Skip to main content

Hoe kom je van je opgeblazen gevoel af?

Sun, 10/30/2022 - 16:08

30 oktober 2022
tekst: Eline Meijer; foto: Mandy Brander

In mijn praktijk in Zeist zie ik veel vrouwen en mannen die regelmatig last hebben van een opgeblazen gevoel. Dit is natuurlijk erg vervelend, want vaak zorgt dit ervoor dat je minder lekker in je vel zit.

Een opgeblazen gevoel kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • Hormonale disbalans
  • Verstoorde darmflora
  • Verkeerde voeding
  • Medicatie en/of anticonceptie
  • Regelmatig een kuurtje antibiotica
  • Intoleranties
  • Slechte vertering
  • Teveel histamine

De darmen spelen een hele grote rol in ons immuunsysteem, hoe we ons voelen, gewicht, hormonen en opname en vertering van onze voeding. Daarom vind ik dat we best wat liever mogen zijn voor onze darmen. Zie je darmen als een grote dierentuin. Met allemaal verschillende dieren. Elk dier heeft andere voeding nodig. Zo is het ook met onze bacteriestammen. Elke stam gaat goed op andere voeding. Daarom is variatie zo belangrijk.

Vind je variëren moeilijk? Begin dan met elke week een nieuw recept te maken. Of maak elke week een andere kleur soep. Probeer dagelijks de kleuren van de regenboog op je bord te krijgen. Of verdiep je eens in de vergeten groenten.

Ik begin altijd bij het begin van de spijsvertering. Zodra jij denkt aan eten of eten ruikt, maken we speeksel en enzymen aan die helpen bij de vertering. Hoe kleiner ons eten is, hoe minder moeite onze maag en darmen hebben bij de opname en vertering van ons voedsel. Daarnaast is het belangrijk dat je de tijd neemt voor je maaltijd en dat je zo min mogelijk bent afgeleid. Hoe meer aandacht je hebt voor je maaltijd, hoe verzadigender je maaltijd is.

Triggers voor een opgeblazen gevoel:

  • Kauwgom
  • Alcohol
  • Koffie en al helemaal koffie op nuchtere maag
  • Groene of zwarte thee op nuchtere maag
  • Rauwkost
  • Suiker en snelle koolhydraten (snoep, koek, brood, pasta, gebak, wraps)
  • Bewerkte voeding (hoe meer ingrediënten op de ingrediëntenlijst staan, hoe bewerkter)
  • Zuivel en gluten, zeker bij een teveel aan deze producten
  • Eenzijdig eten
  • Veel voedingsgroepen weglaten

Wat kun je het beste doen:

  • Minder eetmomenten, hoe meer rust er tussen de maaltijden is
  • Gemberthee en muntthee zijn fijne theetjes
  • Rustig eten, geen afleiding
  • Minimaal 15-20x kauwen op een hap
  • Zorg voor minimaal 500 gram groenten per dag
  • Verwarm (stomen of koken) je groenten
  • Variëren
  • Drink voor de maaltijd een glas lauwwarm water met een theelepel biologische troebele appelazijn. Dit zorgt voor de aanmaak van maagzuur en zorgt voor een stabielere bloedsuiker.
  • Vervang tarwe eens door 100% spelt of zuurdesem
  • Voeg eventueel verteringsenzymen toe
  • Drink voldoende water (30 ml/kg lichaamsgewicht)
  • Beweeg dagelijks
  • Achterhalen intoleranties
  • Stressreductie
  • Liever niet drinken bij de maaltijd. Drink een half uur voor de maaltijd en pas een kwartier/half uur na je maaltijd. Drinken bij de maaltijd verdunt het maagzuur.

Heb je al veel verschillende dingen geprobeerd en heb je nog steeds last van een opgeblazen gevoel? Ik kijk graag met je mee. Tijdens de intake nemen we je voeding, beweging, slaap, stress, ontlasting, supplementen en medicatie door. Samen gaan we kijken waar er winst te behalen valt. Ook zijn er verschillende bloed- en ontlasting testen die we kunnen afnemen, om nog beter te onderzoeken waar de oorzaak van het probleem zit.

Mocht je vragen hebben, neem gerust contact op!  Blijf vooral niet zitten met je klachten, want dit is een teken van het lichaam dat er een disbalans is. Vaak is door middel van kleine aanpassingen, al grote winst te behalen.

Zie ik jou in mijn praktijk in Zeist? Ook online ben je van harte welkom.

Liefs Eline, Diëtistenhuis
 

Bijdrage
Artikel

 


Eline schreef eerder:
Vermoeid gevoel tijdens het zonnen?

Dit helpt natuurlijk ook niet:
Aaltje eet prikvis

Volgende column:
Maatwerk of praatwerk

 

Geertje (not verified)

Opgeblazen gevoel!
Wat echt uitstekend helpt is een kopje venkel thee.
Venkel zaadjes koken in water gedurende 1 minuut, en opdrinken.
Eventueel een paar keer per dag, ook tegen winden......

Mon, 10/31/2022 - 12:05 Permalink

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.