Onbekommerd genieten van een potje voetbal

1 juli 2016
tekst: Joke van der Leij,Tekstjuweel, foto’s: Miep Knöptels, Meepee-fotografie
 

De Stichting Tolérance Vluchtelingen Zeist en Platform Welkom in Zeist/Soesterberg organiseren wekelijks voetbaltrainingen voor vluchtelingen uit de noodopvang en het AZC in Zeist/Soesterberg. De Soesterbergse voetbalvereniging Vliegdorp stelt op zondag haar velden gratis beschikbaar. Vrijwilligers geven de trainingen.

Fúúúúúút! "Allemaal hier komen en de ballen in het doel. We gaan rijtjes maken" Tien jonge voetballertjes tussen de 4-12 jaar reageren direct op het fluitsignaal van trainer Mounir Chador en de aansporingen van medetrainers Houria Masnaoui en Annemart de Natris. De kinderen dragen echte voetbalshirts. Gekregen via voetbalvereniging Jonathan uit Zeist. Shirtjes met Messi en Ronaldo zijn het meest in trek. Maar Royce (5) draagt een oranje shirt met Holland en het getal 14 erop. "Hé Johan Cruyff, kom jij maar hier vooraan staan." De voetbaltraining is begonnen.

Onzeker bestaan
"De kinderen verblijven allemaal in het AZC of de noodopvang van het COA in Zeist/Soesterberg", vertelt Houria Masnaoui. Zij is vrijwillige coördinator Sport bij Welkom in Zeist/Soesterberg en de drijvende kracht achter voetbaltrainingen voor vluchtelingen. "De samenstelling van deze groep is wisselend. Om de zoveel maanden vertrekken er weer kinderen naar een ander opvangcentrum. Vandaag zijn er alleen kinderen uit Syrië. Sommigen hebben al een verblijfsstatus, maar de meesten moeten nog de asielprocedure in. Allemaal leiden ze een onzeker bestaan en hebben ze veel meegemaakt. Wij willen hun de kans geven even alles te vergeten en weer gewoon kind te zijn. Het gaat erom dat ze plezier met elkaar hebben en onbekommerd een potje voetbal kunnen spelen."

Fanatiek
Pfff, het eerste rondje om het voetbalveld zit erop. Nu volgen een paar pittige oefeningen. De bal aannemen en doorspelen bijvoorbeeld. En voorzetten geven om de bal in het doel te schieten. 'Johan Cruyff' plukt aan zijn shirtje en kijkt bewonderend naar de grote jongens. Intussen vergeet hij bijna om in actie te komen als het zijn beurt is. "Hup, hup, kleintje", roept Mounir. "Schieten!" Dan wordt het tijd voor het echte werk: een potje voetbal. De gele hesjes nemen het op tegen het hesloze team. Fanatiek gaat het los. Elke goal wordt gevierd, elke actie geprezen. Iedereen lacht, rent, roept en moedigt aan. Na een dik uur is het tijd om te stoppen. Volgende week verder? Niet voor iedereen.

Integreren
Mahmoud (5) vertelt Houria met tranen in zijn ogen dat hij, zijn broertje Mohammed en zijn moeder een transfer krijgen. Zij gaan de asielprocedure in en verhuizen naar Gilzen. "Kunnen we daar dan nog wel voetballen?", snift hij. "Je kunt niets anders doen dan hen moed inpraten", zegt Houria. "En hopen dat het goed komt. Volgende week komen er weer nieuwe kinderen. Meisjes van rond de twaalf uit Somalië. Verder gaan we oefenwedstrijdjes organiseren waar ook Nederlandse kinderen aan kunnen meedoen. Zo laten we iedereen met iedereen spelen. Een mooiere manier om te integreren kan ik me niet voorstellen."  

Meer informatie of ook vrijwilliger worden? Bel Houria Masnaoui, tel. 06 120 381 69.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.