Met een vergrootglaasje

9 juni 2020
tekst: Erica Pijs; foto: Pixabay

We mogen weer! Na twee en een halve maand van zeer beperkte ontmoetingen in de privésfeer met of zonder een glaasje, zijn we weer meer dan welkom in de horeca.

Afgelopen woensdag ga ik lunchen op het terras van Blink. Het is echt even wennen: horecaprofessionals hebben er naast het gastvrij serveren van hapjes en drankjes een nieuwe uitdaging bij met het social distancing protocol waar ze zich aan dienen te houden. Hoe controleer je bijvoorbeeld wie tot hetzelfde huishouden behoort? Op het zonnige terras is het wel erg leuk om de bekende gastheren en -dames weer te zien, al is het op afstand.

Dat geldt zeker ook voor mijn favoriete café’s aan de Steynlaan, die ik later in de week bezoek. Zowel Café Sherlock, nét een paar maanden open en inmiddels mét coronaproof terras in de achtertuin, als de nog relatief nieuwe eigenaren van Café Bommel hebben hard gewerkt om te zorgen dat hun gasten veilig kunnen genieten.
Zij hebben hun terras aan de Steynlaan aangepakt zodat ze een buffertje hebben om eventuele overbevolking binnen op te vangen.

De anderhalve meter is in de kroeg een stuk moeilijker te handhaven, dan in restaurants, zo blijkt. Ook al plak je strips op de bar om gasten te helpen afstand te houden en haal je tafels weg; een paar enthousiaste stamgasten die blij zijn elkaar weer te zien zijn lastig uit elkaar te houden en al helemaal wanneer er een biertje of wat inzit. En mocht er dan net een Boa om de hoek loeren, dan ben je de (Corona)sigaar.
Ook ik word er een paar keer vriendelijk op geattendeerd dat ik maar het beste lekker op mijn kruk kan blijven zitten.

Ik ben nog geen half uur binnen bij Sherlock, of daar gonst het ineens door de bar: Boa’s! Ze komen eraan!
Een ‘unheimische’ kriebel in mijn buik krijg ik van deze dreiging met een naam die fonetisch doet denken aan een bodemkruiper met een dodelijke wurggreep, over verdere associaties maar te zwijgen.

De Boa’s die komen controleren blijken ook nog niet precies te weten hoe met alle, nog ongeschreven, wetten om te gaan en moeten ter plekke improviseren. Ze delen deze eerste week dan ook alleen nog maar waarschuwingen uit en geen boetes. Het is een proces waarin iedereen een beetje moet geven en nemen; de Boa’s, de horeca én de gasten. De dreiging van toekomstige boetes die de kroegbaz(inn)en alsnog en na álles een koppie kleiner kunnen maken, hangt als een zwaard boven hun hoofd.

Bij Bommel hoor ik dat ze het haast niet goed kunnen doen. Er mogen maar 30 mensen naar binnen, maar op de eerste populaire en drukke zaterdagavond gaat het meteen niet zo lekker. Het is bijna niet te doen. Mensen staan buiten op het terras te wachten op een plekje binnen, maar dat mag ook niet. De zitplaatsen die ze speciaal buiten hebben gemaakt, zijn niet voldoende op zo’n moment. Eigenlijk moeten ze nog iemand aannemen om te zorgen dat ze alles onder controle kunnen houden, maar hoe dan? Waarvan dan, als ze nooit de benodigde omzet kunnen maken, vanwege de corona maatregelen? En hoe later op de avond, hoe moeilijker het schone volk zich laat wegsturen. En dan hoeft er maar iets te gebeuren en je hebt een boete van € 4000,= te pakken! Enne ... mag dat eigenlijk wel volgens onze grondwet? Kortom, er is nog een hoop onduidelijkheid en dankzij dreigende boetes ligt alles wat vóór Corona normaal was, nu onder een vergrootglas.

Linksom of rechtsom, het blijft een uitdaging om de protocollen te handhaven en vooral ook nog de zaak rendabel te houden. Neem bijvoorbeeld een gast die in twee uur tijd 3 glazen cassis drinkt en daarmee één van de beperkte 30 plekjes bezet houdt, dat is in deze tijd simpelweg niet haalbaar, hoe welkom deze gast als persoon ook is.

Dus beste mede kroeg-genoten, We zitten toch nog steeds met zijn allen in dit schuitje? Laten we allemaal iets meer meedenken en net als dat we lokaal zijn blijven shoppen, geduldig wachten op onze beurt, thuis werken, mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, enz. enz., bereid zijn ons kroegbezoek wat meer te verspreiden in plaats van een virus?

En is het misschien een idee om privacy-veilige infrarood sensoren te plaatsen die via een app of website laten zien wanneer het ergens druk is?

Bij deze in ieder geval een welgemeende oproep: kom je gezellig op een andere middag of avond socializen dan de drukke vrijdag- of zaterdagavond? Vol is namelijk vol! Het vraagt iets meer planning en flexibiliteit om onze favoriete kroegjes open te houden, maar dat is toch beter dan nieuwe slachtoffers, wéér een lockdown of deuren die definitief sluiten?

Zullen we er ook in deze volgende ontsluitingsfase er weer het beste van maken? We zijn toch geen kuddedieren? Want daar zijn Boa’s dol op!

 

Volgende column: De waarde van een iets andere richting

 

Bijdrage: 

Reacties

Goed idee om een beetje te spreiden over de week, wij doen mee!

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.