er is een landelijke munt, de United, waar ook enkele bedrijven uit Zeist aan meedoen. Bij alle deelnemers kun je, als je wilt, ook met je Knoop betalen, met dezelfde app. Zo is het even niet lokaal, wel duurzaam. Ondertussen doen al zo’n 1.500 mensen en bedrijven mee in Nederland.

Gaat de Knoop dan de euro in Zeist vervangen? Voor een deel. De euro zal er blijven. Een alternatieve munt blijkt wel heel goed te zijn voor de economie. In Sardinië gebruiken ze ook de software van STRO en hebben ze na zo’n 10 jaar 4.000 deelnemende bedrijven en € 500 miljoen omzet. In Zwitserland kennen ze al 85 jaar de WIR, met zo’n 2 miljard Zwitserse franken omzet per jaar.

Help jij in Zeist mee?

De Zeister Knoop
www.zeisterknoop.nl
contact@zeisterknoop.nl

Lees ook onze columns: Knopen tellen