Op weg naar een nieuw centrum

1 mei 2016
tekst: Fons Pennings, foto: Kees Linnenbank

Gepraat wordt er genoeg, maar wanneer gaan we nu eens wat zien van die centrum vernieuwing? Dat gevoel bekruipt veel betrokken Zeistenaren, want we worden ongeduldig. Toch is het pas een jaar geleden dan de gemeenteraad de centrumvisie heeft aangenomen. Daarin twee kerndoelen, kort en helder: een kleiner winkelcentrum en het verblijf voor de bezoekers prettiger maken.

Wat wil je dan als bewoner van Zeist? Schop in de grond en aan de slag, maar dat valt tegen. Want er zijn heel veel mensen die een mening willen geven hoe het prettiger is om in Zeist te winkelen en te wonen. Terwijl het overleg nog gaande is, is nu het eerste tastbare resultaat in zicht. Na de zomer wordt het tunneltje bij de muziekschool gesloopt, de eerste stap naar de renovatie van het marktplein, dat vlak wordt in plaats van de schuine helling die het nu is. Daarna komen, in willekeurige volgorde, 1e Hogeweg, Slotlaan en Emmaplein aan de beurt.

Intussen zitten de winkeliers ook niet stil. Zij zijn gekomen met een strategisch plan voor de komende jaren. Ze stellen zich drie doelen: meer bezoekers, die langer blijven en een hogere waardering van de Zeistenaren voor hun eigen centrum. Want daar gaat het niet goed mee, het beeld van de inwoners van het eigen dorp.
Om te zorgen dat het winkelend publiek het naar de zin heeft in Zeist kunnen de winkeliers niet wachten op de vernieuwing van het centrum klaar is. In de tussentijd moet er iets gebeuren en dus verrassen ze ons met thema weekenden. Elk laatste weekend van de maand zijn de winkels open op vrijdagavond, zaterdag uiteraard en zondag. Maar ja, de winkeldeur opendoen is natuurlijk niet genoeg en daarom is er op vrijdag entertainment met muziek en op zaterdag en zondag evenementen, passend in het thema van de maand.
Eind mei staat Zeist in het teken van de Hippie tijd. Op vrijdag en zaterdag is de Voorheuvel gevuld met Foodtucks voor het festival Food on the Hill. Tussen de snackkarretjes pakt de Voorheuvel horeca uit het terrasjes en muziek. Verder is er alleen nog mooi weer nodig.
Op zondag is de Happy Hippy Market in de Allegrotuin aan de Korte Weeshuislaan, naast Pandarve. Die markt wordt al jaren georganiseerd door Fashionshop Wai Wurrie en heeft een echt nostalgisch hippie sfeertje.

Andere thema’s voor de komende maanden zijn Sportief Zeist, eind augustus, waar alle sportclubs van Zeist zich kunnen presenteren. Stel je voor, het hele centrum vol met sportende mensen die willen laten zien hoe leuk hun club is. Of eind september met de langste rode loper van Nederland tijdens het thema Mode Zeist. Op die rode lopen de hele dag modeshows van de modezaken van Zeist. 

Maar nog even terug naar die doelen van de winkeliers. Zeistenaren zien in hun eigen centrum niet meer hoeveel bijzondere speciaalzaken er nog zijn. De gesprekken gaan veel te veel over wat er niet meer is en dat moet anders. Daarom komen de ondernemers met een eigen magazine Lekker & Leuk in Zeist. Daarin kun je lezen wat Zeist onderscheidt van de plaatsen om ons heen, over bijzondere winkels en inventieve ondernemers, want Zeist heeft ’t allemaal.
 

Reacties

Hoezo koninklijk winkelen in Zeist, je krijgt plaatsvervangende schaamte, niet alleen de leegstand maar ook het aanzien van veel winkelruiten die van buiten en binnen de glazenwasser al een lange tijd niet gezien hebben.
En wat te denken van al die scooters op de stoep van de vele bezorg diensten. De Steynlaan gaat dezelfde weg op als de Amsterdamse
straatweg in Utrecht.

Wat Zeist altijd heeft ontbeerd is een goed stedebouwkundig plan voor het hele centrumgebied, met daaraan gekoppeld een goed doordacht verkeersplan. Wat ik door de jaren heen zag gebeuren is de uitvoering van allerlei projecten die niet ingebed waren in een overkoepelend kader waarmee nagegaan kon worden hoe e.e.a. in onderlinge samenhang gerealiseerd kon worden. Belcour is bijv. zo'n project, met als destijds kennelijk onvermijdelijk geacht gevolg het inmiddels weer gesloopte tunneltje. Ook het al weer enige jaren geleden rondzingende gerucht dat de bibliotheek/muziekschool gesloopt zou worden om het marktplein en omgeving vervolgens te upgraden d.m.v. enkele glazen paviljoens, waarvan al artists impressions waren vervaardigd, is een voorbeeld van zo'n losse flodder. Kennelijk weer van de baan? Tenslotte is het mij volstrekt onduidelijk waarom de parkeergarage tussen Weeshuislaan en Jagerlaan niet meer bereikbaar is vanaf de Weeshuislaan en tevens waarom na het slopen van het tunneltje de rijweg aldaar niet toegankelijk is voor auto's hoger dan 2 m. Het zou toch voor busjes tot ca. 3.m hoog mogelijk moeten zijn om van die weg gebruik te maken.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.