Skip to main content

Vermoeid gevoel tijdens het zonnen?

Sat, 09/10/2022 - 23:46

10 september 2022
tekst: Eline Meijer; foto: Mandy Brander

Je herkent dit misschien wel: de zon schijnt, je gaat lekker buiten in je stoel zitten of liggen en je kakt helemaal in. Je kunt wel slapen, zo moe word je ineens.

Ik ga je vertellen hoe dit komt
Wanneer de UV-index hoger dan 3 is, dan kan ons lichaam vitamine D aanmaken. Ons lichaam heeft magnesium nodig om vitamine D op te kunnen nemen. Aangezien bijna iedereen een magnesiumtekort heeft, wordt dit dus een lastig verhaal. Je merkt dit doordat je dus erg slaperig wordt als je de zon in gaat. Krijg je geen vermoeid gevoel? Dan heb je op dat moment voldoende magnesium en kun je gemakkelijk de vitamine D opnemen.

We maken vitamine D dus aan als we in de zon zitten. Maar we kunnen het ook uit voeding halen. We halen uit onze voeding wel minder vitamine D dan wanneer we in de zon zitten. We vinden deze vitamine vooral in roomboter, vette vis, eieren en in champignons. In champignon zit vitamine D2 en dit moet in ons lichaam nog worden omgezet naar de D3 variant. Dit kost dus iets meer moeite.

Aanvullen
We verbruiken meer magnesium wanneer we hoog in ons stress zitten, wanneer we veel zweten of moeten plassen. Maar ook bij het gebruik van anticonceptie, antidepressiva en pijnstillers. Des te meer reden om magnesium aan te vullen. Dit kan door middel van groene bladgroenten, zaden, pitten, cacao en banaan. Ikzelf maak regelmatig een smoothie met banaan, havermelk, hennepzaad, cacaopoeder, kaneel, dadels en tahin. Heerlijk dus om aan te vullen. Helaas is onze voeding niet meer super rijk aan vitaminen en mineralen en moeten we het dus echt aanvullen. Eventueel met keltisch zeezout (daar zitten veel mineralen in, waaronder magnesium) of met magnesiumzout in een (voeten)badje. Zeker even 20 minuten blijven zitten en de magnesium wordt zo via de huid opgenomen. Wil je dit aanvullen door middel van supplementen? Weet dan welke varianten in het supplement moeten zitten. Ons lichaam kan niets met magnesiumoxide. Heb je nog een potje thuis staan? Check vooral even de ingrediëntenlijst.  Kies voor de varianten citraat, malaat, tauraat of bisglycinaat.

In Nederland hebben veel mensen een te lage vitamine D status, vooral mensen die weinig buiten komen. Veel mensen zitten thuis of werken de hele dag op kantoor, waardoor ze vaak weinig daglicht zien. Je wilt minimaal een half uur per dag zon en/of daglicht zien en dit registreren met je ogen.

Kom je dus weinig buiten? Dan is het verstandig om vitamine D aan te vullen. Dit geldt ook voor ouderen boven de 50 jaar, zwangeren, jonge kinderen en mensen met een getinte huid. Belangrijk is wel dat je kiest voor een goed supplement en het liefste een combinatie met vitamine K. Dit is belangrijk voor de calciumopname uit de voeding en voor je vaten. Bekijk gerust mijn instagram @dietistenhuis om meer te weten te komen over de juiste supplementen. Er is veel troep op de markt en je wilt je lever hier niet extra mee belasten.

Wat gebeurt er in je lichaam bij een vitamine D tekort?
Vitamine D is belangrijk voor veel processen in het lichaam. Je kunt vitamine D ook wel zien als een hormoonachtige stof. Deze vitamine is onder andere belangrijk bij:

  • Het immuunsysteem
  • Werking van de spieren
  • Je botten en het behoud hiervan
  • Je hormonen

Een tekort kan dus gevolgen hebben voor het afweersysteem, je botten en gewrichten, je stemming en je hormonen. We zien vaak tekorten bij mensen met bijvoorbeeld PCOS, diabetes en osteoporose, maar ook bij depressies en burn outs.

Er zijn nog een aantal factoren die meespelen bij de aanmaak van vitamine D:

  • Het dragen van een zonnebril bemoeilijkt de opname. Je ogen registreren geen licht en maken hierdoor geen vitamine D aan. Ook weet je lichaam dan niet dat hij zich moet beschermen tegen verbranding. Zet je zonnebril dus eens wat vaker af.
  • Wanneer je veel kleding draagt, is het voor de zon lastig om je huid te zien. Probeer zo min mogelijk lichaam te bedekken met kleding.
  • Wanneer je je insmeert, maak je ook geen vitamine D aan. Dus eerst minimaal 20-30 minuutjes zonder zonnebrand en dan weer uit de zon. We willen niet verbranden. Op deze manier leer je je lichaam ook wennen aan de zon.

In mijn praktijk Diëtistenhuis in Zeist schets ik vaak deze situatie. Veel cliënten herkennen zich hierin. Ik vind het belangrijk om mijn kennis met je te delen, zodat je weet hoe het lichaam werkt en om je te laten zien dat alles in het lichaam samenwerkt.

Volg mij op instagram om meer te leren over dit soort onderwerpen. Denk je nu: ik herken mezelf hierin en ik wil hier graag mee aan de slag? Dan ben je helemaal welkom in mijn praktijk. Voeding blijft de basis en ik wil je graag leren om naar je lichaam te gaan luisteren!

Je mag een mail sturen naar info@dietistenhuis.nl of neem gerust een kijkje op mijn website: www.dietistenhuis.nl. Zie ik jou binnenkort?

Liefs, Eline 
 

Bijdrage
Artikel

 


Eline schreef eerder:
Koffie

Arend scoort regelmatig vitamine D:
De schitterende schizofrenie van Zeist

Volgende artikel:
Zeister vrijwilligersprijzen: aanmelding van start

 

Jelle Schottel… (not verified)

Kun je als dietist zomaar van alles beweren of moet je het kunnen onderbouwen?
Dat bijna iedereen een gebrek aan magnesium zou hebben, is nogal een claim.
En dat pillen zouden helpen, is dat door verkopers onderzocht of door onafhankelijke wetenschappers?

Tue, 09/13/2022 - 05:19 Permalink

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.