Raadslid aan het woord: Esther Kant

15 januari 2023
tekst: Esther Kant

Zeistermagazine laat de gemeenteraadsleden aan het woord. Dit keer: Esther Kant (Seyst.Nu):

Wat heeft je gemotiveerd om de Zeister politiek in te gaan?
Wat heeft mij gemotiveerd om de politiek in te gaan, eigenlijk heb ik hier een heel eenvoudig antwoord op. Als een geboren en getogen Zeisterse weet ik wat er in Zeist leeft en waar de knelpunten zitten. Hoe je inwoners een betere hand kan reiken in situaties die soms niet bij hun ideeën passen, door een stap verder te gaan dan luisteren alleen. De politiek is een groot orgaan, dat ingewikkelder in elkaar zit dan praten alleen en dat maakt het zo interessant. Lezen, luisteren en ontdekken hoe situaties echt in elkaar zitten en waar de ruimte zit voor veranderingen. 

Hoe is het eerste half jaar van je raadslidmaatschap je bevallen?
Het is een leerproces geweest, waarbij ik veel heb ontdekt en geleerd. De politiek is niet zo zwart/wit als men denkt, het is een veel breder concept. 

Met welke onderwerpen en thema’s heb jij je tot nu toe vooral bezig gehouden?
Oei, eigenlijk best veel. Ik ben gestart met twee portefeuilles, sociaal domein en bestuur. Als je een goede focus wilt hebben is dit best veel en ik heb besloten om de focus op de portefeuille bestuur te leggen en loop nog wat onderwerpen binnen het sociaal domein mee. Ik voel me goed binnen deze portefeuille, veelzijdig en mooie mind triggers. 

Je hebt onder andere een motie ingediend over de uitrusting van de boa’s, wat wilde je daarmee bereiken?
Daarmee wilde ik meer veiligheid bereiken, voor zowel de boa’s als de inwoners. Een situatie kan escaleren waarbij agenten niet direct beschikbaar zijn en zo kan je snel een veilige situatie creëren tot de agenten ter plaatse zijn. Een boa is een steun voor onze agenten en inwoners en ze verdienen meer respect. 

Kun je iets bijzonders noemen dat je is opgevallen of wat je hebt meegemaakt in het raadswerk?
Wat voor de één bijzonder is kan voor de ander normaal zijn. Zeist heeft een uniek team van raadsleden en ambtenaren, dit is niet te vergelijken met andere gemeenten. Ik blijf het geweldig vinden hoeveel respect er naar elkaar toe is en dat ervaren raadsleden altijd klaar staan om de minder ervaren raadsleden bij te staan, ongeacht de politieke kleur. Ik denk dat dit binnen de politiek wel heel bijzonder is. 

Wat speelt er op dit moment actueel in de raad? Hoe sta jij daar in?
Veiligheid, ondergrondse containers en natuurlijk de befaamde Slotlaan staan op dit moment behoorlijk centraal. Bij deze onderwerpen draait het om luisteren en oplossingen vinden. Veiligheid is een mooi onderwerp waar we als raad met de neuzen dezelfde kant op staan. Het is belangrijk dat iedereen zich veilig kan voelen zowel in huis als op straat. 

Hoe combineer je het raadswerk met je andere activiteiten?
Ik ben minder gaan werken, zodat ik me goed kan voorbereiden op mijn raadswerk-activiteiten en daarnaast er nog steeds voor mijn gezin kan zijn. 

Hoe onderhoud je contact met je kiezers en je achterban in Zeist?
Ik onderhoud contact met de inwoners en achterban, door te luisteren en in gesprek te gaan. Ik kom graag in het dorp en spreek inwoners op de markt, het bekende winkelpraatje kan tot vele onderwerpen leiden. Daarnaast ga ik vaak de wijken in voor werkbezoeken en ben op straat altijd aanspreekbaar.

Waar ga je je de komende tijd hard voor maken in de raad?
Nog beter te luisteren naar onze inwoners, veiligheid en dat de financiën op de juiste plek komen. 
 

Bijdrage: 
Lezershoek: 

 


Meer raadsleden:
Raadslid aan het woord: Annet Ploeg

Meer over boa's:
De waarde van naar binnen kijken

Volgende column:
Normaal

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.