Uitslag peiling windmolens

7 juli 2021

Windmolens zijn hot. Je kunt de krant niet openslaan of het gaat er over. Ook in Zeist is de gemeente op zoek naar een plek voor enkele windmolens om daarmee bij te dragen aan  de doelstellingen van de RES, de Regionale Energie Strategie.

Weerstand tegen windmolens is van alle tijden: Don Quichotte joeg al op windmolens in het boek van Cervantes uit 1605, dus meer dan vier eeuwen geleden. Rond diezelfde tijd zette in ons land Jan Adriaansz Leeghwater juist windmolens in om polders droog te malen; de welvaart van ons lage land is deels gebaseerd op het gebruik van windenergie.

Hoe ligt dat 400 jaar later in ons dorp? Zeistermagazine peilde de meningen. En die zijn in Zeist, zoals vaker, behoorlijk verdeeld. Een piepkleine meerderheid van de respondenten zegt ‘ja’ tegen twee windmolens langs de A12, zo’n 53 procent. De meesten daarvan niet zo zeer uit liefde voor de molen maar omdat ze vinden dat Zeist haar eigen verantwoordelijkheid moet nemen en het probleem niet elders moet leggen.

Een grote minderheid is tegen, 47 procent. De meesten kiezen daarbij voor de optie “windmolens zijn een achterhaald concept”, velen noemen waterstof als nieuwe kans (maar waterstof moet ook een keer met duurzame energie worden opgewekt). Anderen vinden aan de kust of in Groningen een betere optie dan bij ons.

De optie om extra te betalen voor elektriciteit om elders opwekken te compenseren spreekt nauwelijks mensen aan. Zeist koopt geen aflaat, we blijven Hollanders…
 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

 


Vorige peiling:
Zeist omarmt het voetbal

Meer over windmolens:
Waterstof en windmolens

Volgende artikel:
Rondwandeling in het Lyceumkwartier

 

Reacties

Peiling? . Helaas heb ik die ontvangen.
Ik ga er niet mee akkoord dat er windmolens langs de snelweg komen.
Er staan veel huizen in die omgeving, die er zeker last van gaan krijgen.

De planeet verschroeit en overstroomt, en jullie komen met een vrijblijvende keuzeoptie 'Windmolens zijn achterhaald'.
Het minste dat daar aan toegevoegd kan worden is wat er dan beter werkt. Want niets doen is geen optie, tenzij je er van uitgaat dat de toekomst van je kleinkinderen en hun kleinkinderen en hun kleinkinderen ook achterhaald is. Maar voeg dat dan toe bij die keuzeoptie.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.