Uitslag peiling politieke versnippering

2 januari 2021

In maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, en er lijken in Zeist meer partijen dan ooit aan deel te gaan nemen: niet alleen maar liefst drie lokale partijen doen mee, maar ook nieuwkomer 50-plus heeft zich gemeld.

Ook in de landelijke politiek zien we die trend: steeds meer politieke partijen. Is deze ontwikkeling een zegen voor de diversiteit of een versnippering van de besluitvaardigheid?

Zeistermagazine peilde de meningen in Zeist. Er brachten 151 mensen hun stem uit. Een duidelijke meerderheid daarvan zit niet te wachten op steeds meer partijen in de gemeenteraad. Van de stemmers ziet 54 procent een hogere kiesdrempel wel zitten, zodat er minder fracties met maar één of twee zetels ontstaan. Nog eens 15 procent pleit voor fusies tussen partijen die op elkaar lijken, zoals PvdA met GroenLinks, de lokale partijen met elkaar en het CDA met ChristenUnie en 50-plus. Ook op die manier ontstaan er minder fracties en wordt Zeist makkelijker bestuurbaar.

Anderen delen de zorgen over versnippering niet. Zo’n 19 procent vindt pluriformiteit juist goed: dan zijn alle geluiden gehoord, ook al duren debatten dan misschien wat langer. En 13 procent wijst er op dat meer en kleinere fracties bijdragen aan een betere discussie en uiteindelijk tot inhoudelijk betere compromissen.

Wie er gelijk heeft? Het woord is 16 maart aan de kiezer.
 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

 


Meer peilingen:
Uitslag peiling personeelstekort

Meer over politieke verbinding:
De waarde en de prijs van verbinding

Volgende bijdrage:
Burgemeester Janssen over Leiderschap

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.