Skip to main content

Succesvolle première docudrama Walkart

Sun, 10/16/2022 - 11:14

16 oktober 2022
tekst: Janny Smits; foto boven: Kees Linnenbank; foto’s onder: Mel Boas

Op 10 oktober ging het docudrama Walkart van Kees Linnenbank in Theater Figi in première. De voorstelling was al een tijdje vantevoren uitverkocht, door vrienden en bekenden van Kees, maar ook door geïnteresseerden uit Zeist en omgeving. Daarom was er op donderdag 20 oktober een nieuwe vertoning, in het Torenlaan Theater.

Naar de première
Het was al goed druk bij Theater Figi, vooral bij de kassa, waar onze gereserveerde kaartjes lagen. Uiteraard stond ik in de verkeerde rij, dus dat was twee keer lang wachten. Ik had een grote bos paarse bloemen meegebracht, die ik namens het hele team van RTV De Bilt zou overhandigen aan Kees. Op het podium! En dat voor een volle zaal met zo’n 500 mensen. Dat vond ik best spannend, maar ik liet mij natuurlijk niet kennen. Stoer liep ik nog even naar een rondje met de grote bos. Veel mensen maakten de leuke grap: “Dat had je nou niet hoeven doen!”.

Ik liep met een boog om Kees heen, want hij mocht de bloemen nog niet zien natuurlijk. Daarna ontweek ik hem nog zeker een keer of vijf en keek steeds de andere kant op en ik probeerde de grote bos uit zijn zicht te houden.

Kees stond al op het podium om Walkart aan te kondigen, toen ik eindelijk op de eerste rij belandde. Ik merkte al snel dat het praatje bijna afgelopen was, ik rende naar voren en duwde de bekende fotograaf Mel Boas bijna omver. Ik wilde zo spoedig mogelijk de bloemen geven, dan had ik het maar gehad. Ik was bang dat Kees, eerder dan dat ik het podium was opgeklommen, het podium zou verlaten. Dat ik dan de hele avond in spanning moest wachten om de bloemen aan het einde van de voorstelling te moeten geven.

Maar het was mij gelukt om het podium en Kees op tijd te bereiken en de bloemen te overhandigen. Tot mijn grote schrik kreeg ik een microfoon in mijn handen geduwd en moest ik onverwacht een praatje houden. Ik had niets voorbereid! Gelukkig wist ik het een en ander de zeggen wat ik net over de docu had gelezen en ik had Kees uiteraard de complimenten van het team gegeven. Opeens riep iemand uit het publiek: “We horen niets!”. Ik zei meteen terug: “Dat is maar goed ook!” Wat ook niet gehoord werd, gelukkig. De microfoon was dan wel niet aan, maar toch had ik voor een groot publiek gesproken en ik was trots op mijzelf.

Daarna kon ik op het balkon gaan zitten, op de eerste rij. Wat was ik blij dat ik de bloemen al had gegeven, wat je natuurlijk niet vooraf hoort te doen, dat weet ik ook wel.

Nu kon ik eindelijk bijkomen van alle verwarrende belevenissen en ging ik van de prachtige documentaire genieten!

De documentaire
Walkart vertelt de geschiedenis van de familie Walkart in Zeist. Er zijn historische fragmenten in de docu verwerkt. De familie Walkart heeft veel betekend voor de Zeister gemeenschap, omdat zij het Overbos, het tegenwoordige Walkartpark, aan de gemeente Zeist hebben nagelaten onder voorwaarde dat het een openbaar wandelpark zou blijven. De heer Walkart had in de 19e eeuw veel invloed op de stedenbouwkundige ontwikkeling van Zeist.

Walkart begint al goed, met een rijdende paardenkoets, de sfeer is meteen gelegd.

Er kwamen mooie locaties voorbij. De ouderwetse keuken is volgens mij authentiek. Het decor en de accessoires vind ik prachtig gemaakt en heel goed bij elkaar gezocht. De antieke boeken op de tafel, goudkleurige lampen, gordijnen uit die tijd. De koets en handkarren, de kleding, boerenkielen, petten en klompen.

De prachtige muziek van Hans van den Akker is speciaal voor dit docudrama gecomponeerd.

Verrassend vind ik de afwisseling in de documentaire: de geacteerde scènes, oude videobeelden en de informatieve interviews. Er zijn ook mooie dronevideo’s van het Walkartpark te zien.

De film gaat op tournee langs theaters en bejaardentehuizen in Zeist en verschijnt daarnaast ook op dvd. 

Kees Linnenbank
Kees Linnenbank werkt zowel bij Slotstad RTV als bij Regio TV De Bilt. Kees maakte al eerder docudrama’s, zoals Het Langebroeck. In de jaren 70 heeft hij zelfs meegewerkt aan de beroemde films van Jos Stelling, de oprichter van De Nederlandse Filmdagen, wat later het Nederlands Film Festival werd genoemd.

Het volgende docudrama van Kees Linnenbank gaat over Annie de Beaufort, oftewel Juffrouw Annie. Hieraan mag ik meewerken als edelfigurant en verheug mij nu al op de première!
 

Bijdrage
Artikel

 


Meer over WALKART:
Première "WALKART"

Kees maakte eerder:
HET LANGEBROECK

Volgende column:
Vuelta: miste wielerminnend Zeist een kans?

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.