In pyjama op de Rode Loper

1 november 2018
tekst en foto's: Janny Smits

Op zaterdag 29 september werd voor de vijfde keer de rode loper uitgerold in Zeist. Alle keren was ik aanwezig bij dit originele en succesvolle evenement. De eerste en de tweede keer had ik alleen de rode loper zien liggen, omdat ik te laat was. De derde keer was het Marijke Helwegen die grappig commentaar gaf over de modellen en de winkeliers. Het vierde event werd uitbundig gepresenteerd door Fred van Leer. Ik wilde deze keer graag meelopen voor de feestwinkel Hokus Pokus, maar was te laat om mij op te geven. Van de beide modeshows heb ik zeer genoten, vooral van het kijken naar de modellen, maar ook van het commentaar van Marijke en Fred.

Deze bewuste zaterdag was het prachtig weer en de sfeer was heel gezellig met volle terrassen en veel winkelend publiek. Op de bijna 1000 meter lange catwalk zullen mannequins en dressmen van zowel modezaken, maar ook modellen van veel andere centrumondernemers gaan lopen. Het waren meer dan 100 deelnemers van ongeveer 50 ondernemers veelal uit Zeist. Deze keer mocht ik ook meelopen, al kom ik uit Bilthoven.

De Slotlaan was autovrij gemaakt, op de mooie collectie oldtimers van de Zeister Oldtimervereniging na uiteraard. Op het Emmaplein was er een stand te vinden van auto Muntstad. Een van de oldtimers, de BMW Isetta 300 uit 1959 heeft Patty Brard naar het podium van de Rode Loper gereden, vergezeld door een danser en danseres in witte kleding. Hier werd ze verwelkomd door Centrummanager Hans van Aalst en het enthousiaste publiek. De Diva presenteerde vrolijk en amusant, maar ook met veel overgave over de modellen van elke deelnemende ondernemer.

De kleding die de modellen moesten dragen was nog niet van tevoren bekend. Pas in de kleedkamer kregen we de kleding te zien. Ik kreeg een pyjama met een wollige badjas en sloffen. Tijdens de Rode Loper Zeist in maart dit jaar dacht ik nog: “Je zou maar in je badjas over de rode loper moeten lopen.” Nu verwachtte men dat ik dit ging doen, dat was even slikken, maar ik stelde mij professioneel op. Ik heb enorm genoten van alle extra aandacht. Patty zei in haar commentaar dat ze zelf ook zo'n pyjama heeft. Dat was een prachtig momentje.

In beide shows liep een ander model voorop in jurken gemaakt van de allerlaatste plastic Hema tassen. Deze jurken zijn ontworpen en gemaakt door een dressman van het team. Aan de korte jurk met wijde rok is vier uur gewerkt en de werkzaamheden aan de strapless jurk met sleep hebben acht uur geduurd. Het heeft een bijzonder mooi resultaat tot gevolg.

Inmiddels mag ik mij vanaf dit rode loper event een vast lid noemen van het Hema mannequins en dressmen team. Ik hoop op een mooie galajurk met hakjes en opgestoken haar voor de Rode Lopershow in maart 2019!
 

Reacties

Het deel van de Slotlaan waar de rode loper lag is niet, zoals in bovenstaand stuk staat, "bijna 1.000 mtr" maar nog geen 400 mtr.
Wel heeft mevrouw Smits gelijk dat het een gezellig evenement was waarvoor afsluiten van de Slotlaan gerechtvaardigd is. Maar afsluiting is alleen gerechtvaardigd als er de redelijke verwachting is dat er voor een evenement heel veel bezoekers komen. Gezien de bezoekersaantallen is zeven dagen in de week afsluiten niet te rechtvaardigen. Het is ook niet voor niets dat de Slotlaan winkeliers tegen permanente afsluiting zijn.

Het publiek verandert, het centrum moet mee veranderen. Beleving wordt steeds belangrijker voor bezoekers van het centrum. Het draait om sfeer, een goed gevoel. Daarvoor zijn een volledig winkelaanbod, voldoende activiteiten en veel horeca en terrassen van levensbelang. Vroeger bezochten mensen het centrum als ze iets nodig hadden, zoals een broek of een paar schoenen. Nu is dat anders, als mensen een stadscentrum bezoeken zien ze dat vooral als een (mid)dagje uit en dat vraag om een aantrekkelijk en gezellig stadscentrum. Daarbij passen geen langsrazend (doorgaand) verkeer en knallende motoren.

De leegstand op de Slotlaan neemt nog steeds toe. Het omvallen van winkelketens mag dan zijn gestopt - C&A, Hema, Blokker en H&M zijn er nog -, maar steeds vaker sluiten oudgedienden na 20, 30 of 40 jaar hun deuren. Sommige winkeliers, zoals de bakker, slager en bloemist zijn meer gebaat bij auto's in de straat dan andere, voor die automobilist die op weg naar huis nog even stopt voor een snelle boodschap. Het is niet vreemd dat vooral zij het woord voeren, terwijl winkeliers die wel baat hebben bij slow winkelen er het zwijgen toe doen. Ook naar de mening van winkelketens wordt niet gevraagd.

Door de automobilist alle ruimte te geven, ten koste van voetganger en fietser is het de vraag of nieuwe klinkers en bloemperken het tij kunnen keren. Misschien kan de pilot op zaterdag dat wel. Het is te hopen dat de gemeente dan wel alle winkeliers naar hun mening vraagt en niet blind vaart op de woordvoerders.

Wat een leuk verhaal! Ik zie het helemaal voor me, volgende keer kom ik ook kijken.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.