Zeist aan Zee?

4 september 2020
tekst: Henk Martens; foto: Timo Lampe, l-flat.nl

Samen zaten wij de krant te lezen. Ik las een stukje over Diederik van Vleuten over Bergen (Noord-Holland). Nu is mijn vriendin geboren in Bergen. Dus vroeg ik haar, “zou jij nog in Bergen willen wonen?”. Ten eerst zou dat bijna niet kunnen. Maar door de jaren heen heb ik wel geleerd: zeg nooit “nooit”. Ten tweede zouden we dan beide apart gaan wonen. Want je denk toch niet dat ik nog wegga uit het mooie dorp Zeist. Toch kan het: de ene woont dan in Bergen, de andere in Zeist.

“Bergen heeft veel meer dan Zeist”, zei mijn vriendin. “Bergen heeft een leuk en gezellig klein dorpscentrum, Bergen heeft een poldergebied, Bergen heeft duinen, strand, de zee, heerlijk wandelingen kun je er maken, door de duinen of langs het strand. Daar kan Zeist niet tegen op”.

“Echt wel”, zei ik. “Okay, Zeist is wat groter, en een gezellig dorpskern? Nou, met al die leegstand wordt het er ook niet gezelliger op. Polder, dat hebben wij zeker, richting Bunnik zit je volop in de polder, waar de lucht van fruit je tegemoet komt. Richting Wijk bij Duurstede, waar alleen maar een binnenweg is, geen snelweg, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen, waar molens staan. Dat hebben we zeker, maar dan komen de duinen en het strand met de zee. Helaas, dat hebben we niet, wij wonen hier in het midden van ons land”.

Toen dacht ik, wacht, ik heb ergens gelezen: over een aantal jaren heb je Zeist aan de Zee. Alles verandert in de natuur, dus komt de zee dichter en dichter bij en aangezien Zeist wat hoger ligt krijgen we dan Zeist aan Zee. “Maar”, zeg mijn vriendin, “wat gebeurt er dan met de L-flat in Vollenhove. Ik weet nog dat er in Vollenhove gebouwd werd en dat het wat lager lag, in een soort klein dal, dus komt Vollenhove onder water te staan”.

Gelukkig zei mijn lieve (stuk wijzere) vriendinnetje, “als de Zee bij Zeist is zijn wij er al lang niet meer”. En aangezien het wonen in Bergen heel duur is en we een leuk huisje hebben in het mooie dorp Zeist, blijven we maar in Zeist wonen. Wijze woorden van een wijze vrouw.

 

Volgende bijdrage: Basic hardlooptraining voor iedereen

 

Bijdrage: 
Column: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.