Wij willen fietspaden zonder hobbels!

1 oktober 2017
tekst en foto’s: Anke de Jong

Zeist is een duurzame gemeente, een Fair Trade gemeente zelfs. Dat spreekt me aan want we moeten nog langer met deze planeet door. Dat ik daar als burger een steentje aan kan bijdragen is voor mij vanzelfsprekend. Dat doe ik niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de generatie die na ons komt. Ik heb dan ook groene stroom, rij een hybride auto en scheid mijn afval trouw.

Voor mijn werk moet ik vaak naar cliënten toe. De cliënten die ik in Zeist en omgeving heb probeer ik zoveel mogelijk op de fiets te doen. Niet alleen goed voor mijn fysieke gesteldheid maar ook voor het milieu. Maar daar tekent zich toch een groot probleem af in de gemeente Zeist. Want wie veel op de fiets zit merkt dat het je niet echt gemakkelijk gemaakt wordt om je milieubewust te verplaatsen. De fietspaden in Zeist zijn op sommige routes zo abominabel slecht dat de lol van het fietsen je ter plekke wordt ontnomen. Al stuiterend rij ik bijvoorbeeld regelmatig over de fietspaden van de Weteringlaan. Als je al geen pijn in je rug hebt dan krijg je het wel! En als je zoals ik last hebt van reuma, is het al helemaal geen pretje.

Duurzaamheid hoog in het vaandel hebben is een loffelijk streven maar daar moet wel iets tegenover staan. Maar daar gaat het fout in onze mooie gemeente. Waar het wegdek voor automobilisten op veel plekken al is vernieuwd, daar blijven de fietspaden jammerlijk achter. Of de fietspaden worden provisorisch opgelapt met wat opvul-asfalt. Ja, ik snap dat al die automobilisten die naar de Zeister bedrijven komen ook bediend moeten worden. Misschien zelfs wel in de watten gelegd moeten worden om die bedrijven maar in Zeist te houden want dat is economisch natuurlijk wel erg aantrekkelijk.

Lieve gemeente, ik snap dat bedrijven economische winst opleveren en dat jullie de infrastructuur daarvoor zo goed mogelijk willen hebben. Maar hé, er zijn ook heel veel werknemers die lekker op de fiets komen en als gemeente wil je die fietsers toch ook zo goed mogelijk faciliteren? Sterker nog, met de komst van de e-bike zijn er alleen maar meer fietsers gekomen dus de noodzaak van goede fietspaden wordt steeds groter.

Dus kom op gemeente, maak die fietspaden zo glad mogelijk en onderhoudt ze goed. Het mes snijdt aan 2 kanten. Je houdt je inwoners zo gezond mogelijk door het fietsen op mooie fietspaden te bevorderen waardoor je minder zorgkosten hebt. (Ik weet dat het een ander potje is , maar toch…) Én je hebt minder auto’s in de gemeente, minder opstoppingen en minder vervuiling. En als klap op de vuurpijl komt ook het groene karakter van Zeist beter tot uiting met minder auto's.

Een Fair Trade gemeente is helemaal top maar dan wel graag zonder hobbels!

Column: 

Comments

Ben het volledig eens met mevrouw Anke de Jong-Koelé

Met name langs de Weteringlaan, is nauwelijks een vlak stukje fietspad.

Wim Wierda

Helemaal mee eens! Als ze binnenkort toch alle kruisingen op de Weteringlaan gaan aanpassen mogen ze wat mij betreft ook meteen de fietspaden meenemen en vernieuwen.

En dit zijn dan nog de hobbels die door wortels of slecht onderhoud ontstaan. Maar de gemeente maakt de hobbels ook graag zelf. In plaats van de verversmallen en een verkeersdrempel maken voor automobilisten, kiest zij ervoor om ook de fietsen 'lekker te laten hobbelen'.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.