dementie

Voetbaltrainingen voor senioren met beginnende Alzheimer

Artikel
In Zeist beginnen lokale organisaties met voetbaltrainingen gericht op senioren met beginnende Alzheimer. Het programma is ontwikkeld door Sportief Zeist, Alzheimer Nederland, voetbalvereniging Jonathan en andere lokale partners. Woensdag 27 maart is de eerste proeftraining.
tekst en foto: Kiki Peek

Ongeslepen messen van 'De Sola’

Column
Terwijl ik aan tafel zit in het verpleeghuis van mijn vader, valt mijn oog op het mes dat naast mijn bord ligt: Sola! Ha, dat is toevallig! “Weet je waar dit mes vandaan komt?” vraag ik aan mijn tafelgenoten. “Dat zijn heel botte messen, want ze zijn hier bang dat we elkaar te lijf gaan,” antwoordt mijn buurvrouw.
tekst en foto's: Erica Pijs

De Ongenode Gast

Aankondiging
Op vrijdag 26 januari speelt in het Torenlaan Theater de voorstelling “De Ongenode Gast”: een kijkje in het hoofd van Klaas, die lijdt aan dementie. Wie is die ongenode gast, die zo maar binnenkwam zonder kloppen? Wat gaat er om in het hoofd van Klaas?
tekst: Hans van Oosterhoudt

Dementiezorg thuis

Column
Vorige week was ik op huisbezoek bij een echtpaar in Zeist. Beide mensen lijden aan dementie. Het ging gelukkig erg goed met ze. Zoals ze nu samen zitten met 24 uurszorg in huis is het heel gemoedelijk, maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om op dit punt te komen.
tekst: Margot ten Hoor; foto: Iris Hamelmann via Pixabay

Vaker een val bij ouderen

Artikel
Het aantal ouderen dat overlijdt na een val neemt jaarlijks toe. De meeste ongevallen gebeuren in eigen huis. In wijken als de Dichterswijk of Hoge Dennen zijn de woningen veelal uit de jaren ‘30, soms slecht onderhouden en niet gemoderniseerd waardoor er veel valgevaarlijke elementen zijn.
tekst: Margot ten Hoor

Samen op pad

Aankondiging
September is Wereld Alzheimer maand, met dit jaar als thema Samen op Pad. De Regio Zeist en omstreken van Alzheimer Nederland organiseert diverse activiteiten, zoals bewegen op muziek, film, kunst en cultuur voor mensen met een vorm van dementie en iedereen om hen heen. 
tekst: Ina van Ravenswaaij