Uitslag peiling stemkeuze

12 maart 2022
tekst: Arend Postma

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart heeft Zeistermagazine een peiling gehouden over de manier waarop Zeistenaren bepalen waar ze op gaan stemmen. De uitslag is als volgt:

  1. Ik stem op de partij die de beste plannen heeft voor Zeist voor de komende vier jaar: 22% (35 stemmen)
  2. Ik stem op de partij die de afgelopen 4 jaar goede dingen heeft bereikt voor Zeist: 13% (21 stemmen)
  3. Ik stem op een partij die voor een belang opkomt dat voor mijzelf belangrijk is:  8% (13 stemmen)
  4. Ik stem op een kandidaat die ik persoonlijk ken: 8% (13 stemmen)
  5. Ik stem op een partij van mijn landelijke voorkeur: 20% (32 stemmen)
  6. Ik stem op een lokale partij: 27% (43 stemmen)

Hieruit komt naar voren dat een stem op een lokale partij het meest de voorkeur geniet: 27 procent, weliswaar niet overtuigend maar toch voldoende, mede door ondersteuning van de andere antwoorden. Ook uit landelijke peilingen blijkt dat stemmen op lokale partijen steeds meer die richting uitgaat.

Met enige regelmaat duikt er in de media een bericht over een ‘dwarse’ burgemeester of partij op. Bijvoorbeeld over een rechtse burgemeester die een links beleid voert of een partij die de hakken wel heel diep in het zand zet. Aanleiding voor deze recalcitrantie is meestal de unieke situatie ter plaatse. De Slotlaan is immers de Kalverstraat niet, windmolens aan de spoorzone langs de A12 in Zeist roepen een ander beeld op dan die in het IJsselmeer bij Urk, woningnood, dan is er nog de aanpak van bijstandsfraude die per gemeente verschilt en de opvang van vluchtelingen.

Dit betekent dat je niet over elk lokaal probleem een sjabloon van een landelijke partij heen kunt leggen. Ook kunnen unieke problemen gemakkelijk gemeentegrens-overstijgend worden.

Iemand die je persoonlijk kent kan zowel van een lokale partij zijn als van een landelijke partij. Die keuze-optie doet 8 procent, het mes snijdt aan twee kanten. Acht procent is ook niet erg veel; het lijkt dus nauwelijks te lonen om een bekende winkelier op de lijst te zetten.

Een partij die de afgelopen 4 jaar iets voor Zeist bereikt heeft wekt vertrouwen en dat is ook heel redelijk, voor 13 procent is dit de belangrijkste reden om deze partij te stemmen.

De partij met de beste plannen voor Zeist is favoriet bij 22 procent. Belofte is het startpunt van menig politiek partij, en “eerst zien en dan geloven” is hier dan niet van toepassing.

Stemmen voor je eigen belang (8 procent) hoeft niet altijd verkeerd te zijn.
 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

 


Uitslag eerdere peiling:
Zeist kiest haar sportheld

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen:
Alle interviews met de lijsttrekkers

Volgende bijdrage:
Kunstlezing: Alphonse Mucha. Art Nouveau in Parijs.

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.