Winkelopeningstijden 2.0

1 november 2017
tekst en foto: Henk van Dijck

Overal barst de discussie los rondom de koopzondagen. Inmiddels hebben vele gemeenten dit omarmd en het mogelijk gemaakt om de winkels te openen. Bijvoorbeeld door één zondag in de maand open te zijn. Zo ook in Zeist, waar inmiddels al een paar jaar op deze manier wordt gewerkt, echter zónder enig succes: de éne winkel wél en ander niet open! Kortom, voor publiek erg onoverzichtelijk.

Bezoek Centrum op zondag blijft zwaar achter
“Dit kent een zeer groot nadeel, zeker in Zeist,” aldus Henk van Dijck van Nassau Bedrijfshuisvesting. “Ik hoor steeds vaker van winkeliers dat het bezoek van het winkelend publiek veel te laag is en onrendabel op deze koopzondagen. Wél bij de bouw- en supermarkten, maar deze zijn elke zondag open en is een ander verhaal, want dat voldoet blijkbaar wél in een behoefte.” Het centrum blijft dus zwaar achter in de verwachtingen. Is hier een oplossing voor?

Vrijdagavond koopavond achterhaald en zondag géén animo
Volgens Henk van Dijck wel: “Naast de beperkte animo voor de koopzondagen hebben we nog 'de stilte' van de koopavond op vrijdag. Ook deze is noodlijdend en inmiddels achterhaald. Bezoek op deze koopavond daalt nog steeds. Is het nog wel zinvol om deze vrijdag koopavond te behouden? Dit in combinatie met de koopzondagen, welke ook niet succesvol zijn, kwam bij mij de volgende gedachte op: "Ruil de koopavond én de reguliere koopzondag in voor de zaterdagavond!” Win-Win voor iedereen, de winkelier maakt minder uren, maar is gerichter open en het is de drukste dag. Het winkelend publiek kan langer winkelen en heeft meer winkeltijden op zaterdag. Daarbij zijn wij UNIEK naar de omliggende gemeenten, want men kan bij ons nog wél later op de dag even een boodschap doen en gelijk de horeca bezoeken.

Elke zaterdag open tot 21.00 uur!
Bovendien heeft het winkelend publiek er veel moeite mee dat de winkels in het centrum op zaterdag al om vijf uur sluiten! Van Dijck hierover: “Juist dan heeft men tijd en vooral zin om te winkelen. Immers het is een gezellige en drukke dag in het centrum en je blijft graag nog even hangen. Het is ook een impuls voor de horeca. Mensen verblijven langer in het centrum, doen gezellig een drankje en zullen ook vaak besluiten om een hapje te gaan eten in het centrum. Vijf uur is daarvoor gewoonweg te vroeg. Je merkt het vaak al dat tegen vijven het centrum leeg loopt en het winkelend publiek naar huis gaat. Immers de gezelligheid is dan over en onnodig te blijven. Ik denk dat dit juist het moment is dat je open moet zijn en blijven tot negen uur! Op deze manier heb je dan één lange openingsdag, waarbij volgens mij het resultaat groter is dan de optelsom van de huidige koopavonden en koopzondagen. Ook is het een zegen voor het winkelend publiek. Zaterdag altijd van alles te doen (sporten kids, andere activiteiten, enz.) en altijd tijd te kort, snel nog even boodschap doen, haasten! Laat Zeist zich onderscheiden en op de regionale kaart zetten, dat is pas lef tonen en onderscheidend! Zullen we een pilot doen?” 
 

Column: 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.