Vuelta: miste wielerminnend Zeist een kans?

15 oktober 2022
tekst: Ruud Vermaase; foto: René Scheffer

Afgelopen zomer ging de Vuelta door Zeist. Utrecht profileert zich sterk als wielerstad en scoorde met de start van de Vuelta haar Grand Slam. De 3 grootste rondes, die van Italië, Frankrijk en nu dus Spanje, maakten hun start in de Domstad. En Zeist profiteert mee.

De tweede etappe van de Vuelta tikte Zeist aan. Leverde dat ons dorp de ware wielerkoorts op? Zeistermagazine besteedde er een peiling aan. Slechts een derde van onze lezers was ronduit negatief. Dan tel ik de keuze dat het ‘voor een keer leuk is, maar nu is het genoeg’ als niet-negatief mee. Want dat is het natuurlijk: voor een keertje leuk. Je krijgt op een laagdrempelige manier de kans om het circus voorbij te zien komen, in plaats van voor dag en dauw naar een dorpje in Spanje, Italië of Frankrijk te moeten rijden, je auto ergens zien kwijt zien te raken om vervolgens honderd renners voorbij te zien flitsen en weer in de file naar je tent of caravan terug te keren. Nu pak je zelf die fiets en gaat met wat vrienden of de kinderen op een plek langs het parcours staan en dat is het. Bij verjaardagen heb je weer een stuk tekst. Ook de ingezonden opmerkingen waren enthousiast over het langstrekkende spektakel.

Dwars door Zeist
Kortom, tweederde van onze lezers is positief over het fenomeen. De vraag blijft of het wat oplevert. Voor Utrecht en in dit geval Zeist. Wat nou als het peloton via Slot Zeist, een paar lastige rotondes en scherpe bochten door onze Slotlaan dendert en via de Boulevard het dorp weer verlaat? Het dorp dagenlang in rep en roer, al is het maar door de wegafsluitingen, bij de doortocht staat het 6 rijen dik langs de hekken, de extra tappunten van de horeca staan geen seconde droog. Zo zag ik het mij een beetje voor me. De city marketeer wrijft zich in de handen en kijkt al uit om na het historische weekend verslag uit te brengen aan een voltallige Raad. Goedgemutst nog nagenietend van dit staaltje ‘city pride’. Zeist staat op de kaart voor een miljoenenpubliek.

Waar waren de helikopterbeelden?
Helaas zat ik zelf niet ‘live’ voor de buis en stond ik ook niet langs de kant van de weg. In allerlei appgroepjes heb ik gevraagd of iemand voor de TV heeft gezeten en of er fraaie shots vanuit de lucht waren van markante Zeister plekjes. Niets van dat alles. Tijdens de tussensprint over de oude startbaan van Vliegbasis Soesterberg kwam het Militaire Museum in beeld. Een ander appte mij dat hij het Henschotermeer had gezien. Maar van onze iconische Slot Zeist? Van de Pyramide? Die is toch uniek in Europa? Niets. Genegeerd door de eigengereide beeldregie van de Vuelta.

Toen ik dit ontdekte, baalde ik enorm. Wat een gemiste kans! Hoe gaat zoiets in het werk? Ik belde twee bekenden die eerder in de sportjournalistiek werkten, maar die wisten niet hoe zo’n beeldredactie aan de gang gaat. Zoeken ze zelf fraaie shots? Vragen ze de aanliggende dorpen en steden om tips? Kun je inzenden en wordt dan tegen betaling jouw gewenste object in beeld gebracht? Ik kwam er niet achter.

Tandenknarsen
En wat ik mij nu afvraag hoe onze Raad, onze PR afdeling, onze city manager, voor de buis heeft gezeten. Ook zo tandenknarsend als ik, nu ik dit schrijf? Is er ooit een mail gestuurd naar Zeist door de beeldredactie die ergens is blijven hangen? Of is die gelezen en vervolgens in de prullenbak gegooid? Of bewust genegeerd omdat Zeist niet aan deze poppenkast mee wenst te werken?

Of is er schouderophalend gereageerd op het ontbreken van fraaie beelden van ons fraaie dorpje?

Wat tevoorschijn kwam toen ik googelde op Vuelta en Zeist was een bericht in het AD: dat er op last van het CDA aankondigingsborden zijn weggehaald. Want stel je voor wat een oploop het zou kunnen geven…

Zeist. Ooit de middenstip van Nederland… Ooit vorstelijk winkelgebied… Nu slapend, kans op kans missend.
 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

 


Ruud schreef over een eerdere peiling:
Hoe sport Zeist?

Meer over citymarketing:
De groene middenstip

Volgende column:
In Zeist ontbreekt een actief armoedebeleid

 

Reacties

Anders dan hier vermeld was de Pyramide vol in beeld bij de Vuelta

Jammer dat de gemeente de aandacht voor city marketing / Zeist promotie is weg gezakt. Was in mijn tijd met de oud-Burgmeester Boekhoven anders. René, groet van een gepensioneerd collega in de concernstaf.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.