Veteranen Search Team – Trots van Zeist

21 februari 2023
tekst en foto: Ruud Vermaase

“Wat heb jij een geluk!”

“Hoezo geluk?”, antwoord ik beledigd. “Dit was een kwestie van deducerend vermogen, snel beslissen en een gedegen militaire training.”

De woensdagmiddag in februari liep ten einde en het was al behoorlijk donker toen A., vol ongeloof, mij met mijn sleutelbos wapperend uit het bos zag terugkomen. “Wat heb jij een geluk.”

Ik had die dag tijdens de lunchpauze de honden uitgelaten vanaf parkeerplaats De Franse Put, ging thuis weer aan het werk en ontdekte, toen A. terugkwam van school, dat ik mijn sleutelbos kwijt was. A. ging direct zoeken, in de mand met handschoenen, mutsen en shawls, achter de piano in de hal, maar ik ging rustig op de trap zitten en bedacht wat ik die dag allemaal had gedaan. Mogelijkheden uitsluiten. Deductie!

Na de kliko voor plastic afval tevergeefs te hebben omgekeerd omdat ik daar nog even snel met te volle handen allerlei troep had ingegooid, bleef nog maar één mogelijkheid over. “Waarschijnlijk had ik mijn andere sleutelbos ook in mijn jaszak gedaan en daar in het bos verloren. De autosleutels heb ik altijd apart. Ik ga er nú heen.” A. verklaarde mij voor gek omdat het al bijna donker was. “Daarom ga ik nu, nu is er nog net wat licht.” Ik stapte in de auto en reed richting Austerlitz. En ik vond ze natuurlijk! Mede dankzij de training die ik afgelopen zomer had gevolgd bij het Veteranen Search Team (VST). Deze fantastische Zeister-organisatie kan ik als veteraan niet onvermeld laten in één van mijn laatste columns.

In het VST hebben veteranen zich georganiseerd om de politie te assisteren bij het zoeken naar vermiste personen. Met nadruk noem ik dat het VST louter op afroep van de politie wordt ingezet en niet, zoals sommigen misschien denken, op basis van spontane, opdringerige en onbeholpen initiatieven. Inmiddels hebben duizenden veteranen deze speciale trainingen gevolgd. Voor mij was het een thuiswedstrijd omdat de training op de kazerne in Huis ter Heide werd georganiseerd. Hoewel het een gezellige en herkenbare dag was vanwege de vertrouwde militaire humor en routines, kwam ik onder de indruk thuis. Zoekacties waarbij het VST wordt ingezet, zijn geen simpele oefeningetjes en kunnen verstrekkende gevolgen hebben.

Tot op heden heb ik niet deelgenomen aan een zoekactie. Op de meest onverwachte momenten kan een oproep worden gedaan waarop binnen de kortste keren een grote fanatieke groep veteranen opdraaft uit het hele land. Op de meest uiteenlopende plekken. Ook bij barre weersomstandigheden. Ik ben nu nog te druk met mijn werk maar hoop met het afbouwen daarvan meer voor het VST te kunnen betekenen. En extra trainingen te volgen.

Nog even over mijn sleutelbos. Die vond ik zonder veel moeite terug omdat iemand deze in het bos had gevonden en behulpzaam aan het informatiebord bij de parkeerplaats had gehangen. Ook dat is het mooie van Zeist. Maar ik vond ze wel dankzij mijn training! Daar leerde ik om ook regelmatig achter je te kijken en omhoog.
 

Veteranen Search Team
De Stichting VST stelt zichzelf tot doel om van grote toegevoegde waarde te zijn voor de overheidsdiensten bij een vermissing. Zij bundelt de kracht en kennis van veteranen en overig geüniformeerd personeel. Onderscheidend vermogen ligt in het handhaven van discipline, respect voor de zaak en de participatiedrang onder de vrijwilligers.
Een klein deel van de VST-vrijwilligers is tijdens uitvoering van vredesmissies in het verleden beschadigd geraakt. Deelname aan inzet met de stichting geeft kracht en kameraadschap, wat herstel bevordert. Daar waar mogelijk ondersteunt de stichting de vrijwilligers in het stellen van doelen en het behalen daarvan.
Meer weten? Neem dan een kijkje op https://steun.veteranensearchteam.nl/

 

Zeist en het VST
Op dit moment biedt het Ministerie van Defensie een tijdelijk ondergekomen aan het VST in het voormalige Wallaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide. Deze tijdelijke bewoning staat onder druk vanwege een nieuwe bestemming van het kamp.
Uit ‘doorgaans-betrouwbare-bron’ heb ik vernomen dat gemeente Zeist het VST niet alleen financieel steunt, maar ook alles doet om ze binnen de gemeente te herhuisvesten. Laten we trots zijn op onze gemeenteraad, die het belang van het VST inziet en hier volledig achterstaat. 

 

Bijdrage: 

 


Ruud schreef eerder:
Adieu Sweet Zeist

Meer over verloren spullen:
Sporttas verloren, maar toen...

Volgende artikel:
Raadslid aan het woord: Marco Huijben

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.