Vertelcafé Zeist coronaproof van start op 10 oktober

 

Ruim een half jaar was het stil in Zeist. Doodstil. Zeker voor wat betreft het vertellen van verhalen. Gezellig bij elkaar komen om samen te luisteren. Dat kon helaas niet. Maar langzaam maar zeker vinden we veilige oplossingen om coronaproof bij elkaar te komen. Dat gaat op zaterdag 10 oktober dan ook gebeuren in het Torenlaan Theater: goede ventilatie en maximaal 30 bezoekers verspreid in de grote zaal. Maar liefst zes vertellers staan te popelen om hun verhalen met het publiek te delen.

Het gaat nu even anders dan wat we gewend waren. Dit om een en ander verantwoord te organiseren. 

Om te komen luisteren wordt u gevraagd om u via de website van cultuurzeist.nl/vertelcafé aan te melden. Bij binnenkomst checken we de naam en wordt u naar uw plaats gebracht. Het is niet de bedoeling dat bezoekers aan de bar iets bestellen. De crew van het Torenlaan Theater neemt de bestelling op en brengt het u. Net zo als in een restaurant. Zo zal het ook in de pauze gaan. En na afloop kan een ieder keurig om de beurt de zaal verlaten. Dan moet het goed gaan.

De zaal is open vanaf 19.30 uur. Het duo Banus & De Ridder verzorgt een muzikaal voorprogramma, dan duurt het wachten niet te lang. Om 20 uur beginnen we en het wordt genieten. Dat is zeker, de namen van de vertellers kennende. Verhalen die u meenemen op reis naar de Maansikkelbeer tot op zoek naar de stad en straat van je jeugd.

Zoals gebruikelijk is de toegang gratis. Wel is er aan het einde een collecte om de onkosten als zaalhuur te kunnen betalen.

De vertellers zullen er zijn. Ze kijken uit naar u.

Het Wereldwijd Vertelcafé Zeist is de plek in Zeist waar verhalenvertellers en luisteraars bij elkaar komen om te genieten van deze oeroude culturele uiting. Het is een kleinschalig en intiem gebeuren, met elke keer weer een keur aan diverse verhalen. Meestal zo’n 6 verhalen per avond. Voor en tussen de verhalen zijn er vaak muzikale intermezzo’s. En soms dans.

Tijdens het Vertelcafé worden, als er nog ruimte voor is, aanwezige vertellers uitgenodigd om ook hun verhaal te vertellen. Andere “stamgasten” zijn wellicht alleen aanwezig om te luisteren, want naast vertellers heb je ook luisteraars nodig.

In een kring luisteren naar de verteller, meegaan en meebeleven met het verhaal. Aan het einde van het verhaal even stil zijn en het op je in laten werken. Zat er een boodschap in? Zijn er linken met de werkelijkheid? Dan napraten met elkaar. Wat vond jij er van? Kortom verhalen vertellen verbindt mensen op een mooie en natuurlijke manier. Verhalen vertellen is dan ook al eeuwen oud. Verhalen vertellen, luisteren naar gedichten is ook cultuur. Cultuur met een hoofdletter.