Uitslag peiling afvalscheiding

14 november 2020

Dat het GFT de afgelopen zomer in Zeist niet elke week werd opgehaald was een verkeerde beslissing, vinden veel deelnemers aan de peiling over afvalscheiding. De optie “GFT in de zomer elke week ophalen” kreeg in deze peiling de meeste stemmen.

In eerdere jaren werd het GFT zomers ook elke week opgehaald, maar vanwege Coronadrukte gebeurde dat dit jaar niet. Een verkeerde keuze, vinden veel lezers. Er kwamen ook opmerkingen binnen over maden en stank. Uit cijfers van de RMN blijkt dat GFT ook de grootste categorie onder het verkeerd aangeboden afval in het restafval is, meer dan papier, glas of plastic. Bij het verder stimuleren van afvalscheiding valt dus veel te winnen bij het GFT, om te beginnen door het elke week op te halen.

Op de tweede plaats in de peiling eindigde de optie “zwerfafval sneller opruimen”. Ook zwerfvuil is kennelijk een grote ergernis voor veel Zeistenaren. En op de derde plaats staat “straatprullenbakken met aparte vakken voor plastic/blik”. Daarmee loopt al een voorzichtig experiment, hopelijk wordt dit snel uitgebreid.

 

Volgende bijdrage: Geheime ontvangst Sinterklaas in Zeist

 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

Reacties

Zeker zomers verschrikkelijk met die maden van fruitvliegjes. Staat vaak te lang en half open. Vol met maden. Moet zeker elke week geleegd worden. ook de vuilnisbakken zitten vaak overvol waardoor vogels gemakkelijk erin gaan pikken en de boel over straat ligt. Tevens gevaarlijk voor de vogels als dat plastic in hun buik.

Mij heeft de keuze om het GFT in de zomer maar eens per twee weken op te halen ook verbaasd. Voor ons huishouden zou de grijze container wel eens in de 4 weken opgehaald kunnen worden. Zou de RMN overigens geholpen zijn wanneer inwoners hun afvalcontainer alleen aan de weg zouden zetten als deze ook redelijk vol zit? Nu zetten we uit gewoonte soms vrijwel lege grijze of blauwe containers langs de straat en de vuilniswagen moet dan iedere container in behandeling nemen.

Als er bezuinigd moet worden graag minder frequent de grijze container ophalen, die kan voor de meeste huishoudens eens per maand of twee maanden, als je alles goed scheidt. Dat is droog afval dat nauwelijks overlast geeft als het langer in de container blijft. Ik heb me echt afgevraagd waar de keuze om groenafval minder vaak op te halen vandaan komt. Wanneer komen er ondergrondse containers in de buurt, zodat de straks 4 containers uit mijn tuintje weg kunnen? Kan er weer een paar vierkante meter bestrating vervangen worden door groen. Ook goed voor waterhuishouding en voorkomen van riooloverstorten.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.