Schoolplein op het HerfstTijdFestival

26 oktober 2019
tekst: Steven Spaargaren, foto’s: Chris Phielix

De herfst is aangebroken, de bomen kleuren langzaam in de prachtige kleuren van de herfst en de bospaden komen vol te liggen met eikels, kastanjes en bladeren. Het HerfstTijdFestival wordt gehouden bij De Boswerf op 12 en 13 oktober 2019. Ik ga er heen op zaterdag 12 oktober. Een duurzame belevenis in het Zeister bos.

Ik fiets door de regen het bos in en kom uit bij het Bezoekerscentrum De Boswerf: een prachtige groene oase middenin het Zeister bos. Het wordt droog als ik rond het middaguur naar binnen ga.
Ik ben de eerste bezoeker die zaterdag. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Ik zie een paar bekende mensen. Ik neem een bio-koffie en een verantwoord taartje bij de witte caravan.
Ik ga zitten in de tent bij het gebouw van De Boswerf. Ik kom voor de lezing die in de huiskamer wordt gehouden. Rond 12.30 uur ga ik er heen en maak kennis met Chris Phielix. Hij is daar met zijn zoon. Ik ben de enige bezoeker. Die response zal ongetwijfeld met het weer te maken hebben. Ik krijg een voorstelling voor mij alleen. Chris vertelt enthousiast over het schoolplein. Of er nu één of twintig mensen zitten. 

De vergroening van het schoolplein is de titel. Hij blijkt voorzitter van de Ouderraad te zijn op de Montessorischool Griffensteijn. De school ligt tegenover de tennisclub waar ik ooit getennist heb.
Eerst krijgen we beelden van het schoolplein te zien zoals het vroeger was. Een kaal schoolplein zoals zo vaak in de praktijk. De verandering wordt ingezet: ouders zetten hun voornaam op de flap. Ouders willen wel wat doen als de basis maar goed is. De Ouderraad gaat zich ermee bemoeien. De school wilde ook graag verduurzamen maar aarzelde aanvankelijk vanwege de onderhoud- en beheerskosten.
De belofte van de Ouderraad om daarvoor te zorgen, trok de ouders over de streep. De groene makelaar Joost van Ettekoven wees de weg in subsidieland. Kwekerijen en een fruitboer hebben voor bijna niets plantjes en bomen geleverd. Je moet het gewoon durven vragen aldus Chris.

In het schooljaar  2017-2018 heeft het geheel plaatsgevonden.
Het werd een plan voor een groen schoolplein. Met een heg, bomen, een klim- en speelbos en een moestuin. Een moestuinjuf is voor twee uur in de week aangesteld. De kinderen zijn er zo nauw bij betrokken. Het werd een heel project voor 14.000 euro. Gedurende anderhalve week is het met twee professionele mensen gerealiseerd. Ouders assisteren bij de activiteiten.
De rol van ouders met hun kinderen is daarbij essentieel. Kinderen zijn bij alle stappen aanwezig en doen mee. Het project heeft bijgedragen aan een positief en constructief klimaat op school en indirect aan betere leerprestaties van de kinderen. 

Dat doet me denken aan de tijd dat wij als ouders jaren geleden het schoolplein van OBS Het Spoor opknapten. Dat proces is me altijd bijgebleven. Daar hangt nog een zeefdruk van in mijn appartement in Nieuw Beerschoten.
Dat geeft hoop en doet me denken wat ik gezien heb op het HerfstTijdFestival bij De Boswerf in Zeist.

 
Volgende column: De koperwiek
 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.