Expositie “Oeigoerse cultuur en genocide”

8 juli 2021
tekst en foto’s: Abdurehim Gheni Uyghur

Op 5 juli 2021 was het 12 jaar geleden dat het bloedbad in Urumqi heeft plaatsgevonden. Elk jaar organiseren de Oeigoeren wereldwijd verschillende evenementen en demonstraties om het bloedbad in Urumqi te herdenken. In Zeist is het “European East Turkestan Education centrum” te vinden, waar een fototentoonstelling “de Oeigoerse cultuur en genocide” werd georganiseerd ter nagedachtenis van het bloedbad in Urumqi op 5 juli 2009.

Ik werd door de organisator voor het evenement uitgenodigd om naar deze bijeenkomst te komen. Ik nam al mijn posters en borden mee die ik sinds 2018 heb gebruikt tijdens de mijn vreedzame demonstraties op de Dam in Amsterdam. Het evenement vond plaats op 2 en 3 juli 2021 van 10.00 tot 15.30 uur. De expositie bevatte beeldmateriaal van het Urumqi op 5 juli, de misdaden van de Chinese regering tegen de menselijkheid en genocide in Oost-Turkestan in de 21e eeuw, foto’s van de Oeigoerse cultuur, kleding en verschillende culturele items. Dit gaf bezoekers de gelegenheid om te herdenken en om hun kennis van de Oeigoerse geschiedenis te verdiepen.

Voorzitter Abdurahman Abdullah leidde de gasten rond. Bezoekers kregen zelfgemaakte hapjes zoals koekjes en traditioneel toetjes en thee gratis door de Oeigoeren aangeboden.

Tijdens de tentoonstelling vertelde ik aan de bezoekers over mijn 19 familieleden, die vermist zijn en waar ik al jaren geen contact mee kan hebben. Het bewijs voor mij van de genocide, gepleegd door de Chinese regering. Dit is overigens dezelfde situatie voor miljoenen Oeigoeren.

De bezoekers waren geschokt dat ik zelfs met hen geen telefonisch contact kon maken. Bezoekers betuigden hun medeleven en vroegen wat zij zouden kunnen doen. Ik ben trots op Nederland, ook al is het land klein, maar het Nederlandse parlement is het derde land in de wereld en het eerste land in Europa dat de misdaden van de Chinese overheid tegen de Oeigoeren erkent als genocide. Daarmee maken ze hopelijk de weg vrij voor andere landen om deze genocide ook te erkennen. Namens de Oeigoeren wil ik mijn dank uitspreken. 

Ik vraag de Nederlandse regering om een oproep te doen in het Europese parlement de genocide op het Oeigoerse volk te erkennen. Ik vraag aan de Nederlandse bevolking Chinese goederen te boycotten en actie te ondernemen naar Chinese bedrijven.
 

Bijdrage: 
Column: 

 


Meer over herdenkingen:
Vergeten slachtoffers

Meer tentoonstellingen:
Spoorwegmuseum toont 150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches

Volgende artikel:
Lente in de Dieptetuin

 

Reacties

Niet zo duidelijk wanneer het te zien is.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.