Uitslag peiling “Bouwen bij station”

8 september 2021
tekst: René Scheffer

“Moet Zeist een nieuwe wijk van 1500 woningen bouwen bij station Driebergen-Zeist?” Dat was de vraag bij de peiling van Zeistermagazine. Het onderwerp leeft duidelijk, want er werden meer stemmen uitgebracht dan gebruikelijk.

Een grote meerderheid, te weten 70 procent, is voor het bouwen van 1500 woningen nabij het stationsgebied Driebergen Zeist. Ongeveer de helft daarvan geeft als belangrijkste reden omdat de woningnood hoog is en er veel woningen zullen moeten worden gebouwd; de andere helft van de voorstanders kiest voor de antwoordoptie dat een station juist bij uitstek een geschikte plek is voor hoogbouw. Een villawijkje vindt weinig steun.

Daarentegen is 30 procent tegen bouw bij het station. De meerderheid daarvan (17 procent) omdat het een waardevol natuurgebied is, en 13% is van mening dat Zeist vol is.

De uitslag is een duidelijk signaal. Het lijkt erop dat de urgentie van de woningnood ook bij de Zeistenaren goed is doorgedrongen. Maar is deze uitkomst pro woningbouw wellicht ook niet zo duidelijk omdat er bij dit deel van Zeist niet heel veel mensen (en dus lezers van het ZeisterMagazine) wonen? Hoe zou de uitslag zijn geweest als de vraag zou worden gesteld over de weilanden bij Zeist-West, het Sanatoriumbos of het Lyceumkwartier?

Hoe dan ook, voor de politiek in Zeist en de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar ook een duidelijk signaal. Ook lijkt de combi “hoogbouw” en daardoor “behoud van groene natuur” een mogelijk aanvaardbare escape voor velen.

Bijdrage: 
Lezershoek: 

 


Meer peilingen:
Uitslag peiling windmolens

Meer over hoogbouw:
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Volgende bijdrage:
Interview Rudi Boekhoven: deel  2

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.