Glasbak of jij-bak?

1 januari 2019
tekst en foto: Erwin Hagen

Op weg naar de jaarwisseling stonden de kerstedities van de landelijke kranten weer vol met quizzen en testjes. Dus in die traditie voor u, als lezer van het ZeisterMagazine, ook nog een verlaat nieuwsjaarstestje.

Kijk goed naar bovenstaande foto. Laat het tafereel even op u inwerken en stel u voor dat u met uw lege glaswerk komt aanlopen bij deze glasbak. Wat is uw eerste ingeving?

a. Daar moet de gemeente wat aan doen! En u zet ook uw lege glaswerk bij de glasbak.
b. Daar moet de RMN wat aan doen! En u zet ook uw lege glaswerk bij de glasbak.
c. Wat een troep! En u zet ook uw lege glaswerk bij de glasbak.
d. U keert enigszins teleurgesteld met uw lege glaswerk terug naar huis om het later in de week nog eens te proberen.

U hoeft uw ingeving niet te delen met anderen. Ik zal wel mijn eerste ingeving in eerlijkheid met u delen. Ik ging van antwoord naar c. naar antwoord b. - “even bellen met de RMN” - en besloot uiteindelijk tot optie d.

Bij terugkomst van onze kerstvakantie - en nog enkele dagen te gaan tot de jaarwisseling - trof ik de nieuwe glasbak in onze buurt aan zoals op de foto. De kerstdagen waren in onze buurt blijkbaar vochtig en vrolijk verlopen! Naar mijn stellige verwachting zou de jaarwisseling waarschijnlijk nog vochtiger en vrolijker gaan verlopen.

De gemeente (en/of de RMN) heeft in de afgelopen maanden de lelijke, roestige bovengrondse glaswerk-kubussen vervangen door ondergrondse containers. In onze buurt is daar ook een oud-papier container bij gekomen. Ik vind dat een verbetering en een verfraaiing van de openbare ruimte. En bovendien hoef ik nu minder ver te lopen….

Die verfraaiing is nu echter ver te zoeken nu onze doorgaans keurige buurtgenoten besloten om bij een volle glasbak hun afval dan maar naast de glasbak te plaatsen. Blijkbaar met gedachte “Dan had men die glasbak maar eerder of vaker moeten legen.” of “Als iedereen het doet, waarom zou ik het dan niet doen?”.

Het is de tijd van goede voornemens. Meestal gaat een goed voornemen over jezelf. En van de meeste goede voornemens komt na enige tijd toch maar weer weinig terecht. Het sportschoolbezoek daalt na januari weer stevig, dat ene sigaretje is best wel lekker en dat tweede biertje smaakt ook weer uitstekend. Toch wil ik mijn mede Zeistenaren toch een jij-bak over de glasbak voorschotelen. In de vorm van een haalbaar goed voornemen. Zullen we onze omgeving zelf mooi en schoon houden en niet in de reflex schieten om daar een ander voor verantwoordelijk te houden? Deal!

Ik wens u een fantastisch 2019 in gezondheid en geluk!
 

Column: 

Reacties

Ik neem mijn lege flessen altijd mee als ik te voet boodschappen ga doen. Als ik veel flessen heb is het, als ik een volle bak aantref, voor mij geen optie om ze dan maar weer mee te nemen, want dan is er niet meer genoeg ruimte voor de boodschappen. Overigens ben ik zo'n situatie nooit tegengekomen, maar dat zou kunnen veranderen. Op twee plaatsen die voor mij in aanmerking kwamen om mijn flessen te lozen zijn de bakken verwijderd, te weten bij de kruising Hogeweg-Slotlaan en op het Emmaplein vlak naast de markt. Het alternatief is de bak bij het busstation of, op zaterdag, op de Montaubanstraat. Voor beide alternatieven moet ik een stukje extra lopen, maar dat is nog te overzien. Hoe dat voor andere mensen is weet ik niet, maar ik vind het een slechte zaak dat het aantal plaatsen waar je glas kwijt kan is afgenomen. Het is destijds diverse keren voorgekomen dat één van de twee bakken op de Slotlaan helemaal vol zat, terwijl in de andere nog een beetje plek over was, maar de volle bak werd soms pas na vele dagen geleegd. Dat moet dus anders, door iedere dag even te controleren hoe vol ze zijn.

Wat mij opvalt is dat het beleid is dat mensen meer zelf hun afval naar toe brengen. Daar ben ik het mee eens, maar het moet wel makkelijk gemaakt worden. Vroeger bracht ik papier ook weg, net als glas nu. Maar nu zijn er in de buurt van veel containers geen mogelijkheden om even een auto te stoppen/parkeren om het afval uit te laden. Daar zou toch rekening mee gehouden moeten worden.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.