Toonkunstkoor Zeist verrast

24 juni 2023
tekst: Cootje van Zandvoort; foto boven: Joop Barends; foto onder: Ted van den Bergh

Op dit moment ‘bruist’ het in ons koor en zijn we gezamenlijk en enthousiast bezig om meer van ons te laten zien en horen en het publiek te verrassen. Steeds meer zangers vinden de weg naar ons koor als nieuw lid of projectlid en ‘oude’ leden komen terug en we zien bekende maar ook nieuwe gezichten in het publiek.

Toonkunstkoor Zeist bestaat al meer dan 150 jaar. In 1871 doen de vooraanstaande Zeistenaren Charles Labouchère en Fredrik Harman van de Poll een oproep in Weekbode voor Zeist om een Toonkunstafdeling op te richten: Wie graag zingt kan medeoprichter worden van een afdeling van Toonkunst door 10 oktober te half acht ure te komen naar het Weeshuis. 26 zanglustigen melden zich aan als lid. Op 27 november 2021 gaven we ons jubileumconcert met Messa di Gloria van Puccini en het Gloria van Poulenc in de Sionskerk in Zeist, mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren. Met solisten en een groot orkest, zodat het een fantastische uitvoering werd.

Liefde voor zang verbindt onze leden nog steeds. Wij zingen met passie voor koorzang en op zo hoog mogelijk niveau, binnen een prettige sfeer. Onze inspirerende dirigent Danny Nooteboom heeft al meer dan 20 jaar de muzikale leiding. Wij geven twee concerten per jaar, waarbij wij bij een van de concerten samenwerking zoeken met andere koren en/of lokale partijen. Bij onze uitvoeringen proberen wij ons publiek te boeien en soms zelfs te verrassen. Dit doen wij vooral in de keuze van de uit te voeren werken, waarbij we zingen uit een breed scala van verschillende periodes en genres: van klassieke koorwerken tot aan moderne neoklassieke composities.

“Toonkunstkoor Zeist verrast met muziekschouwspel”

In de opzet van de uitvoering trachten we nieuwe wegen te bewandelen, zoals het organiseren van een scratch uitvoering, het samenwerken met andere koren, het betrekken van lokale partijen die zich als onderdeel van het concert bij het publiek kunnen voorstellen en/of het gebruik van beeldmateriaal en belichting die de sfeer het uitgevoerde werk versterken. Zo hebben we in 2022 een Kerstconcert gegeven met ‘vertellers uit het veld’, sociaal maatschappelijke organisaties uit Zeist die hun persoonlijke verhaal over hun organisatie in het teken van Kerst gaven en na de uitvoering met stalletjes in de kerk hun waren en verhalen konden delen met de bezoekers. In het voorjaar van dit jaar hebben we The Armed Man, A Mass for Peace van Jenkins gezongen. Het werd een prachtig uitvoering met belichting en dia’s wat sfeer verhogend werkte en de oproep voor vrede versterkte.

Om de nieuwe uitvoeringen goed te kunnen voorbereiden, werken we met een agenda die minimaal een jaar vooruit bekend is. Zo kunnen nieuwe (project)leden tijdig geïnformeerd worden en kunnen toehoorders het in hun agenda zetten. Ook maakt dat voor ons mogelijk om te verkennen met wie wij zouden kunnen samenwerken en ook voor andere verenigingen om bij ons te zien of er ingangen zijn voor samenwerking. Op dit moment denken wij vooral aan samenwerking met jongerenkoor of kinderkoor, jonge solisten, toneelverenigingen, sociaal-maatschappelijke organisaties en organisaties die beeld/lichtshows kunnen realiseren. Maar wij laten ons graag inspireren door verenigingen en organisaties die weleens met ons zouden willen samenwerken.

Onze agenda staat op ons site. Het kerstconcert OUD&NIEUW zal weer een bijzondere en feestelijke avond worden waarbij oud en nieuw samenkomen in muziek, in samenwerking met verenigingen, in oude en nieuwe cultuur en in oude en nieuwe bezoekers om zo in de stemming te komen voor mooie dagen richting het nieuwe jaar. In het voorjaar 2024 zullen we MODERN CLASSICS uitvoeren. In dit concert zingen wij meditatieve neoklassieke werken van onder andere Gjeilo, Lauridsen, Whitacre en Goodall en werken met een ander modern karakter. Daarnaast zullen er soloptredens zijn van onze pianist Menno Boogaard en van solisten. Voor het najaar 2024 zijn wij opties aan het verkennen, zoals het ten gehore brengen van een geliefd klassiek werk of de hoogtepunten uit de THE CORONATION van koning Charles III. Daarnaast wordt nu voor voorjaar 2025 overleg gepleegd met andere drie koren van onze dirigent Danny Nooteboom, om voor zijn jubileum een grootse uitvoering van het REQUIEM VAN VERDI te geven.

U kunt ons volgen via onze website of via Facebook Toonkunstkoor Zeist. Wij zullen u ook op de hoogte houden via de lokale media en Facebook-groepen voor Zeist.

Het koor bestaat nu uit zo'n 60 leden en we repeteren op maandagavond van 20 tot 22 uur in het Torenlaan Theater. Wilt u lid worden of meedoen als projectlid dan bent u van harte welkom.

https://www.toonkunstkoorzeist.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer Zeister koren:
Vocal Vision

Hier repeteert het Toonkunstkoor elke maandag:
Torenlaan Theater

Volgende bericht:
Advies van Yehailey

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.