Een verticale groene tuin voor de nieuwbouw V&D

27 januari 2024
tekst: Annemiek Verstappen

Groene (verticale) tuinen en bomen in het centrum van Zeist zijn belangrijk: ze zorgen voor verkoeling in de zomer, en houden het regenwater langer vast zodat het langzamer afgegeven wordt aan de bodem. Dat is goed voor plant, mens en dier en ziet er ook nog aantrekkelijk uit.

Op sommige plekken is het centrum van Zeist ‘versteend’. Doordat de zomers in de toekomst warmer worden zal de temperatuur op die plekken flink hoger zijn, soms wel 5 graden. Door veel groen toe te voegen is er meer schaduw. Ook zorgen planten ervoor dat de warmte meer geabsorbeerd wordt en niet weerkaatst door stenen muren. Dat zorgt voor verkoeling. 

De nieuwbouw op de plek van de V&D leent zich uitstekend om de muren te voorzien van verticaal groen. Het voormalige V&D warenhuis aan de 1e Hogeweg 19 wordt binnenkort gesloopt. Op deze locatie worden straks ongeveer 175 huurwoningen (sociaal en middelduur) gebouwd, verdeeld over vier losse gebouwen. Een motie over ‘verticale tuinen bij het voormalige V&D’ is op 23 januari vrijwel unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Daarmee worden de ontwikkelende partijen die gaan bouwen aangemoedigd meer groen toe te voegen.

Het voorstel roept het college op om bij de verdere ontwikkeling van het bouwplan de aanvragers te informeren over deze motie, zodat ze verticale tuinen opnemen in het ontwerp. De wethouder heeft aangegeven te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en als er financiële consequenties zijn, deze aan de Raad voor te leggen.

Vrijwel alle partijen stemden voor de motie, slechts twee Zeister partijen stemden tegen de motie. Dit geeft het belang aan dat door alle partijen onderkend wordt om het centrum aantrekkelijker, duurzamer en toekomstbestendiger te maken. De motie werd ingediend door Freerk André de la Porte, raadslid voor D66.
 

Bijdrage: 
Column: 

 


Meer over de V&D-plannen:
Nieuwe toekomst voor voormalige V&D

Annemiek schreef eerder:
Een invulling voor het oude V&D-pand

Volgende bericht:
Buren Den Dolder kopen samen zonnepanelen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.