Toppertjes

 

Aflevering 1 t/m 31 december
samenstelling: Steven Spaargaren

Tien toppertjes: suggesties om in Zeist iets leuks te doen.
Een mix van muziek, theater, lezing, verhalen, expositie, markt en wandeling.

Toppertje 1  *  1 t/m 22 december  *  Decemberexpo
 
In 2000 werd de Decemberexpo voor het eerst georganiseerd door enthousiaste docenten. Elk jaar wordt er een ander doel aan gekoppeld. Dit jaar zijn dat twee van onze eigen zorgprojecten. Uniek palet is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid i.s.m. Kwintes. Het project Schilderen plus richt zich op mensen met beginnende dementie. Voor beide projecten is geld nodig. Met elke aanschaf heb je een origineel kadootje voor de feestdagen. Kunst voor kleine prijsjes.

Plaats: Kunstenhuis, Egelinglaan 2b, maandag t/m vrijdag, tussen 10.00 en 16.00 uur..
Meer informatie:
www.kunstenhuis.nl

Toppertje 2 *  9 december  * Zaterdagmiddagconcert in Sioskerk

Een concert van Trio Levani met Tamar Niamut (sopraan), Jeroen de Vaal (tenor) en Lineke Lever (piano). Het is een kamermuziek ensemble bestaande uit drie musici die elkaar gevonden hebben in IJsselstein. Zij hebben allen hun sporen verdiend in binnen- en buitenland. Een programma met bekende en minder bekende kerstmuziek. Een concert van de reeks van Stichting Zaterdagmiddag-concerten Zeist.

Plaats: Sionskerk, Jacob Catslaan 73, aanvang: 16.30 uur, toegang: gratis, na afloop collecte.
Meer informatie:
www.zaterdagmiddagconcertenzeist.nl 

Toppertje  3  *  9 december  *  Wereldwijd Vertelcafé Zeist

Dit keer met winter-vertellingen in het Wereldwijd Vertelcafé Zeist. De plek in Zeist waar verhalen-vertellers en luisteraars bij elkaar komen om te genieten van deze oeroude culturele uiting. Weer een keur aan diverse verhalen: meestal zo’n 6 verhalen per avond. Voor en tussen de verhalen zijn er vaak muzikale intermezzo’s. Na afloop gaat er een hoed rond voor een vrijwillige bijdrage. De organisatie is in handen van de Werkgroep Zeist Vertelt van CultuurZeist.

Plaats: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, tijd: van 20.00 tot 22.00 uur, toegang: gratis.
Meer informatie:
www.cultuurzeist.nl

Toppertje 4 *   9 december  *  Winterconcert Erica in Austerlitz

Dit keer een winterconcert met prachtige muziek met beelden. Om alvast een beetje in de stemming te komen voor Kerstmis. We spelen ook een paar kerstnummers. Het fanfarecorps Erica staat onder leiding van dirigent Bert Wilemsen. Het concert wordt gegeven in dorpshuis ’t Trefpunt in Austerlitz en de toegang is gratis. In de pauze wordt een verloting gehouden.

Plaats: dorpshuis ’t Trefpunt, Austerlitz, aanvang: 20.15 uur, toegang: gratis.
Meer informatie:
www.fanfarecorpserica.nl

Toppertje 5  *  10 december  *  Jazzconcert in Torenlaan Theater

Dit keer een jazzconcert van de Freetime Old Dixie Jassband. De band heeft een enorme bounce, meerstemmige arrangementen en vette solo’s die karakteristiek zijn voor de band. Een optreden is als een reis door de jazz waarbij o.a. Ragtime’s, Stomps, Latin stukken en de Blues de revue passeren. Het jazzconcert in een reeks van concerten op zondagmiddag in het Torenlaan Theater. Iedere bezoeker met een toegangsbewijs mag 1 persoon gratis meenemen (jonger dan 55 jaar).

Plaats: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, aanvang: 14.30 uur, toegang: € 12,50.
Meer informatie en reserveren:
www.jazzclubzeist.nl

Toppertje 6  *  11 december  *  Boek & film Figi

Een filmprogramma voor liefhebbers van goede literatuur en de betere films. Filmjournalist Harry Peters gaat in de inleiding in op het boek, de schrijver, de film en de maker. Vervolgens wordt de film bekeken en nabesproken. Iedere deelnemer ontvangt na afloop een reader bij de film. Op 11 december gaat het over de film American Pastoral naar de bekroonde roman van Philip Roth. Het geheel wordt georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Zeist i.s.m. Bibliotheek Idea Zeist en Figi bioscoop.

Plaats: Figi bioscoop, aanvang: 19.30 uur, toegang: € 12,50 (losse kaarten).
Meer informatie en reserveren:
www.figi.nl of tel. 0900  344 49 34.

Toppertje 7  *  16, 17, 23 & 26 december  * Theater Slot Zeist

Een eigen productie van het Theater Slot Zeist met als titel Dag Monster (Hallo Prins!). Een familievoorstelling met live muziek voor iedereen van 6 - 100 jaar. In de kersttijd een poëtische bewerking van La Belle et la Bête. Geschreven door Pauline Mol waarmee ze internationaal doorbrak in het jeugdtheater. Met actrices die telkens in en uit het verhaal stappen. Deze voorstelling is een feest voor publiek en spelers! De voorstelling duurt ongeveer drie kwartier.

Plaats: Slot Zeist, Zinzendorflaan 1, aanvang: 15.00 uur, toegang: € 6,00
Meer informatie en reserveren:
www.theaterslotzeist.nl

Toppertje 8  *  16 december  *  Kerstconcert Muziekschool

Bij kerst hoort muziek en daarom verzorgt KunstenHuis Muziekschool ook dit jaar weer een groots kerstconcert in de Oosterkerk. Gezongen en gespeeld door de leerlingen van Muziekschool De Bilt-Zeist. Een prachtig concert met klassieke- en lichte muziek en alles wat daar tussen zit. Stadsorganist Willem Harold Boog speelt en een groot koor brengt bekende kersthits die iedereen mag meezingen.
Dit jaar in het teken van Serious Request van 3FM; bezoekers wordt een bijdrage gevraagd.

Plaats: Oosterkerk, Woudenbergsenweg 44, aanvang: 15.00 uur, toegang: gratis, bijdrage zeer wenselijk.
Meer informatie en reserveren:
www.kunstenhuis.nl  

Toppertje 9  *  17 december  *  De hele middag muziek in het  Beauforthuis

De hele middag muziek  met Sandip Bhattacharya & Friends. Een muzikale reis van Indiase klassieke muziek naar Afrikaanse groove, van Mantra muziek naar jazz, Midden-Oosten melodie / ritme naar contemporar / impro world jazz….. Dit vieren we in eenheid. Kom en geniet van dit unieke aanbod: een muzikale wereldreis in één middag. We stappen samen in een wereld van melodie en pulserende ritmes die je hart en ziel raken. Je kunt ook meeëten met het Indiaas diner: € 40,00 alles inclusief.

Plaats: Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, Austerlitz, tijd: van 13.00 tot 18.00 uur, toegang: € 30,00.
Meer informatie en reserveren:
www.beauforthuis.nl,  tel. 0343 49 18 58.

Toppertje 10  *  22 december  *  Kerstconcert Zeister Mannenkoor

Het Kerstconcert van het Zeister Mannenkoor. Het geheel staat onder leiding van dirigent Arie Perk en de begeleiding op piano is in handen van Dana van Nimwegen. Met medewerking van Marijn Zwitser-lood (bariton), Gaudi Kwartet, Wim Brunsveld (organist), Frans van Bussel (Ebenezer Scrooge). Het concert vindt plaats in het kerkgebouw van de Evangelische Broedergemeente. Het Zusterplein in Dickens-sfeer is open vanaf 19.00 uur.

Plaats: Broedergemeente, Zusterplein 12, aanvang: 20.00 uur, toegang: € 12,50 (inclusief 1 consumptie).
Meer informatie en reserveren:
www.zeistermannenkoor.nl.

We gaan na dertien jaar een eind maken aan de huidige vorm van de toppertjes. We hopen dat je met veel genoegen de toppertjes hebt gelezen en er naar toe bent gegaan.
Vanaf het volgend jaar verschijnen er geen toppertjes meer. Alleen toppers verbonden aan de vrienden.

Steven Spaargaren
Ronald Camstra