Raymond van het Groenewoud viert 50-jarig jubileum

14 april 2024
tekst: Peter Funcke, foto’s: site Beauforthuis

Op dinsdag 23 april speelt Raymond van het Groenewoud weer in de Oosterkerk, ditmaal om zijn vijftigjarige podiumcarrière te vieren. Kaarten zijn verkrijgbaar via beauforthuis.nl. Raymond van het Groenewoud was de eerste artiest die het Beauforthuis programmeerde in de Oosterkerk. Sindsdien komt Raymond er regelmatig terug. Niet alleen om de mooie zaal met de fijne akoestiek, maar ook om het aan de zaal grenzende bruine café de Eastcoast, dat samen met de hartelijke koster Vlaams aandoet.

Raymond speelt oud en nieuw werk uit zijn vijftig jaar omspannende rijke oeuvre. Het toont alle kanten van zijn kunstenaarschap. Want Raymond is niet alleen zanger, gitarist en pianist, die kan rocken én romantische ballads zingen, maar hij is ook een even ingenieuze als geestige tekstdichter. Als entertainer bespeelt hij zijn publiek, dat uit volle borst meezingt met zijn bekende hits uit het verleden. Of blijft het muisstil, als hij een van zijn fameuze ballads inzet. Maar ook met zijn nieuwere repertoire behoudt hij ieders aandacht.

Raymond van het Groenewoud
Raymond van het Groenewoud is een begrip op de Nederlandse podia sinds het midden van de jaren zeventig. Met zijn tweede album Nooit Meer Drinken uit 1977 zet hij zijn naam op de kaart. Niet in het minst komt dat omdat daarop het lied Meisjes staat, waarin de jongedames als het “mooist op aard” worden bezongen. Menige wenkbrauw wordt opgetrokken vanwege het nogal gewaagde taalgebruik in dit nummer, zoals het zinnetje: ‘Ze komen zelden klaar meneer.’ Politieke correctheid moet dan nog uitgevonden worden. Als de situatie daarom vraagt, past hij zijn teksten aan.

Raymond weet iets voor elkaar te brengen wat tot dat moment ongehoord is, namelijk te rocken op de Nederlandse taal. Van meet af aan blijft hij met zijn toenmalige begeleidingsband De Centimeters ver weg van kleinkunst. Tegelijkertijd heeft hij juist de tekstuele finesse die in dat genre zo gewoon is. Hij loopt in het begin van zijn carrière ook niet zomaar “stage” bij chansonnier Johan Verminnen.

Op gezette tijden scoort Raymond een hit, waarvan de ballad Je Veux De l’Amour (1980) een van de meest aansprekende is. Zonder enige twijfel is het op gospelmuziek gebaseerde De Liefde Voor Muziek zijn grootste hit. Aan beide kanten van de grens bereikt het in 1991 de nummer 1-positie in de hitparade. Andere bekende hits zijn Chachacha, Vlaanderen Boven en Maria, Maria, Ik Hou Van Jou. De soundtrack voor de film Brussels by Night van Marc Didden (1984) behoort tot zijn artistieke hoogtepunten.

Raymond van het Groenewoud – Oud en nieuw werk van de laatste 50 jaar
Dinsdag 23 april, 20.15 uur
Oosterkerk, Woudenbergseweg 44, 3701 BC Zeist
€ 27,50 / € 22,50 inclusief consumptie

Koop hier kaarten: https://tickets.beauforthuis.nl/nl-NL/Show/Details/6567

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Hier is het:
Oosterkerk

De Oosterkerk wordt vaak gebruikt voor events:
"Zijn er in Zeist überhaupt mensen met een baan?"

Volgende gedicht:
Bibliotheek

 

Reacties

Raymond van het Groenewoud

Gisteren in de Oosterkerk was werkelijk een feestje voor het publiek. De kerk, ditmaal helemaal gevuld om samen met Raymond van het Groenewoud zijn vijftigjarige podiumcarrière te vieren.

Een ingetogen mens, een rustige verschijning betreedt het podium. Hij neemt plaats achter de keyboard. Zijn band is er klaar voor...

Het doet me even denken aan het moment zo'n vijftig jaar geleden dat ik ooit door Miel Cools, een Vlaams troubadour/zanger plots naast hem op een barkruk in een café in Brussel kwam te zitten en we aldaar van allerlei Vlaamse en Franse liederen begonnen te zingen.

'Weet je wie ik ben? Ik ben Raymond van het Groenewoud', zei hij me toen.

Het publiek van nu vroeg zich niet meer af van wie hij was. Voor je het wist rolde er van allerlei nummers van romantische ballades tot en met stevige rock, dit alles met een groot gemak en aanstekelijk plezier weer over de bühne. Van 'Maria, Maria, ik hou van jou", "Brussels by night", "Waar ik niet tegen kan", "Zjoske", "Meisjes", "Je veux de l'amour", "Gelukkig zijn" enz. enz.

Een onvergetelijke avond - ditmaal niet in Brussel - een avond in Zeist, gewoon toch om weer even gelukkig te zijn...

Léon Algra

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.