Uitslag peiling burgemeester: Zeist wil een Koos 2.0

9 juli 2023
tekst: Ronald Camstra

Na 18 jaar als burgemeester van Zeist te hebben gediend gaat Koos Janssen in januari 2024 met pensioen. Dat maakt dat Zeist na moet denken over een opvolger. Het zijn grote schoenen om te vullen. Zeistermagazine peilde wat de lezers het belangrijkste vinden in het profiel van een nieuwe burgemeester.

Liefst 490 mensen brachten een stem uit. Bijna de helft daarvan stemde op de optie “Iemand die een goede verbinder is en de samenleving bij elkaar brengt” (44 procent). De rol als burgervader (m/v), als iemand die boven de partijen staat en de verbinding zoekt tussen verschillende bevolkingsgroepen, dat vinden veel stemmers het meest van belang. Dit is ook een eigenschap waar vertrekkend burgemeester Janssen in uitblonk. Zoekt Zeist eigenlijk gewoon een Koos 2.0?

De rest van de stemmen ging vooral naar opties die iets zeggen over de persoonlijke kenmerken van de kandidaat. “Tijd voor een vrouwelijke burgemeester”, zegt 19 procent, want Zeist had nog nooit een vrouwelijke burgemeester. “Iemand uit een nieuwe generatie, iemand die nog geen 40 is”, kiest 13 procent. Deze vallen uiteraard te combineren: een jonge vrouw kan dan rekenen op de steun van 32 procent van de stemmers. Jammer dat raadslid Tjarda Struik (37) recent koos voor het burgemeesterschap van Leiderdorp.

Ongeveer 10 procent van de stemmers kiest voor iemand met ervaring, “iemand die elders al burgemeester is geweest”. Zeist is geen gemeente voor een beginner, zeggen ze daarmee. Ook Koos Janssen was voordat hij naar Zeist kwam eerder burgemeester, in Bunnik en in Soest.

Opties die gaan over netwerken in de regio of in Den Haag kregen minder stemmen. Ook aan “een sterke leider” is weinig behoefte; dat staat ook op gespannen voet met de rol van verbinder.

De gemeenteraad van Zeist heeft op 27 juni een profielschets vastgesteld voor de nieuwe burgemeester. Daar ging een lang en interactief proces aan vooraf; één van de raadsleden zei bij de afsluitende behandeling zelf “meer tijd te hebben besteed aan de keuze van een nieuwe burgemeester dan aan de keuze van de eigen partner”. In de profielschets komen veel zinnen terug die goed aansluiten bij onze peiling. “Je bent gericht op de inwoners. Je geeft vertrouwen en ruimte waar mogelijk. […] Je brengt mensen bij elkaar en vermindert tegenstellingen. Je bent een warm mens, daagt uit, inspireert. Altijd op een uitnodigende manier”. Een duidelijke verbinder, dus.

Herken je je in dit profiel? Dan kun je tot 4 september hier solliciteren: https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/bestuurlijke-zaken/burgemeestersaangelegenheden#burgemeestersvacatures

Bijdrage: 
Lezershoek: 

 


Meer over het vertrek van Koos Janssen:
Afscheid van de Burgemeester

Eerdere peiling:
Uitslag peiling daling woningprijzen

Volgende artikel:
Woongoed Zeist gaat voor 'sociaal renoveren'

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.