Uitslag peiling corona-lockdown

6 januari 2021

Vanwege het coronavirus zit Nederland in lockdown. Samen krijgen we het virus er onder. Maar wat missen we in Zeist nou het meest door de lockdown? Zeistermagazine peilde de meningen.

De peiling liep twee maanden, in november en december. Aanvankelijk ging de antwoordoptie “Uitgaan (horeca, film, theater)” aan kop, die kreeg in november de meeste steun. In december verschoof dit langzaam, waardoor de optie “Elkaar spontaan een knuffel geven” uiteindelijk de meeste stemmen kreeg (41 procent). Uitgaan werd een goede tweede met 31 procent van de stemmen.

Als derde koos 13 procent voor “M’n gevoel van veiligheid”: het gevaar schuilt in een klein hoekje en het virus zorgt er voor dat je je medemens als risico gaat zien, afstandelijk moet doen en afstand moet houden. De onbekommerdheid is ver te zoeken.

Op ruime achterstand eindigden “Op bezoek bij familie” en “Samen sporten”. Naar een gebedshuis gaan (kerk of moskee) mist vrijwel niemand.

In de open reacties werden overigens ook veel positieve aspecten van de lockdown genoemd. Mensen waarderen het dat ze meer tot rust komen, meer tijd hebben voor het gezin, er zijn minder files en de lucht is schoner, er is meer tijd voor hobby’s, en een enkeling noemt de anderhalvemetersamenleving een “verademing”, nu “wildvreemden niet meer in je nek hijgen of op je hielen staan bij de supermarkt”.

 

Volgende column: Schaatsweer
Meer peilingen: Uitslag peiling afvalscheiding

 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.