Topper

t/m 30 december 2017
Expositie Jan Pieter Foppen

De onderwerpen op de schilderijen van Jan Pieter Foppen (1972) liggen bijna letterlijk op straat: parken, pleinen, terrassen, cafés. Dit kan ergens in de Languedoc zijn, maar evengoed in Zeist. Vanuit zijn sfeervolle galerie annex atelier in Wijk bij Duurstede werkt hij aan zijn schilderijen, waarin licht en kleur een belangrijke rol spelen. Jan Pieter Foppen presenteert zich graag als “hedendaags impressionist”.

De bakermat van het impressionisme ligt in Frankrijk. Daar vertoeft Jan Pieter Foppen regelmatig in zijn tot woonhuis en atelier omgebouwde “La Poste”. Om daar het bijzondere licht te vangen dat in al zijn werken een vast thema is en de atmosfeer bepaalt. Het zijn voor hem bekende plekken, die onder zijn handen worden omgetoverd tot kleurfestijnen van een ontroerende schoonheid. Vaak trekt hij erop uit met zijn camera. Net als ooit bij George Breitner, vormen foto’s het vertrekpunt voor zijn schilderijen. Andere inspiratiebronnen zijn het werk van Isaäc Israels, Claude Monet en Gustave Caillebotte.

Nog steeds is Jan Pieter Foppen gek op het tegenlicht op straat, de zonovergoten terrassen en het Franse platteland. "Afgelopen weekend was ik in Parijs. Die stad blijft me boeien. Als ik zo'n prachtige luifel zie, dan gaat er iets trillen. Ik zoek dus niet hele vernieuwende dingen. Ik houd van het rumoer van de stad, maar ben ook dol op de stilte. Dat zit allebei in me. Als ik in Frankrijk over een bospad loop of door een verstild dorp kom, waar alles verstold lijkt, dan word ik zo aangeraakt. Of in een hele oude kerk met zuilen, waar dat stille licht op valt. De eeuwigheid en tijdloosheid die je dan voelt. Zo ontzettend mooi! Tegelijkertijd houd ik van het fluctuerende. Zoals een school vissen die zindert door het water. Als het licht er dan op schijnt resoneert het. Dat wil ik ook vastleggen.”

Op de kunstacademie leerde Jan Pieter Foppen schilderen vanuit het tekenen. Hij experimenteert met de plaatsing van de objecten op het doek om tot een andere verschijningsvorm te komen. Het leidt soms tot één of twee onderschilderingen. Wanneer de basis eenmaal staat, kan de invulling losser en suggestiever. “Je ziet een bepaalde abstractie en toch blijft het herkenbaar”.

De recente schilderijen van Jan Pieter Foppen zijn contemplatiever. Ook zijn stadsgezichten en terrassen. Je wordt gedwongen langer te kijken. De vluchtigheid is eruit. Ze raken de eeuwigheid.

Arrangementen
Jan Pieter Foppen verzorgt nog arrangementen op dinsdagavond 21 november en donderdagavond 14 december van 19.30 - 21.30 uur. Het programma zal bestaan uit ontvangst met hapje en drankje, een film, rondleiding door Jan Pieter Foppen en er zal gelegenheid zijn tot het stellen van vragen. Kosten arrangement: € 17,50 pp. U kunt u zich hiervoor aanmelden op onze website: www.slotzeist.nl.

Boek: Gelijktijdig met deze expositie zal er een nieuw boek bij uitgeverij Waanders & de Kunst met werk van Jan Pieter Foppen verschijnen. Deze uitgave zal te koop zijn in de winkel van de Culturele Vleugel.

Plaats: Slot Zeist, Zinzendorflaan 1, openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag en 2e kerstdag  van 13.00 tot 17.00 uur, elke maandag  en 1e kerstdag, Oudejaarsdag gesloten, Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk.
Meer informatie:
www.slotzeist.nl