Sporttas verdwenen, maar toen….

1 februari 2018
tekst: Steven Spaargaren, foto’s: Kees Linnenbank

In het afgelopen jaar heb ik regelmatig vanwege de gezondheid aan fitness gedaan. Ik deed dat bij Fysio Sport bij zwembad Dijnselburg. Ik ging daar twee keer per week per fiets heen. Achterop zat mijn sporttas met dure sportschoenen en een trainingstenue erin. Half december kwam ik thuis in Nieuw Beerschoten: mijn sporttas bleek verdwenen. Ik ben de hele route terug gegaan. Ik heb toen voor de zekerheid het verlies gemeld bij Fysio Sport en het zwembad. Ik vond hem niet maar toen……

Op Zeistermagazine.nl was in januari de stelling van de maand: Vind je andermans spullen op straat, breng het dan naar de gemeente en houdt het niet zelf. Wat blijkt uit deze peiling? Zo’n 94% van de lezers is het daar mee eens, terwijl 6% dat niet is. De overgrote meerderheid vindt dat je met andermans spullen naar de gemeente moet en niet zelf houden. Een alternatief zou zijn om zelf een oplossing te zoeken. Laat ik dat verduidelijken met mijn situatie van mijn sporttas.

Toen op die middag in december werd ik gebeld door iemand van de Uwthuiszorgwinkel (tegenwoordig “Hulpmiddelencentrum”) op de Voorheuvel. Ik was daar per fiets langs gereden en de sporttas daar verloren. Zij zei dat een klant de tas had gevonden en naar binnen had gebracht. We spraken af dat ik hem de volgende dag weer zou ophalen. Die vrijdag ging ik naar de winkel op de Voorheuvel tegenover de fietsenwinkel. Ik vroeg naar José Lam maar zij was er niet: wel een vriendelijke collega. Die hielp mij en gaf mijn sporttas weer terug!

Ik vroeg hem of José mij wilde bellen. Ik wilde haar bedanken. Een paar dagen later belde zij mij. Ik vroeg haar hoe ze mijn telefoonnummer had gevonden. Ze zei dat in mijn sporttas het pasje zat van Fysio Sport en het zwembad. Ze heeft daar naar toe gebeld. Bij Fysio Sport gaf men mijn telefoonnummer. Zo kwam ze er achter. Dankzij José Lam heb ik mijn sporttas weer terug. Dat er zulke mensen zijn. Dat moesten meer mensen weten.

Ik dank haar hartelijk voor haar reactie. Haar manier van reageren spreekt boekdelen. Het heeft allemaal te maken met communiceren. Het heeft te maken met de stijl van met elkaar omgaan. Je verplaatsen in een ander. Respect voor elkaars spullen. Andermans spullen niet zelf houden. Dit had heel anders kunnen aflopen…….
 

Reacties

Prachtig voorbeeld van wat in feite de standaard zou moeten zijn, maar waar we verbaasd over raken als we simpelweg aan de standaard voldoen.
Top van José dat ze de moeite nam. Hier kan een mens vrolijk van worden.
Overigens vraag ik me wel af wat de 6% dan zou doen... Wil ik dat echt weten?

Leuk stukje van Steven. Gelukkig voor mij dat zoveel mensen gevonden spullen naar de gemeentereceptie brengen. De donderdag van de storm verloor ik, ergens op de markt mijn sleutelbos met autosleutels en huissleutels. Overal gezocht en na gevraagd, nergens gevonden. De gemeente gebeld, de bos beschreven en de volgende ochtend belde de gemeente dat ik ze kon komen ophalen. Fantastisch die mensen bij de receptie. Hulde !

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.