Tweedehands shoppen voor beginners

2 november 2022
tekst: Kirsten Schmidt; foto: Libia Arteaga

Tweedehands kleding shoppen is populair: zeven op de tien consumenten verwachten in het komende jaar tweedehands kleding te kopen. De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Er is 2700 liter water nodig voor het maken van 1 katoenen t-shirt. Steeds meer mensen kiezen voor tweedehands kleding, zodat er minder nieuwe items geproduceerd hoeven te worden.

Toch blijkt dat mensen enige moeite hebben met het vinden van een tweedehands kledingwinkel. Maar wist jij dat er bijvoorbeeld in Utrecht al meer dan 20 winkels zijn waar je terecht kunt voor tweedehands items? De Preloved Fashion Fair laat je zien waar je terecht kan om unieke items te scoren!

Tips
Ben je nieuw in de wereld van tweedehands shoppen? En kun je wel wat tips gebruiken? Winkeleigenaar Anabelle van No Vintage Phobia helpt je uit de brand! Anabelle is sinds 5 jaar eigenaar van een vintage kledingwinkel in hartje Utrecht: “We doen voor de tweede keer mee aan de Preloved Fashion Fair. Een toffe campagne waarmee we tweedehands kleding op de kaart zetten. Om zo mensen te stimuleren duurzame en bewuste keuzes te maken.

In het begin kan tweedehands shoppen best lastig zijn. Want waar moet je beginnen? En hoe vind je de echte parels? Ik help je graag op weg met deze tips!

1. Kom op een drukke dag
Vind je het een beetje spannend om voor het eerst een vintage of tweedehands winkel binnen te lopen? Snap ik, alle eerste keren zijn onwennig. Kom daarom op een druk moment, bijvoorbeeld op zaterdag. Dan zijn er veel andere mensen, blend je lekker in en kun je rustig je gang gaan.

2. Let niet te veel op maten
De maat die je past, verschilt per merk. De kleding van nu kan anders vallen dan vroeger. En niet alle merken hebben dezelfde maatvoering. Pak daarom items uit het rek waarvan je denkt: dat kan ik passen. En probeer verschillende maten uit.

3. Sommige items past iedereen
Houd je niet zo van passen? Of ben je bang dat jouw maat er niet tussen zit? Ga dan in eerste instantie voor sjaaltjes, tassen of hoeden. Die past iedereen en heeft elke tweedehands winkel in overvloed!

4. Laat je verrassen
Ga niet te specifiek op zoek naar dat ene item. Je weet nooit wat je vindt. Heb je iets gevonden wat bij je past? Geloof mij, dan loop je met een extra goed gevoel de winkel uit! 

5. Vraag hulp
In een tweedehands winkel vind je enorm veel kleding. Elk item is door de handen gegaan van de mensen die er werken. Ben je op zoek naar een bepaald kledingstuk in een bepaalde kleur? Vraag het aan een medewerker! Grote kans dat zij precies weten wat ze waar hebben hangen.

6. Ga voor tijdloos
Stel, je hebt € 50,-. Dan kun je een nieuw item kopen bij een winkelketen. Of een tijdloos, uniek kledingstuk in een tweedehands winkel. Deze fashion items zijn vaak van goede kwaliteit en gaan jarenlang mee. En zijn daarmee extra duurzaam. Wees geen dief van je eigen portemonnee en probeer het uit!”

Preloved Fashion Fair
Naast de winkel van Anabelle (No Vintage Phobia, Willemstraat 57 in Utrecht) doen er nog meer dan 20 andere Utrechtse winkels mee aan de Preloved Fashion Fair. Je vindt ze allemaal op www.prelovedfashionfair.nl. Je vindt er ook een route die je kan lopen waardoor je misschien nog nieuwe tweedehands kledingwinkels ontdekt.

Of volg de Preloved Fashion Fair op Instagram.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

  


Meer over hergebruik van kleding:
Kleding flop

Meer over tweedehands spullen:
Van Caviahok tot Mini-Bieb

Volgende bijdrage:
Rodermond Optiek

Reacties

Ik wil er graag op attenderen dat je ook in Zeist prima tweedehands kleding kunt kopen.
Ga maar eens kijken bij de verschillende kringloopwinkels, de winkel van het Leger des Huis op de Weeshuislaan en de Second Life winkel op de Voorheuvel. In deze straat vind je ook een tweedehands kinderkledingwinkel.

In mijn winkel op de Korte Steynlaan is ook voldoende tweedehands kleding te koop.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.